Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 6
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Diskuze

Ydrosten

Ydrosten (hodnocení, recenze)

Prachett je hlavně až přehnaně sci-fi, fantasy v tom že jak chceš i v té největší šílené představivosti ztvárnit stonožičkový kufr, nosatokřídlí bodlák, mrakoplaš .... a podobně. 

futislav

futislav (hodnocení, recenze)

Dacsus

Pratchetta jsem přečetl celého a několikrát, protože jsem při každém novém přečtení objevil něco nového. Třeba že to nejsou obyčejné příběhy, ale obsahují v sobě skrytá poselství. Jsou takzvaně mnohovrstevnaté. Pro mne to je génius. Z postav je asi nejlepší Elánius, Smrť a Vetinari. Bohužel z posledních knih je už zřetelně cítit postupující Alzheimer. Adamsovo i Pratchettovo dílo se vyznačuje obtížností (až nemožností) kvalitního přenosu do filmové podoby, která nedává možnost zachytit slovní ekvilibristiku a náznaky. Stopařův průvodce i Barva kouzel jsou strašné.

na příspěvěk reagoval Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Ja som prave preto spomenul toho Douglasa Adamsa, ze tam je pre mna neprekonatelny rozdiel v tom ako to obaja pisu - Adams je prirodzeny a genialny, Pratchett je pre mna primadona ktora chce byt vtipna za kazdu cenu. A z mojho pohladu je skor trapny ako vtipny.

 

To je podobne ako Gervais vs Amy Schumer.

na příspěvěk reagoval futislav

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Dacsus

Tak to zaměř jen na Hlídku, ta mě asi bavila nejvíc a je schopná stát sama o sobě. Chvilku mi trvalo, než mě Pratchett chytl, na Mrakoplaše jsem si zvykal pomalu, ale Elanius a spol si mě získali hned

na příspěvěk reagoval Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Ale musim spomenut jednu fantasy/sci fi od Boba Shawa: Primitivni Astonauti a Drevene Kozmicke lode (bola aj tretia, ale ta mi unikla). Vyslo to tiez pocas 90tych rokov, a bolo to hodne dobre.

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

verbal

Jo, o tom viem,ale necital som to. Ani Pratchetta.

 

Ale toho koli tomu, ze mam rad Douglasa Adamsa - on ma ten ujety humor fakt genialne prepracovany ale hlavne, prirodzene zasadeny do deja.

 

Ja som zacal citat Pratchetta prave koli dobrym recenziam v score, ale ked som sa do toho pustil, nejak mi to neslo dole krkom - stale som mal pocit ze Pratchet sustaven tlaci na pilu, a vyslovene nasilu generuje castokrat naozaj nevtipne "vtipy".

 

Ale je mozne ze casom sa to zlepsilo, ale to som sa nikdy nedozvedel.

na příspěvěk reagoval verbal, ArsenalEagle

verbal

verbal (hodnocení, recenze)

Dacsus

Tak to si asi zabudol, lebo by si si teraz s Šapkovským vitieral riť.

Nie, navacsi pruser bolo Kolo času. To bola čirá vata o hovne, ťahaná na 1000 kníh...

na příspěvěk reagoval Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

verbal

Edingsa sopm cital este v 90tych rokoc, vtedy som cital skoro vsetko co v tom zanri vyslo, fakt aj totalne obskurity ako Dragonlance, Dark Sun a podobne.

 

Najvacsi pruser bol Shannaruv mec a Trhlinove valky (tam som cital tusim len prve 4 knihy, uz davnosom to odniesol do antikvariatu). To ma sklamalo, prtoze to boo hodne hypovane hlavne koli tej hre od Sierry.

 

jedno z naj Fantasy bolo Draci Oci od Kinga, asolutne cosi ine ako je clovek od neho zvyknuty.

na příspěvěk reagoval verbal

verbal

verbal (hodnocení, recenze)

Dacsus

Som tie sračky čítal celé a dodnes lutujem! Absolútna mrdka.

Zjedz už konečne dákeho Gemmela či Edingsa, nech vieš, ako má chutit dobrá fantasy sága. Tento arogantný pšonkovský kokot je totálny uspávač hadov a babral. Okrem poviedok, samazrejme, to má Emmáč pravdu.

na příspěvěk reagoval Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Ved vravim ze osud Essi (Ocka Daven) bol zdrvujuci.

