Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobe svojho vzniku mimoriadne aktuálny snímok. V čase, keď Hilter hrozil rozpútaním druhej svetovej vojny, natočil Hugo Haas film so silným posolstvom mieru. Na podklade sci-fi politickej Čapkovej predlohy predkladá divákovi silný protivojnový manifest. Upozorňuje na nebezpečenstvo absolutnej moci diktátora, ktorý dokáže tak sfanatizovať masy, že privedie ich i seba samého do záhuby. Parafráza na fašistické Nemecko je tu viac ako evidentná. Posledná veta filmu a i môjho komentára znie: "Ať žije mír!" **** ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Reálně tomu asi nemám co vytknout, ani částem, kdy se to drží předlohy (hlavně se mi líbilo, že ani zde nebyla žádná postava zlá, jen jich bylo pár hloupých), ani částem, kdy to celé téma aktualizuje. Některé motivy navíc (hlavně větší důraz na Galéna jako stejně zatvrzelý fanatický protipól válkychtivého Maršála) se mi líbily. Některé motivy a otázky filmu jsou a budou nadčasové. Ale když já se tak nehorázně nudil! ()

Reklama

Torision 

všechny recenze uživatele

Je mi až teskno. Právě to bylo první, co mě napadlo, když jsem dokoukal tohle veledílo. Teskno při pohledu na všechny ty Kotky, Mádly, Písaříky nebo celý herecký obsazení Ordinace v růžový zahradě a pak vidím pětasedmdestát let starej koncert Huga Haase, jehož hereckej výkon se dotýká snad i hvězd. Právě výkon Huga Haase je ozdobou tohohle filmu a jedním z mnoha důvodů, proč jsem takhle starej film s radostí dokoukal. Pro dr. Galéna jsem si hned našel sympatie a hrozně jsem mu fandil. Bavily mě všechny scény, ať už byly v nemocnici, s Maršálem, s pacienty. Obsahově mě to až nečekaně chytilo a jsem moc rád, že jsem tenhle film viděl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Věčný mír. Vždyť je to přímo zločin. Zavřít toho chlapa." Jsem pacifista, nemám rád lidi vydělávající na válce a tak je mi Dr. Galén sympatický. Jednak umí léčit příčinu a nikoli následek choroby, samozřejmě prostředky na odstranění zápachu či morfiem, a taky nabízí svůj lék výměnou za Věčný mír. Jak však může dopadnout odhodlaný vizionář bez marketingových zkušeností? Beru Bílou nemoc jako stále aktuální varování a ačkoli mi černobílá dramata většinou nic neříkají, tak tohle je hodně silné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek již tenkrát napsal velmi nadčasové dílo odrážející atmosféru tehdejší doby. Je až překvapující, že se v té době zrodilo jeho filmové zpracování, které čerpá z relativně krátkého příběhu a dokáže zaujmout na dlouhou dobu, respektive na 103 minut, ve kterém se prakticky nic moc neděje ale opravdu zajímavě se běh událostí ve fiktivní zemi sleduje až k vyvrcholení, které v radostném podtextu zní z dvou opačných stran neradostně. Bílá nemoc je i tak pro mě jeden z mála černobílých filmů, které mě už jako malého dokázali zaujmout a to jsem samotové dítě. --- Válka to je krásná věc. To je pro naše muže to nejlepší. Udeřit na pravém křídle... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Film sa natáčal od 6. októbra do 1. novembra 1937. Do davových scén obsadil komparz 137 mužov, 20 žien a 420 nezamestnaných. (Raccoon.city)
  • Filmový kuriér z 18. novembra 1938 uviedol, že Ministerstvo vnútra zakázalo s okamžitou platnosťou verejné predvádzanie tohto filmu. Rovnako tak dopadla snímka Svět kde se žebrá (1938). (Raccoon.city)
  • Projekcie filmu sa stávali manifestáciami odhodlania brániť republiku pred hitlerovským Nemeckom. Po niektorých projekciách dokonca diváci postojačky spievali štátnu hymnu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama