Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nevím pro někoho westernová klasika, ale mě to dost nudilo. Do průměru to táhne pouze můj oblíbenec pan charizma John Wayne. Jinak dost ukecané, chybí tu pořádný záporák a pokud si myslíte, že po téměř 2 hodinách keců se dostaví pořádné finále, tak dostanete krátkou přestřelku s pár výbuchy. 3* víc ani nápad.55% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obcas mam chut aj na nejaky klasicky slavny western z 50-tych rokov a tento mi zrovna dobre zapadol na zlepsenie nalady. Scenar bol jednoduchy ale dobry, len keby bola trosku kratsia minutaz a rychlejsie tempo a pridal by som aj piatu hviezdicku, avsak srandovny bol dedko, ktory daval pozor na väzna v cele a obcas tam boli aj napinave sceny vratane zaverecneho akcneho finale. Na svoju dobu to malo urcite svoje caro. Reziser Howard Hawks je vsestranny reziser, ktory rad natacal rozne zanre, vratane komedii LEOPARDI ZENA (1938) s Katharine Hepburn alebo JEHO DIVKA PATEK (1940) s Carym Grantom, ktory si taktiez zahral aj v Leopardej zene. Okrem toho natocil aj slavnu gangsterku ZJAZVENA TVAR (1932) na zaklade ktorej bol natoceny aj remake s Al Pacinom v roku 1983 od rezisera Briana De Palmy. ________ John Wayne - (Šerif John T. Chance) +++ Dean Martin - (Dude) +++ Ricky Nelson - (Colorado Ryan) +++ Angie Dickinson - (Feathers) +++ Walter Brennan - (Stumpy) +++ Ward Bond - (Pat Wheeler) +++ John Russell - (Nathan Burdette) +++ Claude Akins - (Joe Burdette) +++ Produkcia: Howard Hawks +++ ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedá sa nič robiť. Po dnešnej projekcii som nútený jednu hviezdičku ubrať. Uvedomujem si, že Rio Bravo je jeden z "klasických" westernov, John Wayne ich "klasickým" kladným hrdinom, Dean Martin je lepší herec než spevák, u Rickyho Nelsona je to naopak a Howard Hawks tiež nepatrí medzi režisérske béčka. Všetko teda nasvedčovalo, že si film, na ktorý si už dobre nepamätám, užijem. Chyba lávky. Málokedy sa človek stretne s tak prázdnymi, až stupídnymi dialógmi a monológmi, ako v tomto filme. A nakoľko tam chýba aj poriadna akcia (nepočítam tie trápne strieľačky) a humor je ako z Winnetoua, ostávajú mi z celého, nekonečne dlhého filmu len dve vydarené pesničky. A tie mohli byť nakrútené ako klipy. Svetová kinematografia by tým neutrpela. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo vzniklo na popud Johna Waynea, který poté, co uviděl snímek V pravé poledne, toužil natočit jeho pravý opak. Nelíbilo se mu totiž, že hlavní hrdina v podání Garyho Coopera celou dobu žadoní o pomoc místo toho, aby se zlu postavil čelem a sám. Přizval k sobě Howarda Hawkse, se kterým už v roce 1948 natočil Červenou řeku a pustli se tak do "chlapácké" předělávky původně "srabáckého" filmu. A za sebe musím říct, že výsledek je nevalný. Wayne samotný se svým hereckým uměním vyrovná maximálně tak svému klobouku a snaží se na sebe strhnout pozornost drsným pohledem a nepopiratelným charismatem. Proč ne, takový byl vždycky, záleželo jenom na režisérovi, jak toho dokáže využít. "Vévoda" tedy statečně odolává nabídkám o pomoc před číhajícími padouchy a spoléhá se pouze na pomoc ožralého kovboje a starého ukecaného dědka, který má potíže trefit dveře. Opět nic proti, ale když se polovina filmu odehrává v jedné místnosti se stále se opakujícími dialogy a situacemi, dostaví se nuda a nezájem. Když se ještě jednou vrátím k Pravému poledni, dochází mi, že tam jsem hlavnímu hrdinovi opravdu fandil a rozuměl jsem mu, protože se choval lidsky, asi jako každý z nás. V Riu Bravu se všichni chovají jako karikatury. A takové westerny nemám zrovna v lásce. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ani tento film vzešlý ze spolupráce John Wayne a Howard Hawks mi moc nesedl. Jednak mi ani tentokrát nezačal být Wayne sympatický a také děj mi přišel s malými odchylkami totožný jako u El Dorado. Spousta nadbytečných dialogů a na chlup stejné postavy: zkrachovalý opilec co se pokouší začít znovu (mimochodem jediný sympaťák z celého filmu), otravný bláznivý dědek, žena co hledán nový život, mladík co umí rychle tasit a… John Wayne. Než se tyhle postavy zdárně prokecali ke konci, málem jsem usnul. Filmově také žádný větší zážitek, jen spousta nažehlených kovbojů ukazujících divoký západ tak, jak nejspíš nikdy nevypadal. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Scény v Old Tucson byly postaveny v měřítku 7:8, postavy tak vypadají větší než ve skutečnosti. (džanik)
  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama