Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 12
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 12

Recenze (326)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ano demokracie a svoboda je relativní a bezpečnost je dvojsečná zbraň, jistě Olivere to všechno víme, ale přeci jenom něco neotřepaného by tu nebylo? Ok nebudu řvát na Snowdena jsem se těšil, věřil jsem, že můj oblíbený kontroverzní režisér mě ve zpracování tématu které je mu vlastní nemůže zklamat a sice vyloženě nezklamal, ale ani nenabídl nic navíc Stone určitě nesenilní jak jsem se obával v období mezi filmy WTC a Divoši, ale po skvělém dokumentárním cyklu dějiny spojených států už bylo všechno řečeno. Zde zvládá parketu obstojně, ale chybí ta nadstavba, kterou vyčerpal ve svých předchozích dílech. Bohužel 4* nedám za nezvládnutý konec.65% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone je z tohoto příběhu čitelnej stejně tak, jako Troška z Babovřesek. Sice mu tu nežerete sto procent všech dialogů, ale to proti americký rejpnutí je tu cejtit snad na každým rohu. A zajímavé je, jak za ním stojí široká herecká obec, protože v tomto filmu se protočí opravdu slušné množství zajímavých tváří. Nicméně to hlavní o čem je tu řeč je Snowden a Joseph Gordon-Levitt ho zahrál fantasticky. Po scénaristické stránce je to ale strašná nuda. Film má tendenci říct něco víc, ale ve výsledku skončí akorát u toho, co nám řekly i média. A to, jestli se Snowdenem souhlasíte nebo ne je vlastně jedno. Podstatné je, co se od jeho aféry na internetech událo a jen to potvrdilo mýty a teorie, které se kolem internetu neustále proháněly a prohání. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Snowden mě rozhodně nezklamal a byla to skutečně skvělá podívaná. Je samozřejmě jasné, komu Oliver Stone (tenhle film taky nikdo jiný točit nemohl) fandí a leckdo by mu mohl vyčítat, že si neudržel od tématu jistý odstup. Na druhou stranu jako autorská výpověď je Snowden bezchybný. Herecky taktéž výborné, Joseph Gordon-Levitt byl fantastický a jeho přerod z Bushova vojáka na whistleblowera byl přesvědčivý. Snowdena lze těžko brát jako nějakou objektivní novinářskou výpověď a velkou roli bude hrát politické přesvědčení každého z diváků a divaček. Edwarda Snowdena považuji za hrdinu a člověka, který je inspirativní pro veřejnost 21. století. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tematicky velmi zručně natočené svinstvo. Oliver Stone je velmi schopný režisér, který je ideologicky úplně blbej. Pokud někdo vytváří antiamerické propagandistické konspirace, kamarádí se s Vladimirem Putinem, obdivuje komunistické diktátory a jezdí po celém světě vykládat, jak moc se dnešní Amerika blíží Sovětskému svazu, je slovo blbej ještě slabý slovo. Docela bych mu pár let na naší, tedy té špatné straně železné opony přál. S takovými kecy by velmi rychle zahučel pod led jako Dean Reed. A to je případ i tohoto filmu: na rovinu, Edward Snowden není nic jinýho než nechutnej práskač a vlastizrádce. Stone Snowdena tlačí na piedestal jednoznačně kladného héroa, trochu nekňuby (kdo jiný by si při seskoku z postele dokázal zlámat obě nohy?), ale taky počítačového génia, jenž při práci pro NSA postupně prozře - tlačen svědomím i vlivem své přítelkyně, levičácké liberálky, která je proti válce v Iráku a neustále trousí hlášky, jak Amerika má na rukou krev. Režisér si tentokrát ale ani technicky nepočíná nijak zručně. Snowden je nudný a nezajímavý, stopáž je neskutečně přepálená, systém neustálých retrospektiv moc nefunguje... Takže když na závěr přišel ten nechutnej patetickej výstup samotného Edwarda Snowdena, který z moskevského exilu promlouvá proti "mocným tohoto světa" a vyjadřuje naději v lepší zítřky, aby se dočkal stand-up ovací, už jsem znechucením blil. Stone si splnil normu, naplival na USA, kde chudák tak úpí, a vydělal miliony. No, já mám pro něj i Snowdena jedinej vzkaz: Táhněte do hajzlu. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Strašně otravný oslavný film o chlápkovi, který zradil svojí vlast a přispěl k sračkám, ve kterých se teď svět nachází. Jelikož je mi hlavní postava nesympatická a zastávám názor, že za cenu bezpečí se prostě někdy platí částečnou svobodou, dalo se čekat, že mě jednostranně orientovaný film absolutně otráví. V tomhle filmu by v podstatě mohla být hrdinská i obsluha, nosící do spikleneckého pokoje občerstvení. Když opomeneme osobní postoj, sám film mi přišel celkem nudný a málo dramatický, přestože se mi líbily některé scény, kde se film snaží vysvětlit, co že je to ta svoboda a soukromí. Gordon-Levitt je za hereckého robota jako vždy a navíc mluví ve snaze napodobit Snowdena násilně hlubokým hlasem, což k němu moc nesedne; snad by stačilo tu postavu prostě hrát podle historie, ne být imitátor za každou cenu. Závěr je samozřejmě podbarven heroickou oslavnou hudbou a zbožštěním vlastizrádce, který v podstatě vůbec nepřemýšlel, že zveřejnění citlivých informací bude mít zřejmě ještě jinou dimenzi než boj za svobodu soukromí. Naštěstí Stone nezašel tak daleko, aby zobrazil spokojeného Snowdena žijícího s přítelkyní v báječném Rusku, zemi blahobytu, lidských práv a svobody, ehm ehm ehm. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Predlohy k scenáru boli vytvorené pomocou materiálov, ktoré vydal Snowdenov mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoli Kucherena. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)

Reklama

Reklama