Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

sud 

všechny recenze uživatele

Špičkový western a jedna z nejlepších ukázek žánru. Někdo by se mohl ptát, proč právě tento film je klasikou, když na svoji stopáž jsou v něm pouze tři malé a jedna velká přestřelka a děj neopustí hranice města. Důvod je jasný. Nádherná atmosféra Divokého západu a hlavní postavy, které jsou propracované hodně do hloubky. Chlapácký šerif Chance (John Wayne) má problémy s půvabnou hazardní hráčkou (Angie Dickinsonová) a ona s ním. Oba se milují, ale jejich povahy jim nedovolují, aby to jeden druhému řekli. Zástupce Dude (Dean Martin) má problémy s alkoholem a druhý zástupce Šlupka (Walter Brennan) s Dudem a s Chancem, kterým musí vařit, nakupovat jim a musí hlídat ve vězení zločince Joa Burdetta (Claude Akins). Mladý pistolník Colorado (Rickie Nelson) nemá problémy s nikým, jako spíš sám se sebou. Umí střílet tak dobře, že o tom nemusí nikoho přesvědčovat. Takže shrňme si to. "Rio Bravo" je western pomalý a klidný a je v něm vše co má být (správní chlapi, záporáci, krásné ženy, láska, napětí, humor a silný smysl pro kamarádství a spravedlnost). A vše jenom dokresluje hudba Dimitri Tiomkina. Super. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Celkem utahaná a ukecaná záležitost, odehrávající se navíc téměř celá v kulisách, což u westernu snáším obzvlášť těžce. Snaha o prohloubení postav na mě působí celkem strojeně, navíc jde spíš o prohloubení typizací. Tohle není Eastwood či Leone a žádnou jinou žánrovou nadhodnotu film nenabízí. V celkem podobném "El Doradu" se všechno povedlo daleko lépe. ()

Reklama

Artran 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé porovnat Hawksovo Rio Bravo s Fordovými Stopaři. Tam, kde Stopaři nabídnou velkolepé záběry divočiny, nabídne Rio Bravo pouhé kulisy městečka. Tam kde Stopaři nahlížejí postavy z hlediska několika let, tam se Rio Bravo omezí jen na několika dnů. A tam kde jsou Stopaři tak úžasně dynamičtí, je Rio Bravo po celou dobu pomalé až vláčné. A přesto mám pocit, že se Hawksovi podařilo něco velkého - z minimálního námětu vydobýt pomocí střihu, barev, hudby a charisma herců nesmírně stylový western místy dotažený až k opojné kráse. Pokud uživatel Foma u Stopařů napsal, že jsou jak román od Tolstého, pak Rio Bravo připomene antickou tragédii. Wayne se pokouší udržet nad vodou svého přítele a alkoholika Martina. Podléhá kouzlu Angie Dickinsonové a zároveň zjišťuje, jak neocenitelnou pomoc získává v mladičkém Ricky Nelsonovi. Kulhavý stařík Brennan neustále skvěle kolísá mezi humornou a tragickou polohou. Čas k závěrečnému střetnutí je vtipně vyměřen barvou Waynových košil. Nad vším se vznáší smrtelně vážná melodie El Dagueiro. Mrtvých nepřátel postupně přibývá. A atmosféra pomalu a neznatelně houstne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

John Wayne v typické roli chlapáka, který si stojí za svým, i kdyby ho to mělo stát krk a v netypické roli stydlína, kterého uhání jedna pohledná, ale i dost neodbytná, hazardní hráčka. Tentokrát vsadila na divokou kartu, protože Wayne se coby objekt milostné vášně pod jejími ataky téměř červená, ale, jak se říká: Kdo nehraje, nevyhraje. _____ Western stojí na dialozích, nevtíravém humoru i na nenápadných gestech a náznacích. Deanu Martinovi jsem těžkou kocovinu a bolestivé střízlivění po dvouleté chlastací jízdě uvěřila do posledního zachvění jeho alkoholem roztřesených rukou. /25. 8. 14./ ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nevím pro někoho westernová klasika, ale mě to dost nudilo. Do průměru to táhne pouze můj oblíbenec pan charizma John Wayne. Jinak dost ukecané, chybí tu pořádný záporák a pokud si myslíte, že po téměř 2 hodinách keců se dostaví pořádné finále, tak dostanete krátkou přestřelku s pár výbuchy. 3* víc ani nápad.55% ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Scény v Old Tucson byly postaveny v měřítku 7:8, postavy tak vypadají větší než ve skutečnosti. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno