Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (283)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je až neuveriteľné, že v predvečer druhej svetovej vojny prišiel na svet film, ktorý varoval a zároveň mal ukázať, že tadiaľ cesta nevedie. Naneštastie to nevyšlo a to čo nasledovalo otriaslo svetom, ako nič iné pred tým a potom. Tento predvojnový blockbuster, zanecháva ale ešte aj v dnešnej dobe niečo, čo je aktuálne. A to boj za mier, odvrhnutie násilia a rovnosť medzi sociálnymi triedami. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Dobově naivní, přesto stále mrazivě aktuální. Nadčasové téma, ukované do podoby silného, přes pomalu plynoucí děj strhujícího příběhu. Dokonale vystižená doba, dokonale vystižená lidská přirozenost, skvěle zahrané postavy, ty vedlejší i ty hlavní. Haas v umírněném projevu je opravdu dětina a opravdu výborný, ještě o fous lepší je však vynikající Štěpánek, dokonalý mix Hitlera a Stalina. Jejich společná scéna patří k těm, na které se nezapomíná. I po letech stále stejně působivé a znepokojivé, dvojnásob, když si člověk uvědomí, že ten film vznikl rok před Mnichovem. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S příběhem snímku jsem byl takřka dokonale obeznámen, ačkoli na knihu si teprve brousím zuby. Nepřišlo mi to až tak dobré, jako mnohé ostatní Čapkovy adaptace. Několik dialogů však disponuje neuvěřitelnou myšlenkovou silou, kterou prostě musím docenit. Čapek je bezesporu náš nejlepší spisovatel a já mu za jeho knihy děkuji. Tahle filmová verze není ani přes svůj velmi pokročilý věk vůbec špatná. Krásný obrázek snového světa plného naivních ideálů na všech stranách. Také by se nám tu hodila nějaká ta bílá nemoc až ještě pár set krát oelipsujeme kolem Sluníčka. Jinak tu budou velmi neveselé časy. Film na mě neměl ani zdaleka takový dopad, jako jsem u děl Karla Čapka zvyklý, takže se s hodnocením přidržím u podlahy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Obrovské herecké osobnosti svádějící souboj o životy lidí a zemi....naši zemi. Nezapomenutelná a nadčasová hra Karla Čapka došla velmi důstojného filmového zpodobnění, avšak svět se stále nepoučil... A i tady musím říct, že do některých věcí již netřeba zasahovat neb dokonalost sama jsou. Díky doktoru Martinovi (jenž přinesl do filmu i dvě nové silné scény) nemá Bílá Nemoc i přes závěrečný monolog Mistra Štěpánka takovou sílu jako původní verze a nelze mi dát jinak skvělému zpracování plný počet...80%. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ten Galén je blázen !!" No, nejednoho génia považovali za blázna.. Podobně jako jedinečný génius Karel Čapek svou skvostnou alegorií a mnohovrstevnatou filozofickou úvahou potvrdil svou velikost i překvapivou předvídavost, či prozřetelnost, i Hugo Haas naznačuje, za jak nedoceněného tvůrce platí, jakkoli tuhle výtečnou, byť poněkud doslovnou, adaptaci v jejím vyznění v závěru posunuje zcela jiným směrem.. Velmi haasovské, což se zde jeví vskutku symbolickým, famózně odehrané.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Po takmer osemdesiatich rokoch uvádza snímku späť do distribúcie Národný filmový archív v digitálne reštaurované verzii. Premiéra sa uskutočnila v Královohradeckom Biu Central 22. septembra 2016. Na vytvorenie novej verzie poslúžil dochovaný vzácny a krehký negatív na horľavom podklade a pre prepis zvuku duplikátny pozitív (prvýkrát od uvedenia v 30. rokoch sú filme navrátené originálne dobové úvodné titulky). Za finančnej podpory z Islandu, Lichtenštajnska, Nórska, Ministerstva kultúry SR a za partnerstvo Nórskej národnej knižnice a združenia CESNET prebehlo reštaurovanie roku 2016 v laboratóriu Magyar Filmlabor v Budapešti. Na požiadanie bol film distribuovaný aj s anglickými podtitulkami. (Raccoon.city)
  • Projekcie filmu sa stávali manifestáciami odhodlania brániť republiku pred hitlerovským Nemeckom. Po niektorých projekciách dokonca diváci postojačky spievali štátnu hymnu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama