Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (462)

malylada 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že Sherlock by fungoval skvěle i v minulém století. Přízračná nevěsta se přibližuje k prvním dvěma dokonalým sériím, díky scénáři, skvěle zápletce a zvratům. Někdy balancuje na hraně ve vývoji, ale prolínání časových linií a navázání na poslední díl je povedené. Místy jsou zde hluché pasáže, prokládané obvyklým hláškováním, ale za mě velká spokojenost......8/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsme čekali alespoň na tento speciál v podobě jednoho viktoriánského dílu... a dočkali jsme se sice místy efektního (jako vždy), ale hlavně hektického guláše, který tak trochu neví, čím chce být. Pevně věřím, že tvůrci si svou chybu uvědomí (lynč fanoušků jim snad naznačí) a navrátí se k původnímu vyznění a kvalitně vystavěným epizodám. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Sherlock se nám přesouvá zpátky do 19. století, kam původně patřil. Vizuálně je vše v pořádku a samotný případ se Nevěstou je skvělý od začátku do konce (respektive skoro do konce). Nicméně to tam děsivě ruší ty vstupy ze současnosti, ty psychedelické zjevení profesora Moriartyho a celkově pokus o to udělat z toho něco víc než zajímavou stylovou detektivku. Chápu, že to tvůrci chtěli nějak navázat na původní seriál, ale mě to prostě přišlo asi stejně otravné jako když hrajete Assassin's Creed a probudíte se z Animu. 3,5 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Uctivá, zábavná a nic svým novodobým dílům nedlužící odbočka do viktoriánských časů si vybrala vše, co hýbalo tehdejší dobou: probouzející se hnutí za ženská práva, za sociální spravedlnost, mystiku, vystoupení mágů, začátky psychoanalýzy i vědecké racionality. Všechny tyhle motivy příběh unese a skvěle je dokáže propojit. Pranic mi nevadí, že vysvětlení je trochu krkolomné, to přece k Sherlockovým případům patřilo vždycky. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Na speciál Sherlocka jsem se těšila jako na druhé Vánoce a nezklamal, přestože to střídání časových pásem bylo poněkud divočejší (inu Moffat a Gatiss). Závěr pak se mi nelíbil vůbec, ale jednotlivé střípky, dialogy, kníry a hábity byly jedním slovem skvostné, takže jsem trochu na vážkách, k čemu se přiklonit. Scénář mi přijde podbízivý, ale v mnoha okamžicích to funguje jak má, Přízračnou nevěstu určitě nevidím naposled, tudíž nezbývá než vyřknout ortel- fanouškovské čtyři hvězdy + jedna za vedlejší efekt, který musím trochu dovysvětlit: Představte si, že perete prádlo, pak jedno nadbývající prostěradlo pověsíte ven na balkon, jdete sledovat Sherlocka a poté, co už jste na nějaké prostěradlo venku úplně zapomněli, si zajdete do kuchyně pro vodu… A skrze okno vidíte vlát cosi bílého, přízračného! :-o To prostě musíte švihnout pátou hvězdu, i kdybyste nechtěli!! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Příběh není zfilmován podle povídky sira Arthura Conana Doyla, ale jistá spojitost tu je. V původním příběhu "The Adventure of Musgrave Ritual" se Sherlock zmíní o případu nevěsty, když s Watsnem probírají staré příběhy. Nic konkrétního ale neřekne, takže většina příběhu je od tvůrců scénáře Marka Gatisse a Stevena Moffata. (kubsov)
  • Ženy, které se, stejně jako Moly Hooper (Louise Brealey) zde, vydávaly za muže, aby mohly vykonávat lékařské povolání, v 19. století skutečně existovaly. Známý je například případ Margarety Ann Bulkleyové alias vojenského chirurga Jamese Barryho. (IlMagnifico)
  • Ve filmu můžeme nalézt hned několik přímých referencí na původní povídky o Sherlocku Holmesovi. Jedná se například o „Modrou karbunkli“, „Pět pomerančových jadérek“ nebo „Musgraveský rituál“. (Othones)

Reklama

Reklama