Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Falko 

všechny recenze uživatele

Obcas mam chut aj na nejaky klasicky slavny western z 50-tych rokov a tento mi zrovna dobre zapadol na zlepsenie nalady. Scenar bol jednoduchy ale dobry, len keby bola trosku kratsia minutaz a rychlejsie tempo a pridal by som aj piatu hviezdicku, avsak srandovny bol dedko, ktory daval pozor na väzna v cele a obcas tam boli aj napinave sceny vratane zaverecneho akcneho finale. Na svoju dobu to malo urcite svoje caro. Reziser Howard Hawks je vsestranny reziser, ktory rad natacal rozne zanre, vratane komedii LEOPARDI ZENA (1938) s Katharine Hepburn alebo JEHO DIVKA PATEK (1940) s Carym Grantom, ktory si taktiez zahral aj v Leopardej zene. Okrem toho natocil aj slavnu gangsterku ZJAZVENA TVAR (1932) na zaklade ktorej bol natoceny aj remake s Al Pacinom v roku 1983 od rezisera Briana De Palmy. ________ John Wayne - (Šerif John T. Chance) +++ Dean Martin - (Dude) +++ Ricky Nelson - (Colorado Ryan) +++ Angie Dickinson - (Feathers) +++ Walter Brennan - (Stumpy) +++ Ward Bond - (Pat Wheeler) +++ John Russell - (Nathan Burdette) +++ Claude Akins - (Joe Burdette) +++ Produkcia: Howard Hawks +++ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozvleklý a hodně upovídaný western (není se co divit, že je to jeden z nejoblíbenějších filmů Tarantina), v němž Hawks použije za celou dobu jen dva detailní záběry a vše proloží romantickou linií zbytečnou jak čtení z desatera přikázání Tuco Ramirezovi. Co Leone s Morriconem řeknou záběrem, hudbou či pouhými gesty, se zde několik minut vzletně okecává, nicméně chápu, že tohle jsou způsoby amerických westernů plných kašírovanosti z období 50. a 60.let, kde vše připomíná neškodnou hru na šerifa a zločince a vy jen v nadsázce čekáte, kdy prvně jmenovaný koupí lístky na dostavník, nasmaží řízky a pěkně poprosí rabiáta, jestli by byl tak laskav a opustil ráno město a on mu pochopitelně (možná po pár výstřelech) milerád vyhoví. Palec nahoru za hudební klip D.Martina a Rickyho Nelsona (s herectvím je to horší) a občasnou vtipnou průpovídku z úst chromého strážce cely či prkenného pana šerifa. Důvod uctívání Johna Waynea, jakožto ikony amerických filmů z Divokého západu, mi tak nadále zůstává záhadou.. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

John Wayne uz tu neni zadni klucina a nemozne se obleka, ale ze sveho ostrovtipu a presne musky nic neztratil. Prestoze se snad ani nejedna o cisokrevny western, ale spis o komroni westernove melodrama odehravajici se v 85% v inerieru, kde kulky svisti velmi sporadicky. Taktez ostatni zucastneni maji zivotni stavy na rozdavani - pres akcniho opilce, mexickeho majitele hotelu, tajemne karbanicky az po toho zkripleneho dedu. Zkratka sestava na vybornou koverzacku s par zvraty a ani se nenadejete a skoro dve a pul hodiny je pryc. Super podivana. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Wayneova roztomilá bezradnost, když se po něm chce, aby zapojil jakékoliv mimické svaly - tomu může konkurovat jen Arnold Schwarzenegger. Jinak jak Hawkse nemusím, tenhle kus se mu docela vydařil. I když nějaké větší spokojenosti překáží debilní happy end - tenhle film by nějakou tu smrt na konci alespoň nějaké vedlejší postavy potřeboval... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Western pre celú rodinu, akurát ma mrzí že nie je ani zďaleka tak vtipný ako El Dorado a že akcia (ak vôbec raz za pol hodinu dáka je) nie je podložená napínavým hudobným doprovodom (všimol som si akurát kvalitnú hranú a spievanú). Martin Dean sa neťahá na opileckého šerifa Roberta Mitchuma, Ricky Nelson na mlaďasa Jamesa Caana, Walter Brennan je oproti sarkastickému Arthurovi Hunnicuttovi len otravný a upišťaný deduško. Všetky tieto menšie nedostatky zachraňuje krásna Angie Dickinson, ktorá vďaka nepodmienenej láske k šerifovi ututlá nudnú vatu a oživí príbeh. Suma sumárov : absolútne nezáväzná oddychovka, pri ktorej sa nesnažte veľmi premýšľať, lebo ak by ste chceli Rio Bravo postaviť vedľa Pravého poludnia, nie je šanca. Ale naproti tomu "interiérovou poetikou dialógov" ide možno o najčarovnejší western a práve preto mi nedáva "spávať"... Pretože je vlastné výnimočný taký aký je! http://www.9em.sk/filmova-recenzia-rio-bravo/ ()

Galerie (90)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od 1. května do 23. července 1958 v americkém státě Arizona. (BMW12)
  • Vo filme zaznie skladba „Deguello“, o ktorej Colorado (Ricky Nelson) povie, že ju hrali Mexičania Texasanom, ktorých obkľúčili v Alame. O rok neskôr si John Wayne (tu hrajúci šerifa) zahral jednu z hlavných postáv vo filme Alamo (1960), ktoré pojednáva o tejto udalosti a mimo iné v ňom zaznie aj spomínaná pieseň. (ČSFD)

Reklama

Reklama