Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 1
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (326)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Občas neříkáme celou pravdu, ale to nám nedává právo lhát." Jsem rád, že o mně tajné služby sbírají data. Jen mě mrzí, že o mě nemají opravdový zájem. Zatím je totiž jenom sbírají, ale netřídí a nepoužívají je proti mě. Snad jim jednou budu stát za to, aby se do mě pustily a vydíraly mě tím, že čtu Parlamentní listy, jednou za čas se mi záhadně něco stáhne z Uloz.to a občas omylem kliknu na Pornhub.com. To bych jim pak musel vyzradit ... úplně přesně nevím co. To je jedno. Snowden mě zkrátka naučil schovávat telefon do mikrovlnky, zakrývat si webkameru a točit s Rubikovou kostkou jednou rukou. To bylo nejvtipnější, protože on ji jen otáčel a neskládal. Přesto jsem rád, že se našla černá ovce, která ukázala světu, jak "chrání" tajné služby občany před teroristy. Za to patří Snowdenovi a Stoneovi dík. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pořád stejně kritický, lehce hryzavý a zajimavý Stone. Trochu mám obavu, že už nic dalšího než pitvačky v kousavých problémech USA apod. tenhle patriot točit nebude a to je trochu škoda (boží a "jinak" pojatý Alexander). Na druhou stranu je Snowden zajímavé téma, slušně zpracované a pro obyčejného diváka neznalého věci dobře uchopitelné. Tedy i úplný negramot pochopí co se ve filmu děje a co má s čím souvislost. Pro skalní politology a rádoby vědátory to však asi nebude to pravé ořechové, Není to čistý dokumentaristický styl, tvůrci chtěli, aby se na to dobře chodilo i do kina a účel splněn. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem mnoha počítačovým a jiným výrazům nerozuměla, to bych musela mít vedle sebe odborníka, ale říkali to tak vážně, jsem jim to všechno věřila a moc práce to nedá při vědomí, co v dnešní době všechno lze ukout s počítačovou technikou. Gordon to hrál přesvědčivě lišácky. Vůbec jsem se nenudila a to je plusem jak pro něj, tak pro celý film, který je asi spíš pro chlapy, takže zasloužený čtverec tomu dám a že to jméno zná snad každý, tak já tedy do včerejšího večera ne. A v duchu si říkám, že je to všechno čím dál tím víc v háji. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Snowden mě rozhodně nezklamal a byla to skutečně skvělá podívaná. Je samozřejmě jasné, komu Oliver Stone (tenhle film taky nikdo jiný točit nemohl) fandí a leckdo by mu mohl vyčítat, že si neudržel od tématu jistý odstup. Na druhou stranu jako autorská výpověď je Snowden bezchybný. Herecky taktéž výborné, Joseph Gordon-Levitt byl fantastický a jeho přerod z Bushova vojáka na whistleblowera byl přesvědčivý. Snowdena lze těžko brát jako nějakou objektivní novinářskou výpověď a velkou roli bude hrát politické přesvědčení každého z diváků a divaček. Edwarda Snowdena považuji za hrdinu a člověka, který je inspirativní pro veřejnost 21. století. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Stone hledá dávno ztracenou relevanci komentátora, marně. Velkou devizou Snowdena je, že na rozdíl od jeho posledních filmů nemá otravný manýristický punc a docela odsejpá. Největšího žijícího imitátora Gordona-Levitta dokonce Oliver donutil hrát, což je solidní počin. Bohužel samotný obsah výpovědi je ve srovnání s tím, co nabídl oscarový dokument Citizenfour, spíš jakýmsi přehledným úvodem do problematiky, který podbarvuje Stoneův dobře známý kriticko-patriotický postoj k současné US demokracii. Chybí tam něco provokativního, něco, co by se vpálilo do sítnice. Krotká osobní rovina to nenahradí. Snowden příjemně ubíhá a na závěr zvedne koutky nezvládnutým patosem. Průser se nekoná, subverze taky ne... [70%] ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Hned první natáčecí den čekalo na představitele hlavního hrdiny Snowdena, Josepha Gordona-Levita, překvapení. Bez jakýchkoliv příprav se podrobil vojenskému tréninku, který také původně absolvoval Snowden. (ČSFD)
  • Natáčení začalo 16. února 2015 se zamýšlenou premiérou k 25. prosinci 2015. Nakonec ale byla odložena až do roku 2016. Oliver Stone vydal prohlášení, že vizuální efekty byly příliš složité, tak film nemohl být dokončen včas. (BloodMax)

Reklama

Reklama