Ale to viacerich postav, napr. tej Marti Sodergren z tej polnej neomcnice - Sapokwski ti to brutalne smari to tvare, ze nasledne ju vykuchal nejaky ziarlivy vojak.

na příspěvěk reagoval ArsenalEagle

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Jsem zvědavej, jak ten konec zvládnou v animáku. Mám obavu, že to nebude ani z půlky fungovat tak, jako v knize. A taky, jak na ten závěr naváže samotnej Sapek v nové knize.

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Dacsus

Myslel jsem osud Očka, to prostě přišlo prakticky z ničeho a mělo to obrovský dopad. Sapkowskiho cením právě díky jeho schopnosti nenásilně narvat humor, ironii nebo pouhý důvod k zamyšlení do situací, ve kterých by to jeden napoprvé nečekal (viz například několik co jste namátkou zmínili). Je to styl, který mám rád, podobně jako například u Pratchetta, ale ten si přece jen na humoru zakládal primárně.

Ani nevím, kterou povídku mám nejradši, jestli to je Striga, Konec světa, Poslední přání...? 

"...Jednou, pane, studnu zasviní, tu pak za děvčaty lítá, straší, hrozí, že prý jebat bude. Krade, pane, chudým i bohatým..."

na příspěvěk reagoval fabecc1222, Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Mas na mysli ako pobrnkaval na lutnu a spieval, a ako prisiel kusok od neho ceknut situaciu vlkodlak, a ked videl ze to je Marigold, chvilku pocuval, a potom odisiel? Jo, to su prave tie genialne drobnosti.

A iste, osud Essi mal zdrvujuci efekt.

na příspěvěk reagoval ArsenalEagle

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Taktiez neverim, ze dokazu spravne vystihnut momenty ako napr. ten ktory, sa udeje nie dlho pred tou bitkou na moste, ked Geralt chyti depku, a chce aby sli vsetci svojou cestou a nechali ho tak. Ked si ho tam doberaju, a Regis s nim ma nasledne hodne dlhy rozhovor - konci to tym, ze varia rybiu polievku. 

To su prave tie momenty vdaka ktorim tie knihy mam tak rad. 

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

dragon94

Jo, cela scenka z tej polnej nemocnice, kde Rusty, Yola a Marti Sodergren davali dohromady vnutornosti podla farby, a ktora vyvrcholila tym ze tam nabehli elfovi z Vrihedd, a ked zacali sekat tych na lozkach s tym, ze to nedava logiku, ze oni ich vonku zabijaju a v tej nemocnici ich zase davaju dohromady,a ansledne uvideli medzi liecenymi aj jedneho svojho - to je rpave to co Sapkowski vie skvelo napisa.

 

Podobna scena s hobitmi bola, ked ten kamarat Ciri, ten pisar, nespomeniem si na meno teraz, bol v tej grupe tych maroderov, a opustil ich chvilu predtym, ako ich zmasakrovala ta rodinka hobitov. Proste, absurdne scenky, ktore skvelo dokresluju ten svet.

 

Taktiez tie utrzky z tych roznych svetov, ked narazila na svet, v ktorom stretla toho stareho ludozruta - neviem, to je tak skvelo napisane tieto scenky, ze sa to vyrovna Kingovi - ten ma tiez ten dar sklbit humor a des dohromady prirodzene.

 

A potkani ma bavili.

 

Ja som hlavne zvedavy, ci urobia tu scenku, ked Ciri chytia za pustou Korath, a ako putuju, tak z dialky sleduju suboj dvoch rytierov v plnej zbroji - ti ako si tam vymlacuju mozgy sekerou a palcatmi cez tu zbroj (a s nimi ich panosovia), to ak by dokazali sfilmovat tak, ako to bolo napisane, to by bola brutal scena - ibaze tomu neverim, ze to nafilmuju, a je vlastne sumafuk co tma bude a nebude - videl som tie trailery z prichadzajucej serie, a ti potkani, to obsadenie, to je total katastrofa.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Regis a Dijsktra jsou jednoznačně nejlepší postavy jaké se v knihách objevili. Co se povídek týče tak trošku se obětovat je jedna z mých nejoblíbenějších. Ten závěr mě fakt dostal. Do té doby jsem si nedovedl představit, že by mi kniha mohla způsobit tak silné emoce. 

Třeba povídky Hranice nemožného nebo Meč osudu mi přišli takové průměrné, i přesto jak pozitivně jsou vnímány mezi čtenáři. Za nejpovedenější pak s přehledem považuji Poslední přání. Ať už je to epičnost celého příběhu, nebo Geraltův exorcismus.. Zkrátka ta povídka byla opravdu fantastická.

