Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Detektivku, opepřenou romantikou bez laciného sentimentu, táhnou především vypilované dialogy, které se už v Hollywoodu příliš nenosí. Dnes totiž vládnou omalovánky na modrém pozadí a herci si obvykle vystačí se základy pantomimy. Jiskření mezi Marlowem a paní Rutledgeovou získává až neuvěřitelně erotický náboj, který eskaluje dvojsmyslným rozhovorem o dostizích. Tam, kde dnes režiséři hojně využívají houpající se plastikové balónky s bambulkami, si Hawks vystačí s koňmi. Zajímavé. Ale nejen tahle epizoda mne vede k nejvyššímu hodnocení, zápletka zahalená v temném noirovém hávu má prostě a jednoduše ten správný říz a chutnala jako dobře vychlazený ležák. A já měl žízeň. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rád som využil šancu pozrieť si po rokoch ako sa Howard Hawks s Humprey Bogartom a jeho girls popasovali s jednou knihou Raymonda Chandlera. A som spokojný, ako pred rokmi. Nechovám pobožnú úctu k Bogartovej charizme, nepokúšal som sa ani tentokrát vyznať sa v tom, kto je kto a aké sú vzťahy medzi nimi , ale dobre sa mi na film pozeralo. A to je hlavné. Výnimočne pridám dve poznámky k niekoľkým prečítaným komentárom. Tie úžasné hlášky nie sú Bogartove, ale Chandlerove. A sebaisté prehlásenia, že Bogart je najlepší Marlowe všetkých čias píšu asi iba tí, ktorí nevideli seriál Detektiv Marlowe s Powersom Boothom z roku 1984. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě možná trochu překomplikovaná zápletka, ale jinak famózní noir se vším co k němu patří... Venku je většinou tma, k temné asfaltce se řítí nekonečné přívali mrazivého deště a Humphrey Bogart alias Philip Marlowe vyšetřuje za pár babek případ, ve kterém figurují osudově krásné ženy, revolvery a proklatě suché (a vtipné) hlášky. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart je vždy velký noirový eso a ani jeho věčně cool, sebevědomý a chytrácký drzoun Marlowe není výjimkou. Konverzační hry tu baví, ale odehnal mě případ samotný - proč tak zbytečně zamotaný a divácky náročný se vyznat kdo je kdo... vzhledem k tomu mi ani nepřirostla k srdci žádná z postav, než sám detektiv. Chápu superlativa, sám si přijdu jako barbar, ale mně to nesedlo, slabší a rychle k zapomenutí. Víc a víc mě ale láká přečíst si něco z novel R. Chandlera. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Parádny film. Veľa skvelých (a rýchlych) dialógov, krásne ženy, nebezpeční muži, podmanivá hudba, vtipné hlášky. A Humphrey Bogart je cool! Silné štyri. /Po prečítaní predlohy.Carmen Sternwood sa vyfarbí ako riadny psychopat a nekončí to "happy-endom" ako film. Stále spokojná./ (Projekt 100 - 2010, FK Nostalgia) ()

Galerie (69)

Zajímavosti (19)

  • Studio Warner Bros. dalo režisérovi na nákup práv k adaptaci románu 50 000 amerických dolarů. Tomu se však podařilo je získat za pouhých 5 000, přičemž si zbytek ponechal. (Dreadd)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Raymonda Chandlera. (Hans.)
  • Raymond Chandler vyhlásil, že Martha Vickers podala ako Carmen vo filme taký skvelý herecký výkon, že zatienila aj samotnú Lauren Bacall. Výsledkom bol finálny zostrih, v ktorom väčšina filmového materiálu, kde vystupovala Carmen, skončila v koši. (beso74)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama