Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (462)

jerry12 

všechny recenze uživatele

65%. Zatím nejrozpačitější díl, který by u mě funkci nalákání na další sérii příliš nesplnil, kdybych se na ní pochopitelně netěšil už dva roky dopředu. Překombinovaný případ, který nebyl v kontextu původní linie moderního Sherlocka nutný a pro další dění prakticky o ničem nevypovídal, byl opravdu jen narychlo psanou nedostatečnou výpní dlouhé čekací doby mezi třetí a čtvrtou řadou. Možná by bylo pro příště lepší zůstat u několikaminutových speciálů a nepouštět se do experimentů, protože ani pokus o transformaci Londýna do doby viktoriánské se příliš nevyvedl, resp. nepůsobí patřičně specifickou atmosférou a pozornost od brilantní výpravy odvádí nepochopitelná (i když jako kompromis vůči absenci času asi tolerovatelná) nepřizpůsobivost tehdejší době třeba v řeči a chování postav. Škoda zbytečné snahy o uspokojení divácké obce, tento díl je fanouškovským kompromisem, na který rád zapomenu a doufám, že tvůrci dál nepůjdou podobnou cestou, která není špatná, nezajímavá nebo bez potenciálu, ale v mých očích chemicky tolik nefunguje a není to asi Moffatův šálek. Abych ale jen nenegoval, tajemnost případu a tradičně dokonalý Moriarty přispívali ke skvělé režii, díky kterým je alespoň Sherlock stále Sherlockem, a tak lze chemickou dysfunkčnost tohoto speciálu považovat za stejně nedůležitou, jako je speciál sám. Škoda, ale zase tolik nehoří a věřím, že příští Sherlock už bude zase tradiční... tedy, tradičně moderní. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Zpočátku parádní "moderně-oldschoolová" stylovka (chvílemi jsem si fakt přál, aby ten seriál byl takhle koncipovaný od jeho počátku, i za tu cenu, že by tak ztratil značnou část své osobitosti), která se však někdy od poloviny začne stále více utápět ve své překombinovanosti ála Inception na fetu (i když celkově to smysl vlastně jakž takž dává). Škoda, nadprůměrná autoreferenční zábava je to ale stále, přestože tenhle předěl mezi třetí a čtvrtou sérií rozhodně bude spadat do té slabší půlky sherlockovských epizod. 70 % ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sherlock Who? Úvodem bych rád poslal gratulaci na Kavčí hory, protože takhle čerstvá premiéra zahraničního seriálového speciálu je od ČT první záslužný počin od zahájení vysílání pořadu Branky, body, vteřiny.. K anarchistické, raušem se kolébající lávce mezi prvními třemi sériemi a čtvrtou mám jen to, že prostá viktoriánská detektivka „Spolek fúrií“ by asi leckomu stačila, ale proč myšlenkám nabízet klasiku Sjezdového paláce v Parku kultury a oddechu, když mohou mít pulpový Tádž Mahal. Nevidím důvod posílat Holmese tohoto století na odvykačku, vždyť i na stránkách Sira A.C.Doylea se za účelem stimulace mysli nakládal silným tabákem a černou kávou a vězte, že když už jednou myšlenka vznikne, nelze ji zahubit.. P.S.: Skromně snídající Mycroft mi připomínal jistého pána z Monty Python´s The Meaning of Life, kníratý Watson Kodeta a Rudovous do kamene kous! ()

CrypzzXD 

všechny recenze uživatele

První hodina byla excelentní! Sherlock se vrátil ke svým kořenům a klubala se z toho atmosférická pecka. Po prvním přechodu v čase se z toho ale stala překombinovaná hloupůstka, která se snažila tvářit nesmírně důležitá pro kontext hlavní dějové linie (přítomnosti) z konce třetí série. Čekal bych tedy nějaký posun ale kde nic, tu nic.... Konečná pointa byla totiž naprosto zřejmá už před dvěma lety, kdy třetí série skončila. Kdyby se tvůrci nepokoušeli tvářit tak chytře a zůstali pouze u mírně hororového speciálu z viktoriánské doby, udělali by mnohem líp. Takhle z toho vyšlo jen nepříjemné zklamání. 5/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Atmoška je fajn a případ pro nečtenáře opět nepředvídatelný. Ale. Už několik epizod jsem se sám sebe zpětně ptal, kdy asi mě to nablýskané, vypulírované a do očí bijící anglické pozlátko začne po boku pánů Cumberbatche a Freemana nudit. A stalo se. Nevim přesně co, něco mi tam ale holt chybělo. Anebo naopak přebejvalo? Co amíci maj a angláni ne a naopak? Víte to někdo? Nebo to možná prostě jenom úplně nevodsejpalo a Davies trpí vzácným bruckheimerovským CSI syndromem. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Ženy, které se, stejně jako Moly Hooper (Louise Brealey) zde, vydávaly za muže, aby mohly vykonávat lékařské povolání, v 19. století skutečně existovaly. Známý je například případ Margarety Ann Bulkleyové alias vojenského chirurga Jamese Barryho. (IlMagnifico)
  • Příběh není zfilmován podle povídky sira Arthura Conana Doyla, ale jistá spojitost tu je. V původním příběhu "The Adventure of Musgrave Ritual" se Sherlock zmíní o případu nevěsty, když s Watsnem probírají staré příběhy. Nic konkrétního ale neřekne, takže většina příběhu je od tvůrců scénáře Marka Gatisse a Stevena Moffata. (kubsov)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. února 2015 v Anglii (města Wraxall, Londýn, Bristol a Bath). (Varan)

Reklama

Reklama