Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nepraktický, roztržitý antropolog (Cary Grant), který má těsně před svatbou s dominantnější dívkou, shání peníze pro své muzeum, jehož budováním strávil posledních pět let. Do cesty se mu neustále plete živelná bohatá výstřednice s ochočeným mládětem leoparda Susan (Katharine Hepburnová), která sebe, Davida i své známé dostává do řetězce stále absurdnějších situací...Film, reprezentující vrchol bláznivých komedií třicátých let, stojí na výborných hereckých výkonech, vtipných dialozích a režijním umu Howarda Hawkse. (pm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Webb 

všechny recenze uživatele

Pěkná, svižná romantická komedie s charismatickou ústřední dvojicí střeštěné Katharine Hepburn a Cary Grant, zajímavým scénářem, chytlavými dialogy i leopardem či psíkem rozhodně zvedne náladu. [8/10] (RKO Howard Hanks Prod.) (Čb. /// Produkce: Howard Hawks, Cliff Reid /// Scénář: Hagar Wilde, Dudley Nichols /// Kamera: Russell Metty /// Hudba: Roy Webb) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Jak mi Hawksova tvorba povětšinou nesedí a celkový hype ohledně jeho režisérské důležitosti v historii Hollywoodu mi přijde poněkud přehnaný, tak mě zážitek z Bringing Up Baby zcela jistě na delší dobu umlčí. Zkrátka a dobře, je to nejlepší crazy komedie, co jsem měl možnost vidět (za mě i lepší než Bogdanovichova pocta What's Up, Doc?). Dokonalá symbióza a totální vycedění vzájemné chemie dua Grant a Hepburn a jedna absurdní situace za druhou. Když už máte pocit, že by tomu mohl třeba spadnout řetěz, přijde moment, který ten předchozí ještě překoná a jede se dál. Skvost v komediálním žánru, vrchol crazy komedie a zatím i to nejlepší, co jsem od Hawkse viděl. 9/10 ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Romantickým komediím jsem se odjakživa vyhýbal, ale tyhle starý černobílý mají něco do sebe. Té romantiky tam není zas tak moc a hlavně je tu hodně zábavy. To platí i o Leopardí ženě (ať žijí doslovné překlady :-D). Skvělá svižná komedie, plná bláznivých situací, perfektních dialogů a skvělých hlášek. Katherine Hepburn a Cary Grant tvoří perfektní dvojici a Katherine je naprosto famózní. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná záležitost, která těží ze solidního obsazení a má dvě geniální scény a to sice restauraci a závěr ve vězení, bohužel zbytek už tak silný není a navíc se na něm značně podepsal zub času. I přes drobné výhrady se však bez debat jedná o zážitek, který svou zábavností výrazně převyšuje 95% komediální produkce posledních let. Špičkou crazy komedií let třicatých a čtyřicátých tak pro mě nadále zůstává Caprovo Arsenice and Old Lace. 75% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozdní šťastný dědic zlatého věku grotesky neponechá divákovi ani vteřinu na oddechnutí. Výstřední vědec, skvěle hraný Grantem, je vyvažován ještě větší divokostí a bláznivostí Hepburnové, vírem, který ani vteřinu neponechá nic, aniž by to nedestruoval. Vždy však z počestných pohnutek, jejichž společným jmenovatelem je boj o milovaného muže. Slovo crazy komedie je naplněno v tomto případě až definičně. Skutečnost, že ve starém filmu bylo možné natáčet skutečné skvosty, lze jen těžko naplnit lépe. U Hepburnové bych kromě toho rád připomněl její skvostnou etudu dívky z podsvětí, zahranou tak skvostně, že to i po létech bere dech. Obdivuhodné jsou i cvičitelské výkony a způsob, jakým se se svými úlohami vyrovnali oba leopardi. V případě Hepburnové představuje tato role přirozený začátek jejích emancipovaných žen, jejichž odvaha a ambice rostou bezprostředně v přímé úměře s úspěchy, jichž se jim dačí docilovat. Zlatý - možná i platinový - úspěch hollywoodské továrny na sny je v tomto případě nesporný a stále stejně přitažlivý. V osmičkovém roce zvláště. Jakoby posvěceně. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • Cary Grant se do své komediální postavy Dr. Huxleye doslova vžil. Howard Hawks mu doporučil, aby se podíval na některé filmy s komikem Haroldem Lloydem, aby získal určitou inspiraci. Cary Grant jím byl přímo uchvácen a začal ho kopírovat, téměř gesto za gestem. Pořídil si dokonce i silné brýle v černých rohovinových obroučkách, které byly Lloydovým poznávacím znamením. (Pavlínka9)
  • Na západe USA slávila snímka úspech i v kinách, na východnom pobreží to bol ale prepadák, takže prekročený rozpočet sa nepodarilo vyplniť. Hawksa to stálo zmluvu so štúdiom RKO, k spolupráci sa vrátil až v ďalšom desaťročí. (classic)

Reklama

Reklama