Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jako klukovi se mě westerny jako Rio Bravo moc líbily, ukecané, postavy se do sebe pořád trefují hláškami, je tady padouch, sice ve vězení, ale nějaký je. Příběh rozhodně zajímavý. Jenže, jakmile jednou divák ochutná filmy jako Tenkrát na Západě, Divoká banda atd. S Rio Bravem už to moc dobře nevypadá, taky předpokládám že Divoká banda přidělala Johnu Waynovi nejednu vrásku na čele. Abych to zbytečně neprotahoval ...70% ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo vzniklo na popud Johna Waynea, který poté, co uviděl snímek V pravé poledne, toužil natočit jeho pravý opak. Nelíbilo se mu totiž, že hlavní hrdina v podání Garyho Coopera celou dobu žadoní o pomoc místo toho, aby se zlu postavil čelem a sám. Přizval k sobě Howarda Hawkse, se kterým už v roce 1948 natočil Červenou řeku a pustli se tak do "chlapácké" předělávky původně "srabáckého" filmu. A za sebe musím říct, že výsledek je nevalný. Wayne samotný se svým hereckým uměním vyrovná maximálně tak svému klobouku a snaží se na sebe strhnout pozornost drsným pohledem a nepopiratelným charismatem. Proč ne, takový byl vždycky, záleželo jenom na režisérovi, jak toho dokáže využít. "Vévoda" tedy statečně odolává nabídkám o pomoc před číhajícími padouchy a spoléhá se pouze na pomoc ožralého kovboje a starého ukecaného dědka, který má potíže trefit dveře. Opět nic proti, ale když se polovina filmu odehrává v jedné místnosti se stále se opakujícími dialogy a situacemi, dostaví se nuda a nezájem. Když se ještě jednou vrátím k Pravému poledni, dochází mi, že tam jsem hlavnímu hrdinovi opravdu fandil a rozuměl jsem mu, protože se choval lidsky, asi jako každý z nás. V Riu Bravu se všichni chovají jako karikatury. A takové westerny nemám zrovna v lásce. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Hawksova reakce na Hign Noon. Interiérový western o postavách, nikoli o akci. Přesvědčivě sťatý Dean Martin a konstantně prkenný John "kdonaměmá" Wayne jsou dvěmi pilíři, na jejichž (ne)stálém přátelství skvěle vygradovaný film stojí. 80% Zajímavé komentáře: Cival, Pohrobek, T2, Falcor, Artran, RAiken, YURAyura, Lavran, ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

John Wayne v typické roli chlapáka, který si stojí za svým, i kdyby ho to mělo stát krk a v netypické roli stydlína, kterého uhání jedna pohledná, ale i dost neodbytná, hazardní hráčka. Tentokrát vsadila na divokou kartu, protože Wayne se coby objekt milostné vášně pod jejími ataky téměř červená, ale, jak se říká: Kdo nehraje, nevyhraje. _____ Western stojí na dialozích, nevtíravém humoru i na nenápadných gestech a náznacích. Deanu Martinovi jsem těžkou kocovinu a bolestivé střízlivění po dvouleté chlastací jízdě uvěřila do posledního zachvění jeho alkoholem roztřesených rukou. /25. 8. 14./ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Môj prvý western s Johnom Waynom. Hawks stavia príbeh na klasickej schéme. Film nestojí na prešpekulovaných dejových zvratoch, fantastických prestrelkách a antihrdinoch. Je to o parte nesúrodej štvorici kamarátov, ktorý dávajú na seba pozor. Majú cit pre spravodlivosť a neboja sa nebojácne postaviť buzerácií a zločincom hoci šance na výhru sú často krát malé. Dean Martin a Wayne si skvelo sekundujú a starček Stumpy je postavou na nezaplatenie. Uvoľnuje napätie a zároveň je dobrák od kosti. Tak dobre napísanú postavu som vo westerne už dlho nevidel. A každý jeho vtip funguje. V zásade Hawks natočil veľmi inšpiratívny western, kde to poctivou filmárskou prácou úplne presakuje. Teším sa na zvyšné časti trilógie. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli v titulcích je uveden Harry Carey Jr., ve filmu se neobjeví, jelikož „jeho“ scény byly vystřiženy. Měl problémy s pitím a režiséra oslovoval „Howarde“. Plat mu však zůstal. (džanik)
  • Gary Cooper po zhlédnutí filmu řekl, že to je „balamucení, nikdo tomu nevěří“. (džanik)

Reklama

Reklama