Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ako obyčajne trochu zdĺhavejšie, ale potrebné zoznamovanie sa s osobami a potom jeden skvelý príbeh so zamotanou záhadou okolo tajomnej vraždy. Len jedna vec bola jasná hneď od začiatku, a síce kto bude hlavná obeť. H. Poirot sa v tomto prípade riadne spotil, hlavne keď uvážime, že motív na vraždu mal na lodi každý, dokonca aj lekár. Rozuzlenie bolo nanajvýš prekvapivé a vynaliezavé, také niečo dokáže vymyslieť iba A. Christie. 85/100 Videné v rámci Season Chalenge Tour. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi začínal číst Agathu Christie, snažil jsem se Hercule Poirotovi vyhýbat, co to jen šlo. Měl jsem tehdy hloupé předsudky kvůli seriálu s Davidem Suchetem, který se mi jednoduše nelíbil. Když jsem později začal číst příběhy tohoto drobného Belgičana, postupně jsem jim přicházel na chuť (seriálu rovněž), až se z něj stal můj nejoblíbenější detektiv ve službách paní Christie. No a Smrt na Nilu patří rozhodně k tomu nejlepšímu z pera autorky. Filmová podoba prošla drobnými úpravami, vyhodila pár nepříliš důležitých postav a zaměřila se jen na to stěžejní. Peter Ustinov se své role zhostil výborně, úloha nebojácného detektiva mu sedla, i když po srovnání musím přeci jen uznat, že David Suchet se pro roli hodí daleko spíš. Hercule Poirota jsem si vždy představoval doslova jako zavalitého skrčka s postavou tučňáka a navoskovanými kníry, čemuž se Ustinov "pouze" přiblížil. Taky mi oproti předloze chybí ve filmu důkladná detektivní práce, zevrubnější vyšetřování jednotlivých podezřelých a zkoumání stop, ale chápu, že tomu, už kvůli udržení snesitelné stopáže, nešlo vyhovět. Takhle jsme tak ochuzeni o Poirotovy brilantní dedukce, kterých se skutečně dočkáme až v závěru. To ovšem nic nemění na tom, že se bezchochyby jedná o velmi kvalitní zpracování, kterému prakticky nic nechybí. Diváci neznalí předlohy si můžou ještě deset bodíků přidat. Za mě 80% ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zkušeně zrežírované a hvězdně obsazené (podobně jako Lumetova Vražda v Orient Expressu, na kterou se v závěru filmu přímo odkazuje) s vtipně napsanými dialogy, mrtvoly se začnou od půlky utěšeně hromadit a koho by neuspokojilo řešení zápletky (pachatele lze docela snadno odhalit i bez znalosti předlohy či čekání na závěrečné Poirotovo shrnutí), může se v první polovině kochat kamerou J.Cardiffa a krásně nasnímanými egyptskými pamětihodnostmi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušná detektivka, která však nedosahuje kvalit předchozí Vraždy v Orient expresu. Peter Ustinov pojal Hercuila Poirota úplně jinak než Albert Finney ale rozhodně to neznamená, že by to bylo špatně. Poirot je v jeho podání sympaťák k pohledání s jakýmsi divným francouzským přízvukem (v dabingu to alespoň tak vypadalo), kterému určitě budete držet palce a rádi mu pomůžete s vyšetřováním vraždy. A zde je podle mě hlavní problém filmu. Na hlavní tahák tohoto žánru tedy na vraždu čekáte takřka hodinu filmu a předchozí dění spíše nudí. Avšak je to jediný problém filmu, který se dá překousnout a poté už se příběh krásně rozjede a vy budete moci s hlavním hrdinou pátrat po vrahovi. A posledních 15 minut ve kterých Poirot odhalí vraha nemá chybu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jedna z menej zaujímavých Christieoviek, kde postavy napriek dlhej stopáži zomierajú akosi rýchlo, hoci pri tom sparne - až 54 stupňov Celzia - veru aj muchy kapali. A Ustinov proste na Sucheta myslím, že nemá. Ani charizmou, ani štýlom dôvtipu. Sa čudujem, že vôbec na vraha prišiel. No ale keď ho mal napísaného v scenári, nedá sa nič robiť. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Producent John Brabourne povedal, že počas pobytu v Egypte neboli k dispozícii žiadne telefóny. Komunikovať museli cez sieť Telex. (Arsenal83)
  • Vtipný moment nastal pri milostnej scéne medzi Lois Chiles a Simonom MacCorkindaleom, keď Chilesovi pristála na zuboch otravná púštna mucha. Herci pokračovali, ako najlepšie vedeli, ale štáb vybuchol od smiechu, keď Guillermin našťastie zavolal „strih“ a nariadil ďalší záber. (Arsenal83)
  • Počas natáčania boli problémy s ubytovaním, pretože štáb nemal žiadne rezervácie v hoteloch. Museli sa preto presúvať z hotela na hotel, niekedy aj na dennej báze. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama