Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (422)

Happens 

všechny recenze uživatele

Dakota Fanning je úžasná od svých mladých let. Bravurní výkon. Je to takový ten trýznivý, bolestivý Lars von Trier styl filmu. Otázkou je, zda je opravdu nutné natočit film o pedofilním psychopaticky úchylném reverendovi, co posedlý sexuálními akty se svou dcerou a nebojí se za ní cestovat přes celé USA a zabíjet? Odebírám dvě hvězdy se plošnost filmu v jedné vrstvě bolesti a utrpení (nechuti?). No pomoc. Přidaná hodnota: dekadence posílá děkovné pozdravy. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má asi jen jednu chybu - přemrštěnou stopáž. Opravdu to chtělo osekat do těch dvou hodin. I přes nesmírně zajímavý příběh a hutnou atmosféru, to prostě není ono a občas si člověk zívne. Bohužel. Ale jinak musím jen chválit. Dakota Fanning předvádí doslova oskarový výkon (Jennifer Lawrence má rázem zdatnou konkurentku mezi mladými herečkami). Příběh je úžasné poskládán do částí, které se postupně vrací do minulosti. A každá část je krutá a v každé máte chuť někoho zabít. Do toho ten americký fanatický styl vyznávání víry - pecka. Jako dost působivý filmeček, ale chce to mít náladu, jinak tu délku nedáte. 75% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebyl to vůbec špatný počin. Od samého začátku měl atmosféru, ale také zajímavý děj. Ten je tu rozdělen do kapitol, z nichž každá má co nabídnout a postupně nám rozkrývá celý příběh. Snímku nechybí dobře zvolené prostředí, hektolitry krve, brutalita hraničící až s nechutností a povedené herecké výkony. Mně osobně bylo po zhlédnutí tohoto počinu poměrně zle, ale přesto jsem nedokázal Brimstone vypudit z hlavy a neustále se mi hlavou honily jednotlivé scény či různé možnosti, jak si kterou událost vyložit. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Evropa zase sebevědomě vystrčila holou prdel směrem přes Atlantik a již po několikáté ukázala požíračům horkých psů, že pořádný, opravdu originální a drsný moderní zápaďák nemusí nutně vypadat jen jako otravná psychodeliktická smaženice nebo xmrti nudné dvě hodiny s traumatizovaným honákem, který unyle jede prérií někoho zabít a nakonec ho i zabije. Tohle je skvěle napsaná, ještě lépe zahraná a bravurně porežírovaná surová historka o tom, že náboženství je zlo, hnije v každém věku a správně zfanatizovaná kudlanka s nemrdavou manželkou si ve firemním almanachu vždycky najde nějaký ten sodomistický patožalmík, kterým ho fousatej strejc v podstatě ponouká, aby v takovém případě bez zardění pedofilně prznil vlastní děti. Sufražeti a neholené mužatky, co chčijou ve stoje, nedají na výlevy některých zdejších zženštilých kritiků a vrátí salátovky zpátky do ledničky. Pevným a výsadním postavením žen u ploten to rozhodně nikterak neotřásá! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Revenant 2 - pro ženy. S promakanějším, nelineárním vypravováním, ašak zároveň mnohdy dost samoúčelným násilím ve snaze za každou cenu šokovat diváka. Možná by se mohlo zdát, že tenhle ženský antiwestern pojednává o postavení žen na divokém západě, avšak z pozice tvůrců je to viděno příliš černo-bíle. V tomto případě dokonce výhradně černě. Je to klasický motiv pomsty, jen atypicky podaný a nečitelný. Pod slupkou to totiž daleko více vypadá, že režisér měl buď: a) těžké dětství a frustraci použil pro tak krutě nekompromisní zobrazení explicitního i duševního násilí, nebo za b) chtěl se přes Atlantik blýsknout, jak Evropa může USA nakopat koule, protože tohle z velkoprodukce jen tak někdo natočit nedovolí. Působivě nemainstreamově natočené, herecky skvělé, výpovědní hodnota velmi diskutabilní, zda-li vůbec nějaká. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Oči Carice Van Houten jsou normálně modré, ale ve filmu nosí hnědé čočky. Emilia Jones (hraje mladší verzi Joanny) má zase naopak hnědé oči, ale ve filmu modré. Guy Pearce má běžně modré oči, ve snímku ale pouze v kapitolách 2 a 3 - v kapitolách 1 a 4 jsou téměř černé. (Nine)
  • The Guardian o tomto snímku napsal: „Tento epicky dlouhý, děsivý a násilný western od holandského filmaře Martina Koolhovena má jakousi Tarantinovu prolixitu a vypravěčskou vynalézavost. Navzdory delší stopáži ani na chvíli nenudí.“ (Emo-haunter)
  • Režisér Martin Koolhoven dostal ponuku natočiť tento film pre americké štúdio, v tom prípade by však stratil kontrolu nad záverečným strihom, a tak dal radšej prednosť európskej koprodukcii, do ktorej sa zapojilo 8 krajín. (beso74)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama