Reklama

Reklama

Jeder stirbt für sich allein

  • Francie Seul dans Berlin (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Červen 1940 v Berlíně. Nacistická propaganda oslavuje vítězství nad Francií, zatímco v bytě  manželů Anny a Oty Quangelových v Prenzlauer Berg panuje hluboký zármutek. Jejich syn padl na frontě. Oba manželé dlouho věřili "vůdci" a věrně jej následovali. Nyní však poznávají v jeho slibech lži a podvody. Oba začínají psát pohlednice na znamení odporu, ke kterému chtějí vyburcovat ostatní: "zastavte válečnou mašinerii!" S nasazením života roznášejí pohlednice dům od domu. Záhy se jim dostáva na stopu SS a gestapo. A také pro vlastní sousedy se stávají nebezpečím... Poslední román Hanse Fallady (1893-1947), napsaný na podzim roku 1946 za čtyři týdny horečné práce, je autentickým svědectvím každodenního života v Berlíně během nacistické éry. (mac000)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (14)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatím poslední přepis slavného románu Hanse Fallady Jeder stirbt für sich allein (1947). Vzhledem k tomu, že německé adaptace ze 60. a 70. let nám už poněkud zestárly, a česká televizní minisérie (ač skvělá) neměla z podstaty žánru nikdy mezinárodní přesah, je velmi důležité, že se téma vrátilo právě v této formě. Emma Thompson, Brendan Gleeson a Daniel Brühl nabídli výtečné niterné herectví, výprava nijak neselhala a otázka rezistence byla opět nastolena. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Rodina Quangelových přichází o syna ve válce právě ve chvíli, kdy Hitler vítězí úplně ve všem, Obyvatelé Německa jsou nadšení, Francie na kolenou, Hitler pánem kontinentální Evropy. U Quangelů se ale neslaví, Vůdce je podvedl a zabil jim syna. Tak to rodiče chápou a chápou taky to, že jejich syn nebude v té válce obětí jedinou. Pokusí se tedy upozornit veřejnost roznášením letáků proti Vůdci a válce. Komorní příběh dvou nešťastných lidí nastiňuje německé nadšení a loajalitu ve dnech vítězství, důvěru ve Vůdce a vůbec nástup nových "nové doby" v Německu, ve které jednotlivec s odlišným názorem nebo původem neměl místo. Není malých rolí. 75% ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Filmy z druhé světové války mě prostě vždy něčím dovedou zaujmout, a tak i tenhle pomalý snímek, který přece jen mohl být trochu více vyhrocený, pro mě lehce vychází z průměru a dovedl mě přimět k tomu, abych ho sledoval, místy i se zatajeným dechem. Ač je zaměřeno na manžele, nejzajímavější je postava Daniela Brühla. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mě nesedla ta motivace, která vedla k psaní pohlednic. Jasně, smrt dítěte s člověkem zamává, ale v tomhle podání mi to přišlo málo. Kor u někoho, kdo k Hitlerovi zpočátku věří. Málo vyhrocené mi přišlo i pronásledování ze strany gestapa a policie. Nějaké klepání se v přístěncích či úniky na poslední chvíli, nic z toho se tu nekonalo, ačkoliv nějaké náznaky tu byly. Nejzáživněji tak působí sondáž do běžného života v tehdejší Říši s několika silnějšími (stará Židovka) i zajímavými (ženský výbor) momenty. Nad průměr to nakonec tahají herci, jimž vládne Daniel Brühl v roli vyšetřovatele, ale ani on mě neuchránil od částečného zklamání. 60% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V nacistickom Nemecku sa tu nachádza šikovne vyrobené a solídne konané dramatické obdobie, založené na povojnovom románe Hansa Fallady a založené na skutočnom príbehu. Brendan Gleeson a Emma Thompson hrajú Otta a Annu Quangelových, dvojicu stredného veku v Berlíne v roku 1940. Nenávidia nacistov a zúfalí a zúriví pri strate svojho syna v bitke, púšťajú sa do malých, ale veľmi nebezpečných činov odporu: zanechanie anonymných pohľadníc proti Hitlerovi na schodiskách a na verejných miestach - trestný čin s veľkým kapitálom. Daniel Brühl hrá policajného inšpektora. Potenciál príbehu spočíva v skutočnosti, že ide o druh odporu, ktorý si môže niekto predstaviť, akokoľvek realizovaný, akokoľvek plachý, akokoľvek osamelý. Gleeson, Thompson a Brühl hrajú veľmi dobre a je to kvalitne spracovaný film. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Marco Pacchioni a Vincent Pérez získali práva na zpracování novely již v roce 2007. (Fary)
  • Rodina režiséra Vincenta Péreze zažila 2. světovou válku. Jeho dědečka zastřelili fašisti ve Španělsku, jeho prastrýce zavraždili v plynové komoře a jeho strýc zemřel při bojích na ruské frontě. (Fary)

Reklama

Reklama