Reklama

Reklama

Cesta do fantazie

  • Japonsko Sen to Čihiro no kamikakuši (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Cesta do fantazie je dobrodružný snímek, kde se nesvádějí bitvy, hlavní postava není nadaná nadpřirozenými schopnostmi, ani se zde nesváří dobro se zlem. Vyprávění o desetileté dívce, která se ocitne v roztodivném městě duchů, bůžků a strašidel, se obejde bez schémat a prvoplánových atrakcí sezónních animovaných hitů. Naopak diváky každého věku pohltí a uhrane unikátní vizí svého autora, díky níž každý záběr dýchá roztodivností, hravostí, nápaditostí, ale i melancholií a emotivností. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 002)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dobrá, po mnoha a mnoha letech přidám komentář. Tohle bylo moje první setkání s japonskou animací (v dospělosti, jinak jsem třeba Včelku Máju samozřejmě znal). Zavedlo mě ke Ghibli, kde mě totálně získal Totoro a nakonec jsem sehnal prakticky všechny filmy i seriály z ruky Miyazakiho. Byla to jedna z inspirací, proč se učit japonsky (u čehož jsem vydržel spoustu let a dostal se na slušnou úroveň, která mi umožnila novějším Ghibliovkám i dělat titulky, které nebyly zmršené přes čínštinu a angličtinu). In medias res, hlavním neporozuměním tomuto filmu je považovat jej za dětský film. Japonec, má-li jej komentovat, ošívá se a je mu nepříjemný kontext dětské exploatace a práce v sexuálním průmyslu (jo, lázně...). Což má velkou tradici a stejný schematický průběh, kdy nebohé děvče tělem splácí dluh své rodiny. Miyazaki si spoustu témat nedělá jednoduchými a zápaďanům bez znalosti kontextu dost často "nálada" uchází. Poměrně málo filmů je opravdu pro děti, jsou adresovány spíš tomu dětskému, co zbylo v dospělých. Což bych viděl jako velmi zjevné hlavně u zmíněného Totora, nebo u nádherného a neznámého Pompoko (příběh + scénář), Conana i dalších. A potom filmy méně tlačící na infantilní metodu výpovědi (Porco Rosso, Kaze tačinu...) uvádějí diváky v rozpaky nemístné. P.S. a čisté srdce vítězí. ()

TeeAge odpad!

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Hayao Miyazaki | Hudba: Joe Hisaishi | Produkcia: Toshio Suzuki | Distribúcia: Toho, Madman Entertainment, Walt Disney Pictures | Štúdio: Studio Ghibli | Rozpočet: 19 miliónov $ | Tržby: 274,925,095 $ || Pre mňa nepochopitelne obdivovaný film s odpornou animáciou a hodnoty znásilnujúcim obsahom. Pôvodne som dal za 2 hviezdy, ale teraz keď nad tým viac uvažujem, detskému divákovi by som to nepustil ani za trest. ODPAD!!! ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice nápadité, roztomilé, kreativní, dobře ohudebněné, tento film skutečně působí jako "cesta do fantazie" a ráj pro pohádkové duše... Na mě však příliš sladké, rozvláčněné, dokonce až nudné. Nebylo to utrpení, ale nijak extrémně jsem si to neužil, moje cynické srdce zůstalo více méně emocionálně nedotčené, a vůbec proč si to nepřiznat, tyhle anime pohádky mě prostě moc nebabí (bez překlepu). 5/10 ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Kvality tohohle dílka jsem docenil až dlouho poté, co jsem jej viděl v kině. Tam mi to přišlo divné. Postupem času jsem si ale uvědomoval, že jsem viděl zajímavou pohádku s pěknou animací, někdy sice trochu nudícím, ale přesto dobrým příběhem a plnou těch nejbizarnějších nápadů... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nadherny kresleny film, ktory by som si pred niekolkymi rokmi vychutnal este viac, ako dnes, co mi ale nebrani dat ani dnes plne hodnotenie. Pribeh ma zaujal aj napriek dvojhodinovej dlzke a vdaka mnohym mysterioznym postavam ma ani chvilu nenudil... 22.04.2009 ______ V anglickej verzii: Daveigh Chase - (Chihiro) +++ Jason Marsden - (Haku) +++ Suzanne Pleshette - (Yubaba / Zeniba) +++ Michael Chiklis - (Otec Chihiro) +++ Lauren Holly - (Matka Chihiro) +++ Hudba: Joe Hisaishi +++ Produkcia: Japonská verzia Toshio Suzuki a americká verzia John Lasseter +++ ()

Galerie (101)

Zajímavosti (24)

  • V roce 2006 film stále figuroval na prvním místě jako nejvýdělečnější neamerický film. (HellFire)
  • Na ruční animaci se podílelo okolo 40 animátorů. (Witta)
  • Skákající lucerna, která dovede Čihiro k domu Zeniby, je vtipnou upomínkou na krátkometrážní snímek výtvarníka Johna Lassetera nazvaný Luxo Jr. (1986). Dvouminutová počítačová animace byla inspirací pro firemní animaci společnosti Pixar. (Robbi)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Reklama

Reklama