Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 2

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (722)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Ano, svatá pravda, nejedná se o klasickou českou debilitku, je to stoprocentní debilitka americká, což je ve svém smutném finále vlastně jedno. Má averze k FF opět zaregistrovala očekávaný nárůst a blokem s černými puntíky, určeným pro tento šupžánr, si můžu maximálně vytřít prdel, je nenávratně plný. Co si zasloužilo vůbec nějaké solidní hodnocení, tak to byli herci. Respektive jejich výběr, který neprobíhal v našem zdevastovaném rybníčku, a proto neťapkal po lese Straša Strašilov, či nějaká zrzavá kreatura. Přesto si tohle může po druhé pustit leda masochista s šedým zákalem. Pítře Džákle, kdybych neměřil o metr méně než vy, znova bych si nechal vysvětlit in natura Vaše sexuální vychytávky při promu... ehm, při reportážích psaných na oprátce. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Že Jákl do žánru nic nového nepřináší, je mi tak nějak jedno, a ani bych to nečekal, ani nevyžadoval. Jen je mi trochu líto, že náznaky atmosféry jsou pravidelně zabíjeny lekačkami toho zcela nejprimitivnějšího charakteru (zbytečné, nevhodné, předvídatelné), a potápí tak i námět, který je natolik ujetý, až se mi nakonec sám o sobě docela líbil. Copak už dneska není možné budouvat "strach" jinak, než že se někde přibouchne víko, na kterém je dle výsledného zvuku jak naschvál přidělaná výbušnina? Škoda! ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že na Ghoul jsem bál jít ze dvou důvodů. Byl to faktor třaslavé kamery, který se dá předpokládat u "dokumentaristického" stylu vyprávění a který já osobně považuju za filmovou říši zla. Další obava byla z toho, jestli náhodou nebudu sledovat nějakou další Záhadu Blair Witch. Naštěstí se mé obavy nesplnily. Ano jistě, třaslavka se dostavalila, ale jen opravdu v míře nezbytně nutné, jinak je film nasnímaný přehledně a obraz tady pracuje směrem k divákovi na výbornou. Nejsilnější složkou filmu jsou určitě lekačky, hlavně v první půli, kdy přichází opravdu z ničeho nic. Zaznamenána je i snaha nastolit na mém těle husí kůži, což se uplně až tak nezadařilo, ale to bylo hlavně proto, že jsem si za celou dobu nenašel k hlavním hrdinům žádný vztah. Atmosféru má film dobrou hlavně díky skvělýmu výběru lokace, hnusnej barák uprostřed hnusnýho lesa dělá zkrátka svý. Neříkám, že mě to ohromilo, nebo že bych byl kdo ví jak napnutej či vystrašenej, ale Ghoul mě bavil a zajímal od začátku až do konce a toho si cením, stejně jako faktu, že Petr se nebojí dělat český filmy nečeským přístupem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím proč, ale vždycky mi byl Jákl ml. hrozně sympatický, byť jeho kariéru nijak nesleduji. Docela mě překvapilo, když se pustil do horroru. Zvědavý jsem byl, to jo, i když jsem moc neočekával (už i proto, že od found footage neočekávám už leta prakticky nic, kromě nudy). A ejhle, Jákl si mé sympatie udržel, ba ještě upevnil. Ghoul s ničím novým nepřichází, ale sympaticky motá více věcí dohromady, což způsobuje, že to vůbec nenudí a nejednou, i díky slušnému herectví, i baví. Jasně, mohl jsem si postupně odškrtávat z tradičního FF seznamu: podivný zvuk za kameramanem, běhání s kamerou v noci, běhání s kamerou ve sklepeních a tunelech, ale mě to bavilo. kdybych měl vytvořit seznam deseti oblíbených found footage horrorů (a věřte, že bych to bral jako krutý trest), Ghoul by se tam určitě objevil. Že by se českému filmovému horroru začalo blýskat na lepší časy? 3.5* ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

70%. Nevím jak to Petr Jákl má reálně v USA dostribuci domluvený, ale klidně by tam takových 10 - 20 mega dollarů mohl vydělat. Kdybych nevěděl, že to točili češi, tak Ghoula odkejvu jako solidní lehounký nadprůměr, který těží z exotickýho prostředí zapadákova na Ukrajině. Casting od Nancy Bishop, Američanky žijící v Praze, výrazně pomohl k uvěřitelnosti. Samotný film pak víceméně jen kopíruje nejlepší a žánrové postupy a využívá i mrzácké berličky k vyvolání strachu - hlasitého zvuku v momentě lekačky, ale dohromady to drží. Za takovou žánrovku jsem vděčný. Jako spešl bonus, který autorovi u mně přidává kladné body, vidím čerpání inspirace z prvního Evil Dead, respektive z bloudění kamery po temném lese. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Zvlášťní spojení se skutečnou postavou ukrajinského kanibala Čikatila má představitelka jedné z hlavních hrdinek Alina Golovlyova„Zvláštní je, že když jsem byla malá, příběh o masovém vrahovi a kanibalovi Čikatilovi jsem znala, někdo mi ho vyprávěl. Právě on byl mou dětskou noční můrou, bála jsem se ho nejvíc na světě. A teď jsem se s ním znovu setkala, téměř tváři v tváří. Ano, je to děsivé. Jako bych se probudila do noční můry," svěřila se agentuře Herminapress. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Film má 7 alternatívnych koncov a bol viackrát upravovaný, než dospel do finálneho vizuálu. (BoredKid)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)

Reklama

Reklama