Reklama

Reklama

Aferim!

  • Francie Aferim ! (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Východní Evropa, rok 1835. Dva jezdci projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska. Jsou to četník Costandin a jeho syn. Společně hledají „cikánského otroka", který utekl svému vznešenému pánovi a který je podezřelý z toho, že měl románek s jeho ženou. Zatímco Costandina nevyvede nic z míry a v každé situaci má po ruce veselou průpovídku, jeho syn nahlíží na svět hloubavěji. Na své pouti potkávají lidi různých národností a náboženství: Turky a Rusy, křesťany a židy, Rumuny a Maďary. Každý z nich chová vůči těm ostatním předsudky, které se předávají z generace na generaci. A ani poté, co najdou „otroka" Carfina, není dobrodružstvím zdaleka konec... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

classic odpad!

všechny recenze uživatele

Atypický dementný vygumovaný rumunský western s obsahom vulgarizmov, perverznosti, totálneho humusu, kde v krátkosti, načrtnem, o čom je tento odpad, o tom, ako dvaja blbci, t.j - otec so synom, čapnú dvoch cigáňov, jedného, skôr, či neskôr, predajú do otroctva, aby tento ostávajúci, nešťastník dopadol tak, že príde do destinácie, kde ho čaká krutý osud, spočívajúci v tom, že mu tam, jeden pako, odreže gule ! No, totál - brutál !!! Rumunsko je zaostalá krajina, ktorá nemá všade kanalizáciu ani internet, Bukurešť je zapadákov ako vyšitý, keď ešte k tomu, raz za uhorský rok, nakrútia takúto chujovinu, tak som sa rozhodol, že s rumunskou kinematografiou, som načisto, skončil !!!!! Fuj ! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tady musím konstatovat,že jsem se v tomto easternu vůbec nenašel,což nemusí být chyba filmu,spíš jsem si já špatně zvolil.Poměrně dlouhé rozhovory byly vedeny o tématech,která mě ničím nezaujala a po půlhodině jsem zjistil,že mě už vlastně ani nezajímá,jestli uprchlíka dostihnou,nebo zda unikne a jen jsem doufal v rychlý konec. ()

Reklama

Idego 

všechny recenze uživatele

Jeden by nečekal, že v rumunské společnosti 19. století tolik pozná český švejkovství, zaprděnost a iluzi vlastní výjimečnosti, ale oni jsou nakonec lidi všude stejní... Ty dialogy jsou ze zlata. "Ve vsi mého bratrance Židi vychytali z jezera všechny pijavice. A nebohým křesťanům nemá kdo pít krev!" ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nuž, ako pohľad na život Rómov a Rumunov v Rumunsku v 19. storočí asi veľmi autentické. No ja nie som študentom rumunského jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, takže mňa tento čiernobiely kvázi western od prvej minúty tak ubíjal svojou nezáživnosťou, že skutočne nemôžem vyššie hodnotenie. Ani akokoľvek vtipné, ani dramatické, ani napínavé, navyše zobrazujúce kultúru a zvyky, ktoré mi sú maximálne cudzie. Navyše bez akéhokoľvek príbehu, iba sled scénok zobrazujúcich život v danom období alebo pomalých jázd na koni. Pár záberov krajiny síce fajn, ale úprimne som myslel, že pri tom filme každou minútou asi umriem. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy vrcholnou politiku vedou buranští lidoví glosátoři, kteří využívají svou národní příslušnost jako hlavní argument vlastní nadřazenosti, je Aferim vítanou sžíravou kritikou neměnnosti tohoto tématu, nehledě na to, jak se považujeme za vyspělejší než před 200 lety. Důraz na národní identitu, obavy ze všeho, co není našinec, šovinismus, korupce a lidská malost zdánlivě se ukrývající za kroji, přívěsky, písněmi, tradicemi a aforismy, které nemohou přeci lhát, když se dědí z generace na generaci. Hluboká zakořeněnost lidského strachu a zášti převzatá Radu Judem z historických textů a písní, která nejvíce děsí tím, jak je historickým filmem, stejně jako může být pro východní Evropu (tedy i nás) prognostickým sci-fi. Ani zbla se nejedná o komedii. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Producent snímku Ada Solomon souhlasil s tím, že film bude natočen černobíle až po rozsáhlých kamerových zkouškách. Kromě uměleckého prostředku to měl také být hold tvůrců režiséru Johnu Fordovi. (PhillM.)
  • Natáčení trvalo pouhých 23 dní. (PhillM.)
  • „Aferim“ je turecké slovo a překládá se jako „bravo“ či „výborně“. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama