Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (396)

yenn 

všechny recenze uživatele

Mám rád postapokalyptické prostředí a hrdinné slečny, je mi sympatický střídmý ekologický podtext příběhů. To vše Kaze no tani no Naušika nabízí a navrch přidává vynikající hudební doprovod (s několika zajímavými elektronickými pasážemi a akčními skladbami jako ze starších videoher), velice dobrý příběh a klasicky parádní animaci Mijazakiho děl. Není tedy divu, že ji v mistrově tvorbě řadím na jedno z prvních míst. 9+/10 ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Pojďme udělat dohodu, pane Mijazaki. Já poctivě nakoukám všechny Vaše filmy, protože evidentně máte haldu nápadů a vy strpíte, že Vám tu zatím nechám jen ty chudé tři hvězdy. Jelikož těch zvratů tam opravdu mohlo být méně a mohli jsme trochu více odsejpat. Jo, dobře...nepůjde to. Tady máš čtyři hvězdy, protože ten Yupa "to je machr". ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fantázii sa medze nekladú. A Hayao Miyazaki jej má na rozdávanie. Vizuálne strhujúci, dizajnérsky skvost, ktorý ale príbehom nedokáže zaujať natoľko, aby sa divák nenudil. A pritom samotná story nieje k zahodeniu, obsahuje viacero posolstiev a hlavná línia je to pravé dobrodružné orechové, ale všetko to pôsobí kŕčovito a zdĺhavo. Možno aj preto sa snímok pri prvom americkom vydaní v roku 1985 ( pod názvom WARRIORS OF THE WIND ) pre miestnu distribúciu skrátil o vyše 20 min. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Mistr animované fantasy Hayao Miyazaki nám v jednom ze svých prvních filmů ukazuje, že s barvami a nápady opravdu umí kouzlit. Tento film však považuji za jeho nejslabší. Vizuálně film vypadá moc dobře i po 25 letech a hudba jako vždy exceluje ale příběh mě tentokrát tolik nezaujal a dvouhodinovou stopáž jsem z filmu cítil až moc často, zvláště pak při sledování, kdy už to bude končit. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho imaginace je obdivuhodná, v pravém slova smyslu mytopoetická, jeho umělé světy jsou bohaté na překvapení a přitom věrohodné a živé. Také Naušika z Větrného údolí představuje velice šťavnatý plod autorovy fantastické představivosti. Snad trochu zvláštní, ne však nesympatická, může pro našince být ona pohanská v japonském cítění zakořeněná mytologie v pozadí většiny jeho filmů, která ukazuje dobro jako stav harmonie s božskými silami v přírodě a zlo jako nevědomostí způsobená násilná narušení tohoto řádu. Stejně zvláštní a o poznání méně sympatická je však režisérova pedofilií poněkud zavánějící potřeba poodhalovat každých pět minut hrdinčinu zadnici. Podobné úlitby chlípnosti odrostlejších diváků působí v pohádkovém dobrodružném filmu jako pěst na oko. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Film byl propagován ekologickou organizací WWF. (Geriel)
  • Téma ekologie je ve filmu mnohem více komplikované oproti manze. (Geriel)
  • Produkce filmu Naušika z Větrného údolí byla započata roku 1983. Hajao Mijazaki v tomto období nepracoval u žádné animační společnosti a tento snímek byl produkován společností Topcraft. Ohromný úspěch vedl k založení nového animačního studia Ghibli, kde Mijazaki působil i 30 let po premiéře snímku. (Innuendo1987)

Reklama

Reklama