Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (396)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zámer vidieť všetky filmy, ktoré užívatelia ČSFD zaradili do najvyššej trojstovky, prináša so sebou aj nutnosť pozrieť si filmy ako je tento. Filmy s celkom príťažlivou grafikou, s vynaliezavým zobrazením fantastického sveta, ekologickým ladením na hranici únosnosti a úplne neúnosným dejom a dialógmi. Síce som ho dopozeral do trápneho konca, ale pridelené tri hviezdičky sú najmä výrazom mojej dobrosrdečnosti a viery v to, že tieto filmy majú svoju divácku klientelu. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ja mám radšej Mijazakiho rodinné veci. Fantázie je tam nemenej, ale citu viac. Toto eko post-apo je síce výborný, ale menej univerzálny film. Na akčné sci-fi treba mať náladu, na Totora alebo Kiki nie. Tí náladu vytvárajú. Mimochodom, keď sa Naušika s tým chalanom prepadli cez tekutý piesok, pripadal som si ako v priliehavom klipe k skladbe A Horse With No Name od skupiny America - "The ocean is a desert with it's life underground and a perfect disguise above". ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Postkatastrofické ekologické anime významného japonského režiséra Miyazakiho. Netradiční animovaná pohádka se stává postupem času stále složitější a komplikovanější. Létající princezna Naušika se snaží chránit svůj lid před obřím hmyzem, cizími válečníky a znečištěním životního prostředí... Přes zajímavé výtvarné pojetí a spoustu nápadů nejde o můj šálek kávy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7wSba9hwCaU ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Těsně po shlédnutí Nausiky z Údolí větrů mi v hlavě bublají rozporuplné pocity. Miyazakiho teprve druhý celovečerní film a už naprostá pecka. Propracovaný postapokalyptický svět, výborná animace, silné ekologické poslání a typický krásný Miyazakiho příběh. Na druhé straně ale musím smutně uznat, že zatímco třeba taková Princezna Mononoke vás do svého světa vtáhne tak silně, že v závěru filmu skoro škemráte, aby ještě nebyl konec a vy se nemuseli vracet zpět do svého temného nudného pokoje k rozzářené obrazovce, na příběh princezny Naushiky jako byste se s chladným odstupem dívali přes dvoupalcovou skleněnou stěnu, přes kterou je sice pěkný výhled, ale dovnitř vás prostě nepustí. P.S. Po čtvrtém shlédnutém Miyazakiho filmu začínám mít vážné podezření, že s jeho zálibou v malých holčičkách není něco v pořádku;) ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Každý tvůrce musel nějak začínat a Mijazakiho debut rozhodně není na ostudu. Trochu jsem měl obavy z toho, do jaké míry bude Mijazaki vířit vody ekologie a zda to nepřeteče trochu přes okraj, ale nakonec to zas až tak vyhrocené nebylo a plamenné řeči o záchraně planety rozhodně nebolely tolik jako v "poser-se-z-mého-vizuálu!" Avatarovi. Naušika je sympaťačka, její mazel podobný Pikaču jakbysmet a celkově si nemůžu jinak na příběh, postavy či nápad stěžovat. Jenom mi to nepřipadalo tolik divácky přitažlivé jako právě budoucí mistrova dílka - bylo vidět, že tady oba pánové Mijazaki a Hisaiši ještě hledali svůj budoucí styl, kterým se budou ubírat, ale za to se na ně přece nelze nijak zlobit. Možná další zhlédnutí vyšvihne mé hodnocení ještě o jednu hvězdu výše, jinak jsou to teď takové slušné 4*. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (21)

  • Při návrhu společnosti Topcraft, která Mijazakimu nabídla, aby převedl svou známou mangu na filmové plátno, bylo Mijazakiho podmínkou, že snímek bude produkovat Isao Takahata. (Innuendo1987)
  • Ohmu znamená v japonštině "král hmyzu". (profhubert)
  • Schopnosti Naušiky nejsou ve filmu pokaždé zcela vysvětleny. (Geriel)

Reklama

Reklama