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

Kapitoly s Ciri mě bavily hlavně kvůli Bonhartovi, jinak třeba Potkani mi nesedli a těšil jsem se, až se konečně vrátím za Regisem a vůbec celou hansou. Ono to tak je často (třeba vybrané kapitoly Dany v ASOIAF, Eragon x Roran v Dračích jezdcích atd), přičemž jednou baví ty, podruhé úplně jiné kapitoly. Ani nevím co mě ze ságy bavilo nejvíc, beru ji jako celek primárně, jen ten konec mi přišel prostě dost hrrr, takový to "ať už to mám napsaný a z krku". Bouřková sezóna je z knih nejslabší. Povídky jsou super, ale třeba Trošku se obětovat mě taky úplně nebavila, nebýt naprosto famózního závěru v podání Marigolda.

na příspěvěk reagoval dragon94, Dacsus

Uživatel ArsenalEagle smazal svůj příspěvek.

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Dacsus

Mně právě Bonhart a všichni ti úchylové kolem něj absolutně nebavili. A to se týká i potkanů.. Bohužel věž vlaštovky se na ně zaměřuje většinu času. Pamatuji si, že když jsem četl Křest ohněm tak jednoznačně nejslabší kapitola byla ta s Yennefer. Ve věži vlaštovky to bylo právě naopak. Za což může určitě i fakt, že se odehrávala na Skelige. 

Jinak mnohé Sapkowkého experimenty se mi docela líbili. Třeba cestování mezi světy, které mělo za následek Catrionský mor.

Nebo když jsme se dozvěděli jak Coen nakonec zemřel v té kapitole, ve které se celá bitva odehrávala z pohledu ošetřujícího doktora.

na příspěvěk reagoval ArsenalEagle, Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

mm13

Presne - aj stylizaciou, ale aj vcelku sialenymi scenami, ako napr Ciri v arene, a popisovanie tych uchylov okolo Bonharta. Ale obzvlast scena pri jazere, a taktiez chvilu predtym v tom zrube (je ich tam hromada dalsich).

Cela ta grupa okolo Kalousa je tiez smakozna.

 

Mne sa prave paci ako zacal neskor experimentovat v tych poslednych dvoch knihach.

na příspěvěk reagoval dragon94

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

dragon94

Věž vlaštovky je pritom jednoznačne Sapkowského vrchol... samozrejme mimo poviedok, v tých bol majstrom nad majstrov.

na příspěvěk reagoval Dacsus

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Mně se sága líbila. První 3 knihy ságy jsou skvělé. Zejména pak křest ohněm je boží. Věž vlaštovky a mi moc nesedla, ale paní jezera byla taky docela fajn. Konec sice nic moc, ale to spravil CD Projekt. Bouřková sezóna však jednoznačně nejhorší. Tak o 2 třídy níž než sága nebo povídky. Ať už po stránce stylistiky tak po stránce příběhu. 

na příspěvěk reagoval mm13

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

verbal

Pocuj, ako si slintal nad Halt and Catch Fire.

Ako som ti poradil dobre tam (a v inych pripadoch), daj si poradit aj s tym zaklinacom, a precitaj to cele.

Ty si to zahodil v momente, ako sa tam rozoberal vztah Yen a Ciri na Kaer Morhen, ze mam pravdu?

 

Normalne by som vsadil aj poslednu ladvinu (z povodne piatich, jo, som emzak, no a?) ze si zahodil aj knihy ako Cudzinec v cudzej zemi, alebo Enderovu hru. 

A mozno aj Imajicu.

(ale tipujem ta na fanusika P.K.Dicka)

na příspěvěk reagoval verbal

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Ja mam najradsej prave sagu - cital som ju v priebehu od 90tych ako to vychadzalo az do 2017 asi 5, mozno 6 krat - koli tomu ako skvelo su tam napisane dialogy, situacie, charaktery, a aj ked som to poslednykrat uz vedel v podstate naspamat, aj tak som sa tesil na rozne useky.

Poviedky som cital len dva razy.

(odvtedy som to znova necital, pretoze to viem uz naozaj naspamat)

na příspěvěk reagoval verbal, Bestfan112

Merengues9

Merengues9 (hodnocení, recenze)

W.Dow

Souhlasim. Praveze spousta lidi na Bourkovou sezonu nadava, ale abych rekl pravdu tak u sagy jsem u nekterych kapitol mel co delat abych je precetl. 

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

fabecc1222

Uz Burkova sezona nestala za moc, toto bude imo este horsie.

