Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

Elementál 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Miyazaki, než obvykle - oceňuji krásné letecké souboje, typický "anime" humor, krásně protřelého a cynického Porca...a to je tak všechno. Děj je poněkud nejasný - tak trochu se plácáme odniikud nikam a najednou je konec - se silnější dějovou kostrou a trochu delší stopáží by Porco Rosso mohl být důkazem, že Miyazaki dokáže natočit i výborné civilní anime. Ne, že bych tomu po Porco Rossu nevěřil, ale přeci jen tohle nebylo "ono". ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to obsahuje spoustu kouzelných momentů (nadšení dětí z pirátského přepadení, Porcovo líčení jeho prasečí proměny...) a 17 letá Fio si v roztomilosti nezadá s hrdinkami starších Mijazakiho filmů, přesto jsem se neubránil lehkému zklamání. Subjektivně mám prostě problém s tak zvláštním hrdinou, jako je pilot s prasečí vizáží (a nesedla mi ani ta kombinace anime & noir), a zklamal mě i závěr, protože to nedopadlo tak, jak bych si přál (tedy v duchu klasických příběhů o krásce a zvířeti). Takže navzdory krásné animaci a všem přednostem snímku jsem k němu bohužel cítil odstup (možná i protože mi to přijde jako snad jediný Mijazaki, který není moc vhodný pro dětského diváka - ostatně zde v komentářích se opakovaně objevuje názor, že je to jeho nejdospělejší film - a pro mě je to asi příliš velký nezvyk). ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Prumer. To jedine me ted napada po zhlednuti a tom podivne utnutem konci typu "pffff". Mam pocit, jako bych koukal na jakousi prvni pulku pribehu. Nemelo to vpodstate zadnou strukturu, gradaci ani ponauceni. Byl to proste "pouhy" hold pocatkum letani, mezivalecnym strojum a pilotum. Ano, bylo to krasne letni, primorske, plne vetru a vody...s lehounkym naznakem temneho pozadi fasistu v Italii...ale pokud to melo byt dospele anime (protoze deti by to asi moc nebavilo), tak tomu strasne moc chybelo - po strance dejove. Koukame na pilota zakleteho do prasete...ale proc?, jestli se promeni zpatky apod. - to divakovi vysvetleno neni. Ani o jeho divcich laskach se moc nedovi. Je to takova litaci povidka bez vetsiho kontextu. Na obalu se pise "originalni serie vysla v magazinu Model Graphix" - no to je sice hezke, ale vzhledem k tomu, ze na DVD nejsou zadne bonusy, muzu pouze hadat, ze se zrejme jedna o nejaky jap. modelarsky casopis, ve kterem vysel komiks Porco Rosso nebo neco podobneho, aby uvedl modely letadel z magazinu "do zivota". Zkratka cesky divak se nema ceho chytit. A tak kouka pouze na vzdusne honicky s piraty, s jakymstakyms naznakem romantiky a spetkou humoru - vpodstate japon. kopie "Letohratek [Tale Spin]" (1990) od Disneye s "Rudym baronem" v hlavni roli :). A to mi bohuzel nestacilo. Dejove se pribeh odehrava v Jaderskem mori (dnesni chorvat. ostrovy + Italie), coz v dobe vzniku vytvorilo filmu jakysi tizivy opar kvuli jugoslav. obcan. valce v 90. letech - ale to uz je taky passe, takze dnesnimu divakovi opravdu zustava pouze prijemna podivana na letadla, kterymi je Miyazaki ocividne fascinovan, protoze "neco letajiciho" ma v kazdem svem filmu. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Snáď najviac v realite zakotvený Miyazaki spomedzi toho čo som videl. Tá krásna atmosféra vzdušnej slobody, pohyblivých obrázkov a doby z toho dýcha na diváka každým záberom. A skvelý záver, ktorý je síce sumarizujúci, nasilu uzavierajúci a nemusel tam byť, ale to najpodstatnejšie sa mu podarí - už nám neukáže Porca a tým zachová odór mystéria vo vzduchu. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tomuhle letajicimu praseti jsem daval z cele Miyazakiho tvorby nejmensi sance, uz pred shlednutim mi to jako jedine bylo cele nejak nesympaticke a ma to svuj duvod - jednoznacne nejhorsi Miyazakiho film, ktery se jako jediny nebyl schopny dohrabat alespon na 4*. Neznamena to, ze to je vylozene spatne, ale Miyazaki se zde snazi o jakesi italske anime, coz uz samo o sobe je chyba a ve vysledku to za jeho ostatnimi kousky citelne zaostava, jak v originalite, tak v zabavnosti. 6/10 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Porcovo reálné jméno, Marco Pagot, si režisér Hayao Miyazaki zvolil podle italského animátora, který s ním na začátku kariéry spolupracoval. (HellFire)
  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)

Reklama

Reklama