Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (126)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Českému Maigretovi se tu nedostává elegance ani na úrovni socialistického esenbáka a zbývající plachost to nezachrání. Po Schmidtovi zůstává otisk v bahně českého bulváru. Rojnice esenbáckejch sekáčů, volha na renesančním dvorku, vyšetřovatel mléčný závislák ve slipech. Oč vážněji se tu ale dá brát třeba role starého béčkaře Zounara než výkony hvězd v dnešních filmech ! ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Naopak já tento film za špatný nepovažuji. Kodet je takový civilní, film má zajímavou hudbu, herecké výkony a odhalení pachatele. Díky tomu, že znám docela dobře Opočno s parkem, přidávám hvězdu navíc. A největší klady filmu? Výborné dialogy (třeba v autě před domem paní Šustrové, když doktor Medek hysterčí u zničených obrazů nebo naopak u těch, které ještě neviděl). Samotným bonusem navíc je závěrečné odhalení vraha v pěkné scéně jeden na jednoho. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Kapitána Exnera mám rád, ale pravda je, že tenhle je trošku utahanej a nezáživnej a to i vůči docela krátké stopáži. Není špatnej, ale možná by to chtělo trošku oživit projev Jiřího Kodeta. Třeba Vladimír Menšík nebo Petr Kostka by mi tam seděli sakra dobře. Ale to nic, i tak je to dobrá detektivka a podívat se na n není ztráta času. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dávám trochu nadhodnoceně 4* a to kvůli Kodetovi - mám, a vždy jsem měl, pro tohoto hereckého šlechtice slabost. Kapitán Exner je navíc pokus udělat českou detektivku trochu jinak a celkem se to dařilo tak, že se na film dá dívat ještě dnes. Pro mé uši je také dobré, že obešli i bez obvyklého soudruhování, kterého se nezbavili tvůrci také dobrých detektivek s Rudolfem Hrušínským v roli majora Kalaše. Co bylo ale pro mé uši zoufalé, byla hudba. Ota Petřina zde odvedl velmi průměrný kavárenský popík bez atmosféry. Tenhle skladatel, dle mého názoru, napsat filmovou hudbu neumí. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film ‚Poklad byzantského kupce‘ (1967), kde byl kapitánem Exnerem Jiří Vala, který se mi moc líbil. ‚Smrt talentovaného ševce‘ je v porovnání s ním unylejší, má únavnou písničku, která se pořád opakuje, příběh nemá žádné napětí, vyšetřovatelé jsou bez zaujetí případem, zkrátka tento film nemá šmrnc a lehkost. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Kvůli Janě Bouškové (Lída) a Jiřímu Kodetovi (Michal Exner), kteří denně hráli ve 150 km vzdálené Praze, se film natáčel pouze od devíti hodin ráno do tří hodin odpoledne. Poté štáb neměl co dělat a začala volná zábava, což se nelíbilo odborářům, kteří chtěli, aby štáb a herci jezdili domů k rodinám. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)

Reklama

Reklama