Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (217)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Paradoxne - čím viac sa blížil záver a rozuzlenie, tým menej sa mi to páčilo. Spočiatku pôsobí "Deviate srdce" ako čistokrvná rozprávka, vyskladaná podľa šablóny, ktorá nemôže sklamať. Osobne som milo prekvapený z atmosféry a kulís, ktoré boli zvládnuté na výbornú. Som veľmi spokojný, no nie nadšený. P.S.: Hej hej, horor je to :) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Už jen ten název zní hororově a při tom je to pohádka. V lásce jsem ji neměla a nemám ani teď. Juraj Kukura jako démonický čaroděj Aldobrandini mi nahání strach pořád. Královský šašek je taky nějaký divný, jakoby mu někdo vysál jeho duši a on chtěl každou chvíli skoncovat se životem. Hudební doprovod skladatele Petra Hapky rozhodně nezklame. Umocňuje atmosféru "pohádky". ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Hororová pohádka celkem neprávem pozapomenutá. Je to hodně ponuré o zlém vládci času v podání J.Kukury a toulavém studentu Martinu (O.Pavelka) ,který jde a připlete se do cesty komediantům s loutkovým divadlem s principálem J.Kemrem -znamenitě vypráví příběh O zemi Neapolitánské.... a do jeho dcery se zamiluje. Jak už to bývá stejně jde nakonec vysvobodit princeznu...... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz kdysi v televizi říkal, že když nechtěl v 70. letech točit prokomunistická díla, točil radši pohádky. Natočil dvě - "Pannu a netvora" a "Deváté srdce", přičemž se obě umístily na předních příčkách festivalu hororových filmů v Madridu. No a "Deváté srdce" je z těch dvou ta temnější a drsnější. Už úvodní titulky s kostlivci mě dostaly a ač první polovina je (zdánlivě) klidná, dává tušit hororovým orgiím druhé půle. Výtvarná stránka je prostě geniální, hudba jednoduše mrazivá, herci perfektní - sympatický Ondřej Pavelka, smutný klaun František Filipovský, skvěle záporný Juraj Kukura, krásná mrcha Julie Jurištová či hrůzu nahánějící duo Přeučil - Kubáň. Potěší i závěrečný nečekaný zvrat a nepříliš pohádkový konec. Paráda. 90%. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Oproti pohádce Panna a netvor, která byla natočena ve stejném roce, je Deváté srdce slabým odvárkem. Nezabrala na mě jako na malýho kluka a ani dnes mě některé scény moc nebraly. A hlavně spousta nesmyslných věcí (ikdyž je to pohádka, tak to vyloženě bije do očí). Nejlepší stránka filmu je hudba Petra Hapky. Absolutní souhlas s uživatelem Kalidor, ten to trefil naprosto přesně! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • Filmový debut Ondřeje Pavelky. (M.B)
  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • Petr Hapka o své hudbě k filmu v dokumentu Jana Mudry Petr Hapka (2002) prohlásil: „Deváté srdce byl… to je vlastně můj nejmilejší film s Jurajem Herzem. Mně se tam něco prostě povedlo, co si myslím, že bych už líp nemohl udělat, nikdy. A to je pocit, který mám strašně málokdy, a proto ho miluju, ten pocit. K Devátému srdci nejde napsat lepší hudba.“ (alonsanfan)

Reklama

Reklama