Ak to bude tak skvele ako saga alebo poviedky, budem velmi milo prekvapeny.

na příspěvěk reagoval W.Dow

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Tak další kniha o Geraltovi je již připravena na pultový prodej. V Polsku prý ještě letos, u nás během příštího roku. Mělo by se jednat o pokračování povídky "Trochu se obětovat", jejíž anime verze by měla dorazit na Netflix ještě letos.

na příspěvěk reagoval Dacsus

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

mm13

Tohle není o nepřejícnosti, prostě to není dobré. Klady, které to má (povětšinou né úplně špatná choreografie, Cavill, možná i Freya, atmosféra) jsou naprosto převálcovaný tím, co je špatně. Vždyť je tam jen jedna ženská, která má sexappeal a charakterově působí jako čarodějnice a to je Tissaia, jinak je ten casting špatně (jak Chalotra tak Shafferka se mi jako ženský líbí, ale do svých rolí nesedí). Ani Cavill typologicky na Geralta zrovna nesedí, ale jeho charisma a snaha skutečně být Geralt tuhle drobnost přebily a fungovalo to. Jediná kvalita, kterou ten seriál má, je díky atmosféře a příběhu a ten je navíc naprosto zmasakrovaná a zhoršená adaptace knihy. Knihy mají své mouchy, ale mají svou úroveň. Tady fakt není za co seriál nebo Netflix chválit. A to říkám jako někdo, kdo si vážně přál, aby to bylo koukatelný. Prostě není. Mám nějaký standard. Nebudu slepě fandit něčemu, co se nepovedlo.

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

mm13

Mi přijdeš jako jisté zdejší individuum, co tajně doufá, že totální, předlohu pošlapávající, sračka zvaná STD ,která je propadák jak u laiků, tak odborníků a hlavně fanoušků Star treku, se nějakým zázrakem časem přijme nejen na milost, ale i výsost. NE nevezme. A stejně tak se nevezme na milost tahle Buzflix sračka, která si možná neobjektivně adorovanou předlohou, vytřela ne jen zadek, ale i tlusté střevo!

Po odchodu Cavilla pozná namyšlená židule úplně nové dno a to zcela zaslouženě. Kdyby uměli Buzíci z Buzflixu počítat, ta by si spočítali, že cancel vyjde levněji, než nasypat prachy do béčkových hvězd a doufat, že se stane zázrak. Ovšem, když jsou ochotni nasypat Samojskému negrovi 50 mega za to, že bude chodit pozdě na natáčení vánoční tuposti, tak je zjevné, že počítat neumí :-D 

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Inak sérií bude 5 a koniec. Čo je dobre, takto je tu šanca na zdarné ukončenie. Zrušili aj bokovky (tie chvála bohu), tak už len nejako v tom fanaticky neprajníckom prostredí doklepnúť hlavnú líniu a  (za predpokladu, že si to v 4. a 5. sérii udrží doterajšiu kvalitu) počkať pár rokov na docenenie tejto skvelej práce s krajne neobjektívne adorovanou predlohou.

na příspěvěk reagoval cernakus, ArsenalEagle

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

dragon94

Purefoy je na Skellena za mě až moc výraznej, charismatickej. Vždycky jsem si Kalouse představoval jako takovou šedou eminenci. Ale jo, s tímhle castingem se nedá nesouhlasit a spokojenost :-)

Škoda, že to neplatilo u Margity nebo Keiry ve 3. sérii.

Uživatel fabecc1222 smazal svůj příspěvek.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

ženy které mají 180 cm a více, spadají do kategorie vysoké ženy, jelikož většinou ženy mívají 165 až 170 cm, což je pro ně běžná výška. 

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Ištván87

Abby má ve hře 180 cm. Upřímně nevím kde všichni berete, že je hrozně vysoká. Z té její skupiny mi naopak přišla jako jedna z nejmenších. Jako jasně pořád má Kayitlyn Dever jen 157 cm, ale Abby rozhodně nemá 2 metry.

na příspěvěk reagoval Merengues9

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

dragon94

Tak Regis je jedna z nejlepších postav toho universa, neznám nikoho, kdo by si to nemyslel a to, jakým způsobem ho ztvárnili ve W3 je naprostá bomba (a je mi jedno, že podle Sapka způsob jakým ho vrátili nesedí). Já jen doufám, že propadákovou 4. sérií se Netflixovský Zaklínač ukončí a potupně prodaj práva HBO, kde by to za pár let mohli zkusit pro změnu kvalitně. Když nic jinýho, Andrzej už píše nějakou knížku z Kontinentu a v RedProjectu se maká na další hře, takže aspoň na něco se můžu těšit. Při nejhorším si vždycky můžu po x-tý přečíst kánon.

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama