Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

castor 

všechny recenze uživatele

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey tento film dáva skutočne správne dokopy. Myslím si, že sklamaní mohli ostať najmä ľudia, ktorí očakávali viac vojny a bojov. Lebo reálne sa po prvých pár minútach celý film úplne zmení a dostane to viac dramatický nádych. A máme tu možno ešte jednu skvelú bojovú scénku. Popravde poviem, že tento film ma bavil viac, než "The Birth Of A Nation" a mám pocit, že mal v sebe aj väčšiu dávku záujmu. Ku koncu už sa človek trošku stráca a najmä mám pocit, že všetky tie scénky, kde sa zameriavame na súdny proces v 20-tom storočí je doslova len vata. Keby sa to z filmu vytiahne, nebol by o moc iný a možno by sme mali viac času na to, aby sme sa venovali Newtovi, alebo to odtiaľ len absolútne vyhodiť a skrátiť tento film o pár minút. Tie scénky neboli zlé, len kedykoľvek sme sa k nim dostali, tak som mal pocit, že pozeráme niečo, čo tu skutočne byť nemuselo a zaobišli by sme sa ako diváci bez toho. Celkovo ale poviem, že sa mi páčili postavy, príbeh ma celkom zaujal a nebol ani najhoršie podaný. A podľa mňa aj celkom dobre ukazuje staré známe porekadlo - "je to ako ísť z blata do kaluže". A je to škoda, lebo Newt Knight skutočne chcel pre svojich ľudí len to najlepšie, no súčasne som mal pocit, že tak ako musel bojovať proti konfederácii, tak potom bojovali proti štátom a nikto ich nemienil uznať a najmä v čase americkej histórie zápasili aj s ohromnou dávkou rasizmu, ktorá pretrvávala ešte aj 100 rokov po tom. Pre mňa je to film, ktorý som videl rád, plynul celkom dobre a mal dobré postavy a dokonca by som si ho možno pozrel aj znovu. Zvážte si a pozrite si sami. Hodnotenie: B+ ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděla co čeho jdu. O filmu jsem akorát věděla, že tam hraje Matthew jinak nic a v poslední době to tak mám u všech filmů, ráda se nechávám překvapit. Netušila jsem, že to půjde do historie a navíc, že to je inspirováno skutečným příběhem. Divím se, že v té době vůbec povolili, aby Afroameričani žili pod jednou střechou s bílými, ale možná se to dalo nějak ututlat. Celkově postava McConaugheyho byla takový Robin Hood za práva utlačujících Afroameričanů, ale líbilo se mi to. Pokud to bylo alespoň z poloviny pravdivé jak to bylo natočené, tak smekám před statečností a odvahou všech postav. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Docela fascinující storka člověka, co bojoval v bezpráví za spravedlnost v jednom z nejtemnějších období Spojených Států (rezonuje dodnes). Hlavní výtka zahraničních kritik se mi ale potvrdila, bohužel je to dramaticky trošku slabší a přes dvě hodiny dlouhý film je tak zajímavý a poctivý, ale místy bohužel i zívavější. Strhaný zarostlý McConaughey šéfuje, sympatická byla krutost během krvavějších chvilek, tahle civil war epocha mě osobně moc zajímá, nicméně přes slabší spád a celkově "TV feeling" je těch 50 mega $ těžko k uvěření. Z nějakého spotlightu to asi rychle vyšumí, své publikum si ale najde a to ho ocení. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o muži, který dokázal změnit mnoho životů, zasazený do doby, kdy se toho dělo opravdu hodně, ale většinou nic hezkého. Poctivý kus filmařiny, délkou sice závratný, ale obsahem kvalitní. Ačkoli tentokrát ne oscarový, tak přesto jako vždy skvělý Matthew, kterému vizáž i venkovský přízvuk sedne. Výsledný dojem z filmu umocňuje skvěle padnoucí hudba a syrové válečné scény. Film, který skrze skutečné události popisuje, jaká to byla mizerná a podělaná doba. Tím mi lehce připomněl pár let starý třídílný klenot Hatfields & McCoys. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama