Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 2

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (496)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento film. Mám rád filmy s touto tématikou a nutno povedať, že drtivá väčšina z nich sú žánrovo hlavne komédie, dobrodružný alebo kombinácia oboch. Najväčší problém tohto filmu je práve to, že sa tvári smrteľne vážne. Spočiatku ma to bavilo. Po najlepšej scéne filmu, telefonát s manželkou po zmenšovaní, ktorá mala už len jedno obočie, som čakal úplne iný priebeh. Smola, že film vykročil smerom, ktorý nebol práve šťastným riešením. Podľa mňa mal M. Damon utiecť do "veľkého sveta" za svojou manželkou a snažiť sa ju presvedčiť aby sa vrátila. Len tá jeho cesta by bola obrovským dobrodružstvom. Škoda...Jeho love story s malou ukecanou vietnamkou nebola uveriteľná. Za celý film nepreskočila jediná iskra a nebola tam jediná scéna, po ktorej by mi bolo jasné čo na nej Damon videl. Dobrou, vtipnou, ale dosť nevyužitou postavou je Dušan (Ch. Waltz), rovnako ako je nevyužitá celá druhá polovica filmu. Obrovská škoda, bol v tom obrovský potenciál. 60%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Scenár nie je vôbec zlý, pričom obsahuje aj pár zaujímavých nápadov. Len škoda, že sa niektoré z nich hlbšie a zaujímavejšie nerozobrali. Páčilo sa mi aj formálne vyznenie snímku - bola tu taká príjemná, pohodová atmosféra. Aj vďaka nej tu jednotlivé postavičky pôsobili milo a celkom zaujímavo, i keď sa tu herci po hereckej stránke od práce nepretrhli. No vždy sa tu našlo niečo, čo v ich podaní aspoň pobavilo, či už nejaký ich skutok, alebo nejaká konkrétna situácia. Vlastne sa to celé z určitého uhlu pohľadu dá brať aj ako jemná spoločenská satira na súčasné pálčivé problémy (hlavne ekonomické, ekologické, imigrantské...). Spokojnosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, slušná první půlka a promrhaná šance v druhé. Payne se totiž snažll pokrýt tolik času a témat, že by to vystačilo na tři řady seriálu a právě to filmu podráží nohy. Výsledná romance je tak nezajímavá a uspěchaná, nemluvě o zvratu na konci, který je vyloženě extrémní a snaží se dojít ke stejnému závěru, k jakému by efektivněji došli v rámci komornějšího dramatu. Je to škoda, protože celá logistika změnšování a důvody lidí k němu byly neskutečně zábavné a v rukou jiného scénáristy by celý výsledek mohl být mnohem lepší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to kult. Niekomu tam dole preskočí a všetkých pozabíja. Tí vyhynú skôr, než my.“ Som zaskočený. Dobrá zápletka, ale meganudné trailery, extrémne nezaujímavá reklamná kampaň pri príležitosti uvedenia filmu do kín, v kinách v podstate totálny a úplný prepadák, nečítal som snáď ani jednu pozitívnu recenziu... a nakoniec je to takmer na 70%! Akože neviem, ak niekto čakal komédiu, tak určite bude hustoprísne sklamaný, ale toto podľa mňa ani nikdy komédia byť nemala. A tak to komédia ani nie je. Je to skôr niečo ako feel good movie, občas pobaví, občas sú tam vážnejšie presahy a ako celok je to poetické, atmosférické a milé. Kladne ma prekvapil aj vcelku odvážny koniec a šialená dvojka Waltz/Udo Kier – a to Waltza nemám rád. Za mínus by som označil aj na jednej strane úžasné univerzum, na strane druhej zároveň i úžasne nepremyslené. Pri sledovaní tohto filmu mi ustavične napadli nové a nové otázky, súvisiace s logikou (jeden za všetky: prečo by miniatúrne predmety mali stáť menej, ako tie normálnej veľkosti? Viete, aké neuveriteľne komplikované musí byť vyrobiť miniatúrne topánky?). K tomu plno brutálnych mien typu „Dušan“ alebo „Safranek“. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Naprosto promarněný potenciál. Úvodní, nejzajímavější půlhodina, nabízí čistě nedějovou expozici a upřímně, nebylo na ní možné téměř nic zkazit. V momentě, kdy by se měl začít rozjíždět nějaký dramatický, filmový příběh, přichází na řadu scenáristické tápání a sled nezajímavých podzápletek, které ke své existenci absolutně nepotřebují nějaké zmenšování. Na jeden nápad je tak našroubovaný 2 a čtvrt hodiny dlouhý (ne)děj, který svůj jediný, ucházející dramatický konflikt přináší až pár minut před koncem. Zajímavý nápad, nezajímavý příběh. 4/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Ontariu, Torontu (Kanada), v Omaze, v Los Angeles (USA) a v Trollfjordenu (Norsko). (PaTeXx)
  • Když Ngoc Lan Tran (Hong Chau) ke konci filmu řekne, že Američané znají devět způsobů „šukání“, vyjmenuje jich pak jenom osm (z lásky, z nenávisti, jen pro sex, na rozchod, usmíření, v opilosti, z kamarádství a z lítosti). (thomasnikrs)

Reklama

Reklama