Reklama

Reklama

VOD (1)

V polovině 80. let došlo na anglickém venkově ke znásilnění a vraždám dvou mladých dívek. Policisté byli při pátrání po pachateli bezradní, dokud se nerozhodli využít průlomovou metodu – analýzu DNA... V roce 1983 je ve vesnici Leicester znásilněna a zavražděna 15letá Linda Mannová. Vyšetřování se ujímá vrchní superintendent David Baker se svým týmem. Baker je přesvědčený o tom, že vrahem je někdo z místních, ale ani po měsících pátrání a výslechů se nepodaří vysledovat podezřelého. Vědec Alec Jeffreys mezitím objeví unikátní techniku, jak číst lidskou DNA a poprvé ji využije na praktickém příkladu, kdy pomůže u soudu obhájit údajného ilegálního imigranta. Uplynou tři roky a v Leicesteru dojde k dalšímu znásilnění a vraždě. Obětí je 15letá Dawn Ashworthová. I její smrt vyšetřuje Baker, kterému začne být jasné, že obě dívky nejspíš zabil stejný pachatel. K vraždě Dawn se přizná jeden z místních mladíků. Baker se doslechne o Jeffreysových objevech a osloví ho, zda by nechtěl pomoci při vyšetřování. Jeffreys souhlasí a hned prokáže nevinu mladíka, který se přiznal jen, aby se předvedl před spolužáky. Baker je se svými lidmi vlastně na začátku a společně s Jeffreysem ewe rozhodnou pro experiment - pokusí se vzít vzorek krve všem mužům, kteří v době vražd žili v Leicesteru. Vzorky jsou odebírány tisícům mužů a policie vyslýchá ty, kteří vzorek odmítají podat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se dozvěděl z ostatních komentářů, tak by se mělo jednat o dvoudílnej seriál, ale já jsem to v televizi viděl dohromady v jednom kuse. Nicméně asi jsem vytušil, kde první díl končí a druhej začíná. Takže první díl je bez debat výbornej. Je napínavej, má atmosféru a na konci přijde zajímavej zvrat ve vyšetřování. To by bylo minimálně na 4 hvězdy. Jenže pak přijde nemastnej, neslanej druhej díl, kterej je teda hlavně o tom pátrání po DNA. To je zrovna takový téma, že to moc zábavně asi natočit ani nejde. Když to budu hodnotit jako celek, tak je to na 3 hvězdy. Asi by bylo lepší o tomto případu natočit normální dokument. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Britská policie si neví rady s nalezením sériového vraha a tak sáhne po tehdy neortodoxní metodě - testům DNA. To její už tak mravenčí práci udělá sice ještě nitěrnější, ale vede to k úspěchu a to je hlavní. To přirovnání k Dobrodružství kriminalistiky sedí, protože série také vypráví o jedné z přelomových metod, bez které, podobně jako třeba bez otisků prstů, už policejní vyšetřování neumíme představit. Pánové Baker a Jeffreys si zaslouží absolutorium za trpělivost a obětavost, díky níž se riziko úniků před spravedlností výrazně snížilo. 80% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zmiňuje to zde každý druhý a při sledování to pak nesporně napadne úplně každého, ale to naprosto nic nemění na prostém faktu, že toto prostě je každým coulem "znovuobnovení" konceptu cyklu Dobrodružství kriminalistiky v britském podání. Simm s Threlfallem tradičně výteční, atmosféra ponurá, průběh napínavý i sympaticky osobní a tak jedinou nevýhodou je, že být obě epizody pokráceny o cca deset minut, tak by to nemělo žádný dopad na cokoli. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je o objave DNA a jeho prvom použití pri dolapení dvojnásobného vraha. Po prvé, je to veľmi smutný, zaujímavý a skutočný životný príbeh. Prvýkrát v histórii, kedy polícia použila DNA na vynesenie odsúdenia páchateľa. Po druhé musím pochváliť režiséra a scenáristu za to, že príbeh vyrozprávali realistickým, informatívnym a vecným štýlom, ktorému chýbala zvyčajná senzácia spojená s modernými drámami. 7/10 ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výborná dramatizace případu, kdy byla DNA poprvé použitá policií k usvědčení pachatele. A tím průkopovým tandemem byli dva prací posedlí pánové, každý z jiného oboru, pohánění buldočím smyslem pro spravedlnost. Nečekejte přehnané napětí, to tady nahrazuje dramatická kvalita a záběry reálného života. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Sir Jeffreys (do šlechtického stavu byl povýšen v roce 1994 za zásluhy o genetiku) stojí i za dnes nejčastěji používanými DNA markery ve forenzní analýze, testech otcovství a genealogii. Poprvé je využil při ztotožnění ostatků nacistického zločince Josefa Mengeleho v roce 1990, které porovnával s DNA jeho syna. (monika.harca)

Reklama

Reklama