Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Škoda nedopovězení příběhu soukromého života kapitána Marhy, postavy Františka Němce. Jinak je tenhle film vcelku sympatická kriminálka se skvělým obsazením, velice dobrou hudbou (ústřední motiv!) a svižnou režií (scény s identifikací těla, sledováním jednoho z podezřelých nebo ta "předpožárová" se obzvlášť vyvedly). ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Pán Hanibal natočil len priemerný film. Už len meno hlavného vyšetrovaťela je zaujímavý - určite na Slovensku volal sa Marha. František Němec zahral túto postavu celkom dobre. Je sranda, že stačí dať postave fajku do úst a je tu velký kriminalista - O.Vlach. Určite sa na Barandove natočili aj lepšie kriminálky.....60%. ()

Reklama

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vražda Věry Šimandlové mladé ženy, kterou naleznou s rozbitou hlavou v zákulisí kina. Slibný začátek, očekával jsem žárlivost, uchyláka, omyl, ale nakonec se z toho vyklube vydírání a hlavním námětem zločinu se mimo tuto vraždu stává "únik mozků" na západ. Po té, co přišel Luděk Munzar co by soudruh redaktor "vyklopit" svůj názor, bylo vše úplně jasné. Jak to, ale dopadlo soudruhu poručíkovi v rodinném životě jsme se už nedozvěděli. Odhalení vraha a protisocialistického živla mělo přednost. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

No co se týče hulení cigár tak tenhle film překonává cokoliv - už jen to, že hlavní hrdina :spoiler: celý film odolává kouření a na konci podlehne. Vcelku zajímavá je i linie rodinných problémů, která se někde ve 2/3 vytratí a člověk neví jak to dopadlo - jako v životě ostatně často. Jinak pomalé tempo v pořádku k lehké pracovní činnosti + pár zajímavých postřehů jako kachlová kamna v činžovním bytě a tak...ale nějak to postrádá aspoň špetku napětí a taková ta spojovací nitka - unikající čas, který má "pracovat pro vraha" vlastně nemá žádný význam. Jo a ještě úsměvná scéna v závěru kdy hlavní vyšetřovatel o půlnoci asi 5 minut jde do archívu, kde se vlastně odehrála vyšetřovaná vražda...jenom aby tam dostal po palici a následně o vlas unikl smrti.....nemyslím to ironicky, dopadl bych asi stejně :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Čas pracuje proti tomuhle filmu...tendenční a dosti ideologicky motivované detektivce z hluchého bezčasí normalizačních 70. let. Hraje tu sice skvadra hereckých es, ale to se dá vysvětlit tím, že jiná práce na Barrandově v té době nebyla...anebo možná hvězdy hrát v takovýhle detektivkách musely, aby pak mohly hrát i jinde... Asi nejhodnotnějším prvkem je pak bonmot pronesený v dobrém rozmaru kapitánem Marhou, který vypovídá se znalostí kontextu o dané době a práci socialistické Veřejné bezpečnosti nejvíce: ,,Dobré jitro, je tu vnitro!" ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se i v porodnici u Apolináře. (Winster)
  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno