Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1945: Spojenecká armáda podniká závěrečný postup na německé území. Jedinou překážkou je strategický most přes řeku Rýn, který je ještě v rukou nacistů. Obě strany mohou touto bitvou mnoho získat: Němci životy 50 000 vojáků, kteří jsou na špatné straně mostu, a Spojenci rychlé ukončení války a méně zmařených životů. I když budou obě armády bojovat statečně, pouze jediná může ve strhující bitvě o most u Remagenu zvítězit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (151)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi atraktivní snímek vcelku s jednoduchým příběhem od režiséra Johna Guillermina (Skleněné peklo) nás diváky zaujme především skutečností, že se natáčel na Barrandově a exteriéry někde v Davli, později přes politické komplikace v roce '68 byl dotočen v Itálii a Německu. Nechybí ani čeští herci - Vít Olmer nebo Rudolf Jelínek, ještě jsem si všiml Jana Mareše. Nenechte se mýlit datem výroby filmu - i dnes snímek udržuje vysoké tempo a mimořádné napětí. Patří k nejlepším válečným snímkům, tedy alespoň z těch známých..Velkou předností tohoto snímku jsou především velké a zdařilé bitevní scény, kterých je tu bezpočet a působí skoro dokumentárním dojmem, dobré ukázky samotných bojů i vojenské techniky a především silná kamera a skvělá Bernstainova hudba..Z herců nikdo vyloženě nevybočuje, ale kdybych přece jen měl někoho mírně vyzdvihnout, tak asi zlatokopa Benna Gazzaru (Seržant Angelo). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že na film jsem se podíval až potom, co jsem se vrátil z Davle, kde jsem most u domnělého Remagenu viděl na vlastní oči. Natočeno je bezesporu dobře, zajímavě a na tehdejší dobu dost akčně. Americký patriotismus samozřejmě nesmí chybět, ale více mě pálí skutečnost, že americké producenty během natáčení spíše trápila skutečnost, aby film dotočili, než fakt, že naše země je okupovaná. ()

Reklama

lukano 

všechny recenze uživatele

Most u Remagenu je jeden z amerických velkofilmů, který se točil i v Československu. Málo kdo však ví, že na záběrech tohoto filmu, jsou ve skutečnosti dva mosty. Davelský most a Měchenický most. Měchenický most plnil spíše úlohu, že opticky zvětšoval Davelský, který je ve skutečnosti malý, úzký a jen pro pěší. Proto po něm nemohly projíždět vlaky, které ve filmu převážely ustupující němce. Je zajímavé, že filmaři dokázali tohle dát dohromady, aniž by si toho divák všimnul. A proč se film netočil přímo v Remagenu? Těch důvodů bylo zřejmě víc. Ten hlavní však, že most byl v roce 1945 značně poškozen a ještě v průběhu války se nakonec zřítil do řeky Rýn. Most jíž nikdy nebyl obnoven a zůstaly zachovány pouze mostní věže. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film kloubící v sobě typické prvky válečných filmů své doby, tedy účast hvězd, celkem realistické vyznění a slušnou výpravu s komornějšími prvky dramatu několika postav. Dobře natočené (na svou dobu velmi dynamická kamera) a zahrané (zvlášť Robert Vaughn), navíc v našich lokalitách s přispěním českých filmařů i herců. Skvělá Bernsteinova hudba. Ve filmu se podíváme na situaci Německa v březnu 1945 z obou stran, což přispívá k dobrému dojmu z filmu, který nijak jednoznačně nerozděluje lidi na dobré a špatné podle příslušnosti k té které straně. Ve filmu chybí jakýkoli patos, americké vlajky, velkohubé hrdinství, naopak nechybí ironie, vojáci neumírají s hrdinskými výkřiky, jsou unavení, klejí, okrádají padlé, odmítají poslouchat nařvané velitele. Vůbec je přístup k oběma stranám vyvážený, ani Němci (civilisté i vojáci) nejsou prvoplánové zrůdy, ale lidé, dokonce jsou schopni odvážných činů. Kéž by dnešní technicky precizní filmy dokázaly nabrat alespoň trochu realističnosti atmosféry tohoto filmu, který osobně řadím mezi nejlepší západní válečné filmy vůbec. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Buď sa ubránia alebo zomrú, Fuhrer rozhodol..." V situácii keď každý deň chodia rozkazy útočiť s divíziami, ktoré už dávno neexistujú, je veľmi ťažké bojovať. Hrstka Nemcov sa pokúsi ubrániť...V jednoduchom príbehu o obrane mosta dostáva priestor tak strana spojencov ako tá nemecká, ktorá je vykreslená celkom sympaticky. Veľkú zásluhu na tom má R. Vaughn, ktorého po Siedmych statočných asi v ničom lepšom neuvidíte. Jeho postava nemeckého majora v sebe nesie známky ľudskosti na hony vzdialené hnusným kreatúram v iných starších filmoch. Akčné scény sú výborné, trochu zamrzia len chýbajúce spätné nárazy pri výstreloch z tankov, ale to je len detail. Za pozornosť stoja skutočne reálne deštrukcie budov, čo vyzerá super. Nemci to mali pred koncom vojny skutočne ťažké a výstižne to zhrnul majorov šofér: "Keď už strieľame vlastných dôstojníkov, tak je vojna stratená..." V detstve som to videl dvakrát, ale až teraz oceňujem jeho skutočné kvality a pridávam hviezdu. Za sympatickú postavu r. Vaughna - majora, dávam plný počet. 90%. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (28)

  • Po útěku z Československa byl film dotočen u Hamburku v Německu a u vesničky Castel Gandolfo v Itálii, která je známá tím, že zde má své letní sídlo papež. (mi-ib)
  • Ve filmu použité tanky jsou lehké tanky M24 Chaffee. (mi-ib)
  • Oním slavným mostem ve filmu je tzv. "Davelský most". Aby byl co nejvíce vizuálně přiblížen tomu u Remagenu, byl doplněn věžemi a do skály za ním byla dokonce vyražena část tunelu dlouhá 30 metrů navazující na mostovku. Po ukončení natáčení byla vyražená část sice zavezena, ale zbytky vstupního portálu jsou do dnes v Davli patrné. Zahlédnout je možné úsek např. také v dokumetárním cyklu ČT Tajemství železnic (od r. 2013), v části "Vlakem na dno Želivky", v kapitole "Posázavský pacifik". (ceskyhonza)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama