Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

sud 

všechny recenze uživatele

Špičkový western a jedna z nejlepších ukázek žánru. Někdo by se mohl ptát, proč právě tento film je klasikou, když na svoji stopáž jsou v něm pouze tři malé a jedna velká přestřelka a děj neopustí hranice města. Důvod je jasný. Nádherná atmosféra Divokého západu a hlavní postavy, které jsou propracované hodně do hloubky. Chlapácký šerif Chance (John Wayne) má problémy s půvabnou hazardní hráčkou (Angie Dickinsonová) a ona s ním. Oba se milují, ale jejich povahy jim nedovolují, aby to jeden druhému řekli. Zástupce Dude (Dean Martin) má problémy s alkoholem a druhý zástupce Šlupka (Walter Brennan) s Dudem a s Chancem, kterým musí vařit, nakupovat jim a musí hlídat ve vězení zločince Joa Burdetta (Claude Akins). Mladý pistolník Colorado (Rickie Nelson) nemá problémy s nikým, jako spíš sám se sebou. Umí střílet tak dobře, že o tom nemusí nikoho přesvědčovat. Takže shrňme si to. "Rio Bravo" je western pomalý a klidný a je v něm vše co má být (správní chlapi, záporáci, krásné ženy, láska, napětí, humor a silný smysl pro kamarádství a spravedlnost). A vše jenom dokresluje hudba Dimitri Tiomkina. Super. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,800,000Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Prestrelka sa môže začať - postarší Šerif v podaní Johna Wayne a s pomocníkmi ako Dean Martin hrajúci osobu v určitom po alkoholickom delíriu s výbornou streleckou muškou a s kulhavím starcom s strieľajúcim navôkol na všetko čo sa len pohne, podporovaní výborným strelcom Colorado Ryanom v podobe herca Ricky Nelsona, doprovádzaní sú krásnou strážkyňou dverí Angie Dickinson a proti ním je hromada poštvaných cowboyov s klanu zbohatlíka Nathana Burdetta, je jedným z najlepšie zahraných westernov, ktorému nechýba dobrí príbeh, správne hlášky s odľahčenými vtípkami. Film natočil vtedajší priekupník filmu režisér Howard Hawks. /90%/ ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Celkem utahaná a ukecaná záležitost, odehrávající se navíc téměř celá v kulisách, což u westernu snáším obzvlášť těžce. Snaha o prohloubení postav na mě působí celkem strojeně, navíc jde spíš o prohloubení typizací. Tohle není Eastwood či Leone a žádnou jinou žánrovou nadhodnotu film nenabízí. V celkem podobném "El Doradu" se všechno povedlo daleko lépe. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To, že seš umytej, neznamená, že musíš hned zkoušet skoky do rakve." Správňáckej šerif John T., nametenej pomocník Dude, opotřebovanej střelec Šlupka a mladej Colorado proti nájemnej zabijákům celýho divokýho západu. Normálně bych takticky vsadil na remízu, ale vzhledem k tomu, že se šerif nápadně podobá Johnu Wayneovi, je sázka na jedničku celkem tutovka. Mě na tom nejvíc zaujalo, jak šerif odmítal pomoc od lidí, kteří měli co ztratit. To bylo takový netradiční. Tradiční byla láska mezi mladou karbanicí a ne až tak mladým šerifem. Znáte to - to takhle jednou šerif nezatkne tu, na kterou je vypsaná odměna a ... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Wayneova roztomilá bezradnost, když se po něm chce, aby zapojil jakékoliv mimické svaly - tomu může konkurovat jen Arnold Schwarzenegger. Jinak jak Hawkse nemusím, tenhle kus se mu docela vydařil. I když nějaké větší spokojenosti překáží debilní happy end - tenhle film by nějakou tu smrt na konci alespoň nějaké vedlejší postavy potřeboval... ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od 1. května do 23. července 1958 v americkém státě Arizona. (BMW12)
  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama