Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký fanoušek Poirota. Ale Smrt na Nilu miluju. Verzi se Suchetem jsem viděla dvakrát a líbila se mi i PC hra. Oproti té novější verzi je toto herecké obsazení hvězdnější. Ať už je to sarkastická Maggie Smith, věčně opilá Angela Lansbury (Jessica prostě nestárne) nebo Mia Farrow coby zamilovaná Jacqueline. V roli Poirota mám radši Davida Sucheta, ale ani tenhle nebyl špatný. Prostě ve srovnání s novější verzí, to u mě vyhrává Smrt na Nilu z roku 1973. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príbeh tejto detektívky som nepoznal, takže som mal výhodu oproti väčšine, ktorá buď knihu čítala, alebo videla iné verzie. Smrť na Níle najlepšie funguje v rovine veľmi suchej čiernej komédie, prípad až tak zaujímavý nie je. Vraha som odhalil pomerne skoro, ono sa to ostatne dalo čakať. Ako tomu tak býva, motív mal každý a každý bol aj patrične nesympatický. Česť výnimke v prípade Olivie Hussey. Aj tá kobra bola milšia, ako osadenstvo. No ale čo ma upútalo najviac, bola dobová móda, ktorá zrejme nedovolovala ani v najväčších hicoch si vyzliecť čo i len sako. Dobrovoľne ísť potom na takýto exotický výlet mi pripadá ako sebamučenie. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Agathu Christie a detektivky obecně jsem nikdy nečetla a ani se je číst nehodlám, ale tento film jsem vynechat nemohla už jenom kvůli Bette Davis. A takové herečky jako Mia Farrow nebo Maggie Smith mě ještě více na sledování filmu nalákaly. Je to klasická detektivka, která se dobře vyvíjí, odehrává se v atraktivním prostředí, herci hrají hezky (třeba podání opilé spisovatelky se mi moc líbilo), zkrátka taková oddychovka, na jejímž konci vám Hercule Poirot ukáže, zač je toho loket. Sice mají detektivky povětšinou podobný vývoj, ale toto je stejně kvalita a navíc jedna z mých prvních, proto mi to zatím nijak nevadí... ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Ustinova v téhle roli nemám rád, ale na druhou stranu jsem jak několik dílů seriálu se Suchetem, tak tenhle film viděl v originále: Ustinov mnohem zřetelněji vyslovuje. Ale to jen taková poznámka. Se Suchetem byla natočena ještě jedna verze tohoto příběhu: není zdaleka tak zábavná, ale předlohy se drží mnohem věrněji. Tato verze je, kromě ústřední postavy, mnohem lépe obsazená, neodolatelné je tango Davida Nivena a Angely Lansburyové a scénky Bette Davisové s Maggie Smithovou...______SPOILERY:_____ Ti z vás, kteří mají problém s koncem - plán vymyslela celý ona a jeho přesvědčila, aby jí pomohl. On je evidentně pod velkým tlakem, má zranění a spáchal vraždu, takže to na konci už prostě nevydrží... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Agatha Christie je autorkou detektívneho románu "Smrť na Níle". Vyšiel prvého novembra roku 1937. Prvýkrát bol sfilmovaný v roku 1978, hlavnú úlohu súkromného detektíva Hercule Poirota stvárnil Peter Ustinov. V roku 2004 bola vyprodukovaná seriálová epizóda, kde sa role Poirota chopil David Suchet. Zatiaľ posledná filmová verzia je z roku 2022. Vznikla pod režisérskou taktovkou Kennetha Branaghana, ktorý si zahral aj úlohu vyšetrovateľa. Ja som si povedal, že si to najskôr prečítam (kniha bola perfektná!), a potom začnem tieto filmové spracovania pozerať pekne porade. Takže ako prvý som si pustil titul "Smrť na Níle" (Death on the Nile), ktorý v roku 1978 natočil režisér John Guillermin. Jedná sa o veľmi podarenú filmovú adaptáciu. Takmer päťhviezdičková záležitosť. Bon dieu, bolo to výborné. **** ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Hoci išlo o britský film, mal premiéru v New Yorku 29. septembra 1978 v čase predaja vstupeniek na otvorenie Metropolitného múzea umenia 15. decembra 1978 na putovnú výstavu "Poklady Tutanchamona", ktorá mala vzbudiť záujem o egyptské artefakty. Pre americký trh bol umelec Richard Amsel preto poverený zmenou pôvodného britského plagátu zahrnutím profilu kráľa Tutanchamóna s ceremoniálnym nožom (a moderným revolverom), ktorý je obklopený odliatkom. (Arsenal83)
  • Väčšinu času loď sprevádzali menšie člny, ale motory museli vypnúť, pretože boli také hlučné, že rušili natáčanie. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama