Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (179)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Ani najempatickejšia ľudskosť akej som bola schopná pri pozeraní tohto filmu ma nemohla donútiť schváliť jednanie Dolores. Ľuťovala som ju pre ponižovanie a trápenie v manželstve, ale toto nie je dobré ani správne riešenie. Mám vážne výhrady svedomia. Nie, určite ju neodsudzujem, ale jej jednanie jednoducho neschvaľujem! Nie my rozhodujeme o živote a smrti človeka! Našťastie, že v druhom prípade už toho nebola schopná... Premýšľam čo dodať: filmársky dobre urobené (vrátane bravúrnych hereckých výkonov), ale surové, bezbožné ....a vidina miliónovej sadisfakcie a dcérinho "pokojného života" je pre diváka len akousi falošnou ilúziou - toto predsa nemôže vyvážiť ten balvan hriechu na duši, ani nijak ovplyvniť skutočnosť, že raz sa za naše skutky budeme zodpovedať Bohu, Večnému Sudcovi... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Strhující drama podle Kinga, kterého jsem nečetl a zároveň asi největší překvapení v rámci jeho adaptací, které jsem prozatím viděl. Dolores Claibornová je film, který prostě nemůže zklamat. Má působivou atmosféru, naprosto dokonale napsané postavy a vzájemné vztahy mezi nimi, výtečný příěh a další herecký koncert úžasné Kathy Bates a neméně skvělé Jennifer Jason Leigh. Od začátku do konce perfektní chuťovka, která je psychologicky nesmírně silná a obsahuje flashbacky, které jsou možná ještě o chlup zajímavější. A finále pak všemu nasadilo korunu. Nemám co vytknout, jediná škoda je snad jen to, že ho naše televize už léta nedávali. 100%. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kathy Bates je vynikající herečka a velká sázka na jistotu. Na jejím výkonu film stojí a padá, i když jde o velmi silný lidský příběh. Nejdříve jsem samozřejmě četla knihu od Stephena Kinga. Nikdy jsem si nemyslela, že mě kniha, která je vlastně jeden dlouhý monolog vyprávěný nějakou postarší hospodyní bude tolik bavit a nebudu se moct od něho odtrhnout dokud ho prostě nedočtu, ale byla to právě Dolores, která mě vyprávěním o svém pohnutém životě dokázala udržet u čtení a knihu jsem zhltala a měla jí plnou hlavu. Jako by všechny mé myšlenky měly najednou vytrysknout ven ve velkém gejzíru. Film všechno jen podpořil, protože jsem si herce a postavy knihy ztotožnila a taky jsem zažila takové malé deja vu. Jezdí k nám do práce jedna starší paní, která by o svém životě taky mohla napsat román a klidně by si mohla s Dolores Claiborneovou podat ruku. Obě ženy toho prožily mnoho a obě byly (jsou) jedny z nejsilnějších žen, které jsem mohla poznat a jejich příběh vyslechnout. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mám výhodu, že Kingovu předlohu neznám, takže se na Dolores nedívám jako na adaptaci, ale jako na původní drama o složitém vztahu matky a dcery, který je významně ovlivňován démony minulosti. A v tomto ohledu v mých očích film obstál. Ale nebylo ani tolik stavbou příběhu, který mi nepřišel až tak výjimečný, jako spíš obsazením. A nebyly to jen Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh, které film táhly, kdo mě zaujal. Byli to i Juddy Parfitt jako sekýrující Doloresina zaměstnavatelka, David Strathaim v roli násilnického manžela či Christopher Plummer coby umanutý vyšetřovatel. Není mnoho filmů, kdy by měl režisér při obsazení takhle šťastnou ruku. Být to o něco kratší, hodnotil bych maximálně, ale i tak jsem navýsost spokojen. 80% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je potešujúce zistiť, že skvelý film podľa Kinga dokáže natočiť aj niekto iný než Darabont, Reiner , Singer a Kubrick. Hackford za nimi síce trochu zaostáva ale aj tak tu vznikla výborná rodinná dráma s prvkami thrilleru a ďalší herecký koncert Kathy Bates. Škoda, že je ten film tak zabudnutý 8/10 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • V 104. minúte hovorí Dolores Claiborne (Kathy Bates) svojmu manželovi (David Strathairn), že za to, ako sa chová k ich dcére, dostane pár rokov vo väzení Shawshank. Jedná sa o fiktívnu väznicu z poviedky "Rita Hayworth and Shawshank Redemption", podľa ktorej bol natočený najvyššie hodnotený film na ČSFD Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), takže ide o odkaz na ďalšie dielo Stephena Kinga. (MontyBrogan)
  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)

Reklama

Reklama