Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Ustinova v téhle roli nemám rád, ale na druhou stranu jsem jak několik dílů seriálu se Suchetem, tak tenhle film viděl v originále: Ustinov mnohem zřetelněji vyslovuje. Ale to jen taková poznámka. Se Suchetem byla natočena ještě jedna verze tohoto příběhu: není zdaleka tak zábavná, ale předlohy se drží mnohem věrněji. Tato verze je, kromě ústřední postavy, mnohem lépe obsazená, neodolatelné je tango Davida Nivena a Angely Lansburyové a scénky Bette Davisové s Maggie Smithovou...______SPOILERY:_____ Ti z vás, kteří mají problém s koncem - plán vymyslela celý ona a jeho přesvědčila, aby jí pomohl. On je evidentně pod velkým tlakem, má zranění a spáchal vraždu, takže to na konci už prostě nevydrží... ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Pán Suchet síce dokonale zodpovedá literárnej predlohe, no vo filme je táto afektovaná a štylizovaná figúrka naozaj ťažko akceptovateľná, pretože v inom médiu pôsobí jednoducho nedôveryhodne (klasická "literárne zaťažená" postava). Zato pán Ustinov je natoľko komplexný a "reálny", že bez najmenších problémov dokáže konkurovať exemplárne exkluzívnemu hviezdnemu súboju, ktorý patrí k tým najlepším v histórii kinematografie. Ťažko povedať, kto vlastne je v Smrti na Níle od Guillermina "number one". Pre mňa je to Mia Farrow. Tá žena má natoľko uhrančivú tvár, že už pri pohľade na ňu človeku tuhne krv v žilách. Ak k tomu vertigu prirátam jej herectvo (prinajmenšom rovnako emocionálne intenzívne), jednoznačne mi vychádza jazda (či skôr plavba) prvej kategórie (s fakultatívnym výletom k Abu Simbel grátis). Pretože taká notorická literárna klasika akou je Smrť na Níle môže byť vo filme opretá jedine o herecké "panoptikum". A aby som z tohto filmu definitívne "urobil" nehynúcu klasiku, nemôžem nespomenúť perfektnú výpravu a hudbu Nina Rotu. PS: "What time is it? "There´s a clock. Use your eyes." ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pěkné, v autentickém egyptském prostředí, i když poněkud zdlouhavé. Není třeba vytýkat řadu nepravděpodobností, to se u tohoto žánru promíjí. Taktéž český dabing Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského z roku 1999 není nejhorší, ovšem opět nezapře v jistém ohledu ignoranci a soudobou tendenci zhrublosti. Např. nelze pochybovat, že Hercule Poirot by jako katolík nikdy neřekl "sakra", kteréžto slovo je vlastně projevem klení. Toto slovo se zdaleka tak hojně nevyskytuje dokonce ani v socialistickém (komunistickém, ateistickém) dabingu, zato po roce 1989 se díky Poleďnákové a Tišnovskému zabydluje už i v dětských filmech. Ale to jen takové malé odobočení, které se ostatně daleko více týká mnoha jiných titulů... ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film podle románu Agaty Christie. Kdo miluje detektivky, přijde si na své. Dobře herecky obsazeno. Hraje zde 10 hollywoodských filmových hvězd dodnes zvučných jmen.(Peter Ustinov,Jane Birkin,Bette Davis,Jon Finch,George Kennedy,David Niven,Jack Warden,Angela Lansbury,Mia Farrow,Olivia Hussey). I režijně se tento snímek povedl. Nechybí napětí i mysterióznost. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud divák přistoupí na za vlasy přitažený svět Agathy Christie, kde se "shodou okolností" potkají staří známí, kde se v místě dění sejde skupina lidí z nichž všichni mají motiv, kde pachatelé plánují své vraždy geniálně až do nejmenšího detailu, pak mu nezbývá, než se u Smrti na Nilu královsky se bavit. Je proč, protože filmařsky už by to snad ani lépe zvládnout nešlo. Je zde vše: napětí, romantika exotiky, humor i dramatické rozuzlení. Plán vraždy a Poirotova analýza jsou geniální. Nechybí nic. Vysoká koncentrace hvězd je v tomto případě ozdobou filmu. Zejmén díky trošku realističtější předloze se mi film líbil víc, než Vražda v Orient Expressu. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • EMI v čase vydania filmu tvrdilo, že ide o najúspešnejší zahraničný film uvedený v pevninskej Číne s 5 miliónmi návštev v kinách len v Šanghaji. (Arsenal83)
  • Počiatočné scény odohrávajúce sa v Anglicku sa natáčali v dedine Hambleden v Buckinghamshire a vo vidieckom dome Compton Wynyates vo Warwickshire. Produkcia strávila sedem týždňov na mieste v Egypte koncom roku 1977 na miestach ako Asuán, Abú Simbel, Luxor a Káhira. (Arsenal83)
  • Kostýmový výtvarník Anthony Powell vytvoril určité vychytávky. Vrcholom boli topánky pre Lois Chiles s diamantovými podpätkami z milionárskej zbierky a topánky, ktoré nosila Bette Davis vyrobené zo šupín 26 pytónov. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama