Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (396)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Těsně po shlédnutí Nausiky z Údolí větrů mi v hlavě bublají rozporuplné pocity. Miyazakiho teprve druhý celovečerní film a už naprostá pecka. Propracovaný postapokalyptický svět, výborná animace, silné ekologické poslání a typický krásný Miyazakiho příběh. Na druhé straně ale musím smutně uznat, že zatímco třeba taková Princezna Mononoke vás do svého světa vtáhne tak silně, že v závěru filmu skoro škemráte, aby ještě nebyl konec a vy se nemuseli vracet zpět do svého temného nudného pokoje k rozzářené obrazovce, na příběh princezny Naushiky jako byste se s chladným odstupem dívali přes dvoupalcovou skleněnou stěnu, přes kterou je sice pěkný výhled, ale dovnitř vás prostě nepustí. P.S. Po čtvrtém shlédnutém Miyazakiho filmu začínám mít vážné podezření, že s jeho zálibou v malých holčičkách není něco v pořádku;) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nádherný postkatastrofický film, pokud lze tohle spojení vůbec použít. Přesto, že v porovnání s pozdějšími Mijazakiho díly je Naušika více statická a silná snaha něco sdělit snad až příliš očividná a militantní. Hisaišiho hudba zase více experimentální, ale s ohraným klišé v podobě citace 'vznešených' klasických melodií. Byl to velmi ambiciózní projekt, kterým se Mijazaki snažil prorazit, ale všichni ještě trochu hledají balanc mezi tradicí a vlastním rukopisem. Koneckonců, Studiu Ghibli patří až 'Laputa'. ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně nejděsivější film HM. Nevim proč, ale stáda agresivního obřího hmyzu hrnoucího se proti civilizaci ve mne vždy vyvolá pocit úzkosti. Představím-li si sebe vystoveného takové sice primitivní, ale účinné síle... Zároveň rozdíl industriálně militantního a agreárně mírumilovného světa má jistou výpověď o světě našem i Naushiky... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ja mám radšej Mijazakiho rodinné veci. Fantázie je tam nemenej, ale citu viac. Toto eko post-apo je síce výborný, ale menej univerzálny film. Na akčné sci-fi treba mať náladu, na Totora alebo Kiki nie. Tí náladu vytvárajú. Mimochodom, keď sa Naušika s tým chalanom prepadli cez tekutý piesok, pripadal som si ako v priliehavom klipe k skladbe A Horse With No Name od skupiny America - "The ocean is a desert with it's life underground and a perfect disguise above". ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

poetické postapo, kde se na plmé čáře ukazuje souhra a kvalita pánu Miyazakiho a Hisaishiho. Možná že Naušika není ještě tak propracovaná a celkově o něco lépe působící, než Mononoke, ale to Naušice rozhodně neubírá na zajímavosti a kráse, některé scény a scenérie patří k tomu výtvarně nejkrásnějšímu, co se kdy na plátně objevilo a celý Avatar se svým výtvarnem se může jít bodnout. A přemýšlení o tom, zda Naušika nosí kalhoty nebo ne, je taky docela zajímavé ((O=´ ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Filmové zpracování odpovídá zhruba čtvrtině mangy, ovšem s výraznými dějovými odchylkami. (Geriel)
  • Téma ekologie je ve filmu mnohem více komplikované oproti manze. (Geriel)
  • První kapitola mangy vyšla v časopise "Animage" v únoru 1982. (Geriel)

Reklama

Reklama