Reklama

Reklama

Oscar 2016

(pořad)
  • USA The 88th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2016, 210 min

Režie:

Glenn Weiss

Hudba:

Danny Elfman

Účinkují:

Chris Rock (moderátor), Margot Robbie, Jared Leto, Olivia Munn, Charlize Theron, Ryan Gosling, Jacob Tremblay, Lady