Reklama

Reklama

Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje se selhávající pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wiesenthalovo centrum eviduje čtyřikrát jméno Rudy Kurlander a pod jedním z nich se skrývá nacistický zločinec. Devadesátiletý důchodce trpící demencí a občasnou amnézií se po smrti své ženy vydává najít toho pravého a pomstít svou rodinu, která zahynula v Osvětimi. Egoyan měl tentokrát dvakrát šťastnou ruku a to jak výběrem tématu, při kterém zkombinoval jakousi road movie s motivy pomsty a koncentračních táborů, tak s volbou herce, protože Christopher Plummer byl naprosto fenomenální. Překvapivý závěr pak korunoval celkový výborný dojem. 85% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Všichni zúčastnění geronti hrají, jako by byli v nejlepších letech. Zjišťuji, že trpím nějakou zvláštní slabostí k filmům, kde se starší pán rozhodne odněkud zdrhnout a na stará kolena se vzít osud do vlastních rukou. Taktéž mám pocit, že se v poslední době roztrhl pytel s filmy zaobírajícími se tímto tématem. Nicméně, to je zřejmě jediná podobnost tohoto snímku s ostatními. Zbytek je vcelku originální. Když se pokusím zalovit v paměti, tak jsem snad neviděl snímek, ve kterém byla člověku stařecká demence ku prospěchu. Někdy se ale opravdu může velmi hodit zapomenout na hříchy minulosti. Režisér pro diváky vystavěl vskutku luxusní příběh o honbě za pomstou s naprosto luxusním závěrečným rozuzlením, ze kterého mi nefalšovaně spadla čelist. Počátek filmu byl lehce rozpačitý. Jakmile se ovšem člověk do děje ponoří, tak jej již snímeček nepustí. Několikrát dokonce spolusledovatelka orgasmicky vykřikla nadšením. Vynikající záležitost. Viděno v rámci Společné výzvy s Lucinkou. Film nám vybrala uživatelka eLeR. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Fantastický film o holokauste. Max Rosenbaum prežil Osvienčim, ale jeho najbližší nie. K ceste cez komíny krematórií im pomohli príslušníci SS Blockführer Rudy Kurlander a Otto Walisch. Max, ktorý spolupracoval so Simonom Wiesenthalom pri chytaní vojnových zločincov zistil, že Kurlander ušiel z Nemecka do Severnej Ameriky. Podarilo sa im zistiť, že v Amerike pôsobia 4 emigranti s týmto menom a všetci sú Nemci a boli účastníci v 2. svetovej vojne. A tak Max využije demenciu Zeva Guttmana a vyšle ho vykonať pomstu za likvidáciu svojej rodiny. Holokaust bol najhorší zločin v histórii, či už je ospravedlnením vražda z pomsty je morálnou dilemou. Samotný záver je šokujúci a nečakaný. To čo sa vo filme odohraje neprezradím a právom tento film hodnotím ako najlepší film z vojnovou tematikou z roku 2015. Vďaka za tip Big Bear. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když máte dopis s instrukcemi, finanční podporu, jasný záměr a nabitý Glock, nebude vám na wiesenthalovské stezce odplaty překážet stařecká demence ani košile s krátkým rukávem.. Egoyan si zkušeně pohrává s napětím i očekáváním diváka (strach ze psů, záběry na sprchu, amplion, vlakové vagóny) a po malých dávkách pouští cyklon B na představy, že život lze dožít ve lži. Škoda jen, že konec (jakési přepnutí z Mementa na Angel Heart) připomínal make-up Jürgena Prochnowa. Podařený, ale přitom ne moc přesvědčivý, a když si ho pak člověk zpětně omílá v hlavě, dojde na to, že by to dost dobře fungovalo i bez něj. Kmet Christopher Plummer podává precizní výkon každou buňkou svého vetchého těla.. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Cesta za pomstou, jakou jsem dosud nezažil. Výborně vygradované drama, které má silnou oporu ve výborném Plummerovi a také ve scénáři, který je propracovaný a vše ve správný okamžik převrátí, což s ne vždy povede. Samozřejmě to má též své chyby, jako třeba ,,důchodcovské tempo", které po čase uspávalo, ale zase na druhou stranu má svoje kouzlo. A k tomu kouzlu často pomáhala povedená hudba. Film Vás donutí přemýšlet o nacistickém vymývání mozků a proto tento film vřele doporučuji....80%. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (15)

  • Počas holokaustu sa väzni koncentračných táborov tetovali iba na jednom mieste, a to práve v Osvienčime. Poradové čísla dostali len väzni vybraní do práce. Ostatní väzni, ktorí prišli vlakom a boli považovaní za nespôsobilých na ťažkú ​​prácu – ako deti, mladí tínedžeri, tehotné ženy, hendikepovaní a starí ľudia – boli poslaní priamo do plynových komôr a zavraždení. Plynové komory boli maskované ako sprchy, aby sa predišlo prípadným vzburám. Tieto obete neboli nikdy registrované a nedostali žiadne tetovanie. To je jeden z dôvodov, prečo je dnes ťažké odhadnúť presný počet obetí. (Arsenal83)
  • Rudyho Kurlandera #1 hrá Bruno Ganz, ktorého rodným jazykom je švajčiarska nemčina, nie klasická nemčina, čo malo na prvý pohľad odhaliť, že nemôže ísť o hľadanú postavu. Zatiaľ čo nemčina sa často nazýva jazykom bez rytmu a melódie, vo švajčiarskej nemčine je prakticky každé slovo zdôraznené na prvej slabike. Výsledkom je veľmi výrazná, rytmická melódia hore-dole, čo jasne vylučuje, že by šlo o Nemca - veliteľa bloku v tábore. (Arsenal83)

Reklama

Reklama