Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 1
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Recenze uživatele Giorgione k tomuto seriálu (2)

Zaklínač (2019) 

Jsem rád, že tu tolik lidí řeší to skutečně nejvíc "important", čímž jsou různorodé barvy pleti u postav. Škoda že u takového Pána Prstenů, kde byli všichni hobiti bílí (a přitom existují různé odrůdy hobitů a podle toho i barvy jejich pletí) se o politické korektnosti ani neštěkne. Asi je úplně v pořádku pobělovat, ale nikoliv počerňovat. Nicméně nechme to stranou, Netflix si to pojal prostě po svém tak, jak na to má každý tvůrce právo a já mu v tomto ohledu nic nezazlívám. A nyní to skutečně podstatné - Zaklínač je tak jako tak v jeho podání jednoduše hrozný. Znám herní sérii, hrál první díl a viděl druhý i třetí, vím, jaké mají kladné stránky i špatné, ale i tak mi herní série vždy připadala neskutečně nadhodnocená a přechválená. A přesto mi přijde lepší než seriál. Podobně jako u poslední a příšerné série Hry o trůny, i zde se tvůrci rozhodli vydat naprosto nečekanou cestou - místo vyprávění příběhu, který by měl začátek, prostředek a konec (jak to tak u takzvaně "klišovitých" příběhů bývá) jsem byl svědkem totálního guláše, ve kterém prase aby se vyznalo. V důsledku tak otřesného vyprávění odpadá zájem, stoupá pocit nudy a nezájmu a člověk je akorát často zmatený. A co hůř, pojetí postav je značně podivné - toliko přechválený Geralt zahraný Cavilem sice odpovídá vizuálu Bílého vlka, povahou je to ale spíš takový bručoun. Říkejte si co chcete, ten starý a tolik zatracovaný polský seriál je minimálně v tomhle ohledu lepší, Zaklínač je v něm takový filozof a prostě citlivý člověk. Zebrowski je tak nepřekonán. Yennefer je také úplně mimo - místo takové zralé starší ženy prostě mladá holka, která má kukuč nevinné panenky, žádný kus ledu. Dalším problémem jsou příšery: Sylvan vypadá strašně a Striga na mě působila spíš jako Alien, hlavně proto, jak byla hubená. I v tom je starý polský seriál se svými mnohem horšími možnostmi prostě lepší. Nyní nějaká ta pozitiva: Budu asi jedním z mála když oslavím pojetí Triss, která mi sice připadala prvně divná, ale nyní se mi její nebílé pojetí líbí více jak bílé. Dara je rovněž v pohodě, ikdyž působí spíš jako takový čertík. Moc se mi líbí story s Renfri X Stregobor včetně vynikajícího souboje, se kterým se první série Zaklínače skutečně vytáhla, ale od té doby jakoby to s ní šlo už jen z kopce. Hudba také ujde. Nicméně na to, o kolik let jsme od zatracovaného polského seriálu daleko, je tento projekt v podstatě vyhozenýma penězma, který se kvalitám prvních sérií Hry o trůny nemůže rovnat ani náhodou. ()

Série 3 (2023) (S03) 

Je to určitě lepší, než předchozí série, ale není to žádný zázrak. Nejepičtější epizody jsou za mě první a šestá, zbytek je většinově spíš průměr, jen málokterý (třeba sedmý) je podprůměrná nuda. Přijde mi, jako bych spíše sledoval snahu o Hru o trůny ve světě Sapkowského, který ale vůbec nevyužívá nejlepší přednosti jeho světa: fauna, která mě jako nečtenáře u her vždy strašně bavila, a která dávala tomuto slovanskému fantasy vždy unikátní ráz. Tady jsou příšery většinou jen nějaký šedivý hnus, který plní jen okrajovou roli. A kdybych byl čtenář, najdu toho asi určitě víc. Jinak to není špatné, Marigold tomu dodává takový komický nadhled, některé souboje jsou výborné (Shaerrawedd, Vilgefortz X Witcher). Dokonce se mi mnohem víc líbí pojetí některých postav jak ve hrách, například Emhyr nebo Djikstra jsou luxusní. Zároveň se tu objevují naprosté bullshit situace, jako například Rience, které to nakonec celé zbytečně shazují. Asi by bylo opravdu lepší, kdyby na seriálu dělali tvůrci, kteří to budou dělat opravdu s láskou a úctou ke knižním předlohám. A ne kvůli modernímu pojetí, kde je LGBTQ+ a někteří lidé jsou tmavší. Nýbrž třeba proto, že ani intriky tvůrcům bůhvíjak nejdou, jakkoli se na nich snaží seriál stavět. ()

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama