Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 3

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (151)

castor 

všechny recenze uživatele

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PROČ VŽDYCKY MUSÍŠ BOJOVAT ZA NĚKOHO JINÝHO?...“ /// Na úvod trocha války a pak vyprávění vo tom, co se dělo a jak se žilo lidem za občanský války (na Jihu), jaký to bylo bejt černej a jaký dezertér… Prostě vyprávění vo tý době s přesahem „svobody“ barevnejch v dobách příštích. Americkej Robin Hood (Jánošík, Patriot), kterej svůj boj dokázal přežít (hovno spoiler – historie!). Takže jsme svědky historický partyzánštiny a zrození legendy, která určitě potěší nejedno marxistický srdce. Já beru tu výpovědní hodnotu a Matthewa Mc... Určitě vhodnej doplněk k 12 let v řetězech. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zjistím, co se děje v bažinách, když se tam místo Jožina ukrejvaj černoši. 3.) Thx za titule „vssugest12 a DragonDustCZ“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobre natočená historická dráma z obdobia americkej občianskej vojny, ktorá deklaruje iba to, že po boji za slobodu sa začína ďalší boj, aj keď s inými zbraňami a možno ešte ťažší, a za ním ďalšie a ďalšie boje. Ako sled udalostí mi to prišlo dosť urýchlené, paradoxne k dlhočiznej stopáži, a hlavne nedostatočne autentické. Tá socialisticko-kolektivistická retroagitka bola až príliš. Na druhej strane, herci fajn a akčno-naturálne scény veľmi podarené, škoda, že nie aj početnejšie. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Na toto drama jsem se těšil a chtěl jsem na to jít původně i do kina. Jaké mi distributor přinesl zklamání zprávou, že film u nás se na velkém plátně promítat nebude. Čekal jsem delší dobu než bude v solidní kvalitě ke zhlédnutí. Čekání se vyplatilo. Musím uznat, že si mě Matthew opět získal svým výborným hereckým umem, který prokazuje poslední dobou každým filmem, kde figuruje v přední roli (Interstellar, Obhájce, Klub poslední naděje atd.). Scénář by vymyšlen do poslední detailu a vysvětlující titulky po každé části filmu než jsme se přesunuli v čase dále, dávali ucelený náhled na danou dobu (mimo daných záběru z oné doby). Stopáž může člověka trochu vyděsit, zde bych s klidným srdcem pár minut navrch přihodil. Byl jsem mile překvapen tímto skoro až zapomenutý dílkem a rád doporučím. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

US Civil War po stopadesáté a (pro Evropana) pořád stejně nudně. Je snad prokletím těchto příběhů, že nemají neamerického diváka čím dostatečně přikovat k ději? Anebo mi tolik vadila ta do očí bijící snaha postavit se hrdě bok po boku Patriota či Statečného srdce? Možná. Každopádně i ti nejlepší z nejlepších musejí platit nájem! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)
  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno