Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nukleární zkoušky prováděné v poušti severozápadní části Ameriky mají za následek zmutování mravenců, z nichž se stávají gigantické obludy. Hororový dav lezoucích a drápajících se mutantů z jejich obrovských katakomb může zastavit pouze specializovaný tým vědeckých profesionálů s pomocí zkušené a plně vyzbrojené vojenské armády... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší monster film o mravencích, jaký jsem měl zatím tu čest vidět. Líbí se mi postupné poodhalování příběhu, kdy přestože víte již od začátku, kdo stojí za zmizením několika lidí – tak to tvůrci dokázali přesně načasovat a atmosféra se v tu chvíli začala ještě více stupňovat. V určitých chvílích jsem si sice říkal, že to je zbytečně natahováno, ale byl jsem odměněn finálním rozuzlením v kanálech pod Los Angeles. K trikům nemám nejmenší výhrady, protože na svou dobu jsou hodně dobré, což se nejspíš velkou měrou podepsalo i na tom, že z tohoto filmu měli někteří lidé v té době noční můry. Dneska se už sice většině záběrů jen zasmějeme, ale i tak to pro mě zůstává nadprůměrným filmem. 7/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší film svého druhu, z jehož dokonale vystavěné úvodní sekvence v texaské poušti doslova přebíhá mráz po zádech (vyděšená němá holčička je přímo mistrovským tahem), a ve zbytku stopáže neustále překvapuje originálními postupy a výměnou lokací. Jediný zádrhel vidím v tom, že dvakrát po sobě variované schéma, završené scénami z mravenčího doupěte, už podruhé ztrácí původní náboj a energii. Každopádně, chcete-li vidět typického zástupce komplexně zmáknutého monstr filmu, který začíná přepadením karavanu a ve finále řeší nadnárodní krizi a souvislosti, Them! je tou pravou volbou na krásný cinefilní večer při svíčkách. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dlouhých 55 let se na filmu podepsalo v dobrém i zlém. Efekty jsou velmi předpotopní, ale mají své kouzlo stejně jako herci a celá paranoidní myšlenka a příběh filmu. Chvílemi je atmosféra velmi kvalitní, ale prostě už nejsme v 50sátých letech a nebojíme se atomových zkoušek ani dopadů atomových zbraní... Them! je však ukázkou, že ne všichni byli přesvědčení o tom, že jaderné zbraně jsou to nejlepší pro budoucnost a vyjádření tímto filmem dostalo i zajímavou myšlenku dopadů, která se dříve často ignorovala. Film je velmi dobře a vkusně natočený, takže nepůsobí, pokud si odmyslíme efekty, vůbec zastarale a směšně. Tradiční krátká délka filmu je pouze ku prospěchu. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru absolutní špička, která těží především z toho, že se vyvarovala různých neduhů svých sourozenců (groteskní hudba ve vážných scénách, zbytečná milostná linka či přehršel výplňkových keců). Them! naopak drží celých devadesát minut hutnou atmosféru a nabízí velmi dobrou akci i povedené masky. Některé chyby už je pak snadné tvůrcům odpustit, přece jen se nejedná o přídopisný dokument, ale čistokrevné sci-fi Závěrečný proslov už jen podtrhuje i tak docela jasné poselství. Skoro 5*. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Monster sci-fi horory zrovna moc nemusím a na tomhle se po mnoha stránkách určitě již podepsal zub času, ale, na druhou stranu má své neocenitelné kouzlo. Duch padesátých let s narůstajícími obavami nejen ze studené války, ale i jaderné síly, černobílý obraz, osobnostně silná, emancipovaná, rozhodná a v neposlední řadě i hezká ženská role Dr. Pat Medfordové v podání Joan Weldon a skvělý herecký výkon malé holky (Sandy Descher), srandovní Dr. Medford (Edmund Gwenn) pro mnohé dnes již zřejmě k pousmání triky a provedení samotných monster, které mě se naopak líbily mnohem více, než dnešní digitální triky, z filmu s přehledem dělají zajímavou a nadprůměrnou podívanou. Jen je škoda místy dost nudných a ukecaných míst (hlavně ve druhé části filmu, kdy se děj přesune z pouště do velkoměsta) a trochu slabší závěrečné zúčtování. 3,5* ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Film byl poprvé ve Švédsku uveden pod názvem Spindlarna, což v překladu znamená „pavouci“. Zápletka filmu se však točí okolo mravenců, nikoliv pavouků. (ČSFD)
  • Film sa mal pôvodne natáčať vo farbe, avšak 2 dni pred začatím natáčania sa rozhodlo štúdio znížiť rozpočet a šetrilo sa na farbe, film sa natočil ako čierno-biely, s výnimkou úvodných titulkov, keď sa na bieločiernom pozadí objaví červený názov filmu. (beso74)
  • Presne v duchu podobných filmov z 50. rokov minulého storočia, aj tento tu obsahuje scénu, kde vedec púšťa dokument a vysvetľuje odborné vedecké pozadie práve aktuálnej hrozby. (beso74)

Související novinky

Michael Giacchino našel nový projekt

Michael Giacchino našel nový projekt

05.01.2023

Oscarový skladatel a po nedávném debutu u Marvelu se snímkem Vlkodlak: Noční lovec taky režisér Michael Giacchino (Ztraceni, The Batman) se zdá se našel svůj příští tentokrát už celovečerní projekt.… (více)

Reklama

Reklama