Reklama

Reklama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že je to hodně dobře zpracované téma, které by mě jinak velmi nebavilo, což byl vlastně hlavní důvod proč jsem s filmem takovou dobu čekala, než se na něj podívám. Americký fotbal rozhodně není něco co by mě bavilo, většinou mě filmy na takové téma nudí, ale tohle je zpracované vážně dokonale a navíc v čele se skvělým Willem Smithem, který roli doktora Benneta Omalu zvládl mistrovsky i s tím přízvukem. Film mě bavil, byla jsem napjatá, dojatá a ke konci i trochu znechucená nad tím, jak si s lidmi dokáži zahrávat tak velké společnosti jako je třeba NFL. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Drama, které je velmi těžké nějak zhodnotit, protože v něm není nic vysloveně špatně, ale nikterak zvlášť zajímavé vlastně taky není. Nejvíc mu chybí asi režijní odvaha, protože Landesman jede po celou dobu na jistotu a nepředvede jedinou zapamatovatelnou scénu ani moment, který by s divákem nějak emočně zahýbal. Od začátku je vesměs jasné, jakým směrem se film bude ubírat, proto nikterak jeho vývoj nepřekvapí, ačkoli téma je hodně zajímavé. Z celého snímku získá divák pocit, že jde o jakýsi akademický kalkul, který by rád bojoval o nějaké to ocenění, proto se bojí experimentů nebo vypjatějších a trochu drsněji natočených scén. Smith v hlavní roli je každopádně velmi dobrý a hraje tu něco trochu jiného, než jsme u něj povětšinou zvyklí, stejně tak je dobrý i Alec Baldwin a solidní je i Gugu Mbatha-Raw. Čtyři hvězdičky si film zaslouží, protože má svižné tempo, poměrně odsýpá, řeší atraktivní téma, o němž se moc nemluví a disponuje slušnou atmosférou a výbornou hudbou. Škoda, že si po celou dobu divák může jen odškrtávat povinné žánrové položky a nic moc ho nepřekvapí. Výsledkem je tedy řemeslně slušná, avšak zoufale nevýrazná žánrovka, která doplácí na minimum invence a absenci tvůrčí odvahy. 70% ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $34,542,474Tržby Celosvetovo $50,363,790Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,117,102Tržby za predaj DVD v USA $4,479,278║ ďalšia výborná téma o tom aký sú američania skvelý národ, ako kvôli ziskom nech padne toľko hláv koľko len treba, toto ale moc po chuti nebude fanúšikom amerického futbalu, ktorý ja nemusím, takže mi tento počin o to viac sadol, Will Smith sa opäť našiel vo vážnej téme, pútavo natočené, nechýba napätie /80%/ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi priemerny a sterilny film, ktory pojednava o nejakom dôlezitom probleme. Aj ked cela ta zapletka o CTE mi tu pripadala nejak naviac a film sa viac sustredil na samotneho Benneta Omalu a jeho sukromny zivot, co teda nebolo ani trochu zaujimave. No a popri otravnom zblizovani s jeho milou pomalicky zistil vec, ktoru vsetci kompetentni uz davno vedeli. To je šok. Dalsia velka korporacia srala na jednotlivcov a zaujimal ju len vlastny prospech. Keby sa film namiesto nudneho zivota Benneta Omalu radsej do hlbky venoval tomu jak to v tej korporacii fungovalo, jak to tajili a jak sa to zmenilo jej fungovanie po odhaleni, tak by z toho mohol byt strhujuci film. Namiesto toho tu mame nudnu rozpravku o chrabrom africanovi, ktory poukazal na dôlezity problem. Nuda. No a Will Smith si teda nezasluzil ani len oscarovu nominaciu. Zaco ju chcel? Za to, ze sa naucil africky prizvuk z ktoreho niekolkokrat behom filmu vypadol a k tomu cely cas smutne pozeral do blba? Uplne ho na ploche par minut zatienil David Morse v ulohe zmagoreneho hraca. Tomu by som aspon nominaciu za vedlajsiu ulohu doprial stokrat radsej. Ale to by bol dalsi beloch naviac bielovlasý s nominaciou a to by uz Will Smith asi neprezil. 5/10. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Film určite stojí za pozretie, ale prečo práve americký fotbal? Je predsa kopa kontaktných športov, v ktorých trpí hlavne mozog. Hm, jasne AF zabáva masy ľudí a zarába veľké milióny. Rovnako ako film by stačil dokument na túto tému, ktorý by bol rovnako zaujímavý. To by sme ale nemali možnosť vidieť Willa Smitha v hlavnej úlohe a to by bola škoda. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Film je založen na článku časopisu GQ vydaném v roce 2009. (Dio_Padre)
  • Alternatívnymi názvami filmu boli aj Game Brain či Commotion. (MikaelSVK)
  • V televizi mluví o Quarterbackovi týmu Pittsburgh Steelers Benu Roethlisbergergovi. Film se odehrává v roce 2002 a tento Quarterback byl draftovaný do NFL až v roce 2004. (Popon1998)

Související novinky

Kdo rozveselí Willa Smithe?

Kdo rozveselí Willa Smithe?

12.02.2016

Diagnóza: Šampión k nám dorazí v březnu a v srpnu Willa Smithe uvidíme v comicsovce Sebevražedný oddíl. Tím ale jeho letošní nadílka nekončí, na konci prosince by měl totiž dorazit ještě v dramatu… (více)

Uprchlík Will Smith

Uprchlík Will Smith

20.02.2015

Už příští týden vtrhne do kin podfukářská krimi Focus, v níž se naplno vrací Will Smith. Bývalý Fresh Prince se v posledních letech věnoval hlavně kariérám svých dětí, teď si ho ale konečně užijeme i… (více)

Reklama

Reklama