Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Geralt převezme po jiném zaklínači rozdělanou práci v království, které terorizuje divoká příšera. Yennefer si zajistí magickou novou budoucnost, ale za brutální cenu. (Netflix)

Recenze (101)

krauset

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geralt králi prokáže, že je lidstvu přítelem. Yennefer si změní život. Ciri vkráčí do Brokilonu. Podle povídky Zaklínač z knihy Poslední přání. Náš protagonista z Rivie se vydává očistit jméno svého bratrstva, když je jiný zaklínač nařčen z toho, že vzal „prachy a vypadl“. Pravda je ovšem jiná. Nestvůra ho usmrtila a palác to drží v tajnosti, aby se nešířila panika. Geralt s pomocí čarodějky Triss zjistí, že onou nestvůrou není vlkodlak, nýbrž striga, a že jde o z incestu zrozenou prokletou dceru krále Foltesta, jenž si ji v žádném případě nepřeje zabít. Geraltovi tedy nezbývá, než se s ní pokusit bojovat celou noc, aby ji proměnil v dívku. Yennefer mezitím v Aretuze podstupuje strašlivou transformaci, aby se stala krásnou, přičemž musí obětovat schopnost počít. Co činí epizodu Betrayer Moon nejlepší v první sérii Zaklínače? Totéž, co dělá filmové vyprávění efektní a kde má výhodu proti psanému slovu: možnost účinných prostřihů mezi dějovými liniemi, které se tak neoslabí, ale naopak vzájemně posílí a vygradují. V obou linkách dochází k transformaci trpící ženy, Yennefer v jedné, Strigy ve druhé. A tento kontrast je veledobře vizuálně využit. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně to chytlo trochu koule a začalo vypadat jako skutečný Zaklínač. Cavill se po určitém váhání v té postavě našel, a je lepší, než jsem si kdy dokázala představit. Temná tajemství královského dvora působí tak humusácky, že by nad tím by i postavy ze Hry o trůny pochvalně pokývaly hlavou, a vůbec celá historka se strigou slušně odsejpá a má říz. Čarodějnické intriky v jiném časoprostoru ovšem spíš nudné, příběh Yennefer se rozjede až na konci, kdy ji ctižádostivost přiměje podstoupit plastiku bez umrtvení a s trvalými následky. Bludná linka s Ciri naštěstí minimální, a ano jistě, černý elf je samozřejmě úplně normální. Chudák profesor Tolkien nejspíš rotuje v hrobě jako ruční mixér. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je asi diel, kde sa tvorcovia skutočne našli a pochopili vlastnú látku. Neznamená to, že tu nie je zopár wtf momentov, osobne nepovažujem paralelnú montáž záverečných dvoch sekvencií za geniálnu, ale "iba" za vydarenú. Premena Jenefer poteší, povedzme si pravdu, takto budeme mať menšie problémy sa na ňu pozerať. Ide zatiaľ o najtemnejší a najviac fantasy diel. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynechání linky Ciri velmi pomohlo, takže epizoda nemá hluchou půlku stopáže. Linka Yennefer no, jak je ji zábavné sledovat, tak moc ničí logiku a fungování světa, že to snad ani není možné. Jsem rád za ukázáni fungování rady a za ukotvení v čase, ale vybírání čarodějky pro Nilfgaard, to je prostě nesmysl, stejně jako u Istredda v kostnici můžu jen nevěřícně kroutit hlavou. Jako na úhoře v minulé epizodě to naštěstí nemá. To byl bullshit nejvyššího kalibru. Linka Geralta je vskutku solidně zpracovaná povídka. Není z ní příliš osekáno, má dobrou atmosféru a i ta striga je vcelku ok. Co není ok je Triss a nemyslím ten hrozný casting. Triss je tam nacpaná velmi násilně a nesmyslně. Navíc tvůrci prachsprostě kopírují hry, od který se dostancují. Tam je Triss rádkyní Foltesta po určitých událostech, když už tam museli cpát postavu, co tam nemá, co dělat, proč tam nedali normálně Keiru, aby to bylo věrné knihám? V konečném důsledku to ale všechno bylo slušné. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Ať už se mi nelíbil Foltest, blbí černí elfové a ať už se mi líbila ani trochu Triss (za to bych je uškrtil nadesetkrát), zfilmování této povídky se vskutku povedlo. Souboj se strigou vs proměna Yen je výborný nápad a pomohl oběma linkám navzájem. Striga je bohužel malinko levnějšího vzezření, ale atmosféře nejde nic vytknout. Cavill mě zatím neskutečně udivuje a hraje Geralta s grácií. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Souboj Geralta (Henry Cavill) se strigou posloužil také jako intro k první hře o „Zaklínačovi“. (NiWi)
  • V knižní předloze Geralt (Henry Cavill) ví od Velerada, jak Striga vznikla, zatímco v seriálu se to dozvídá postupně. (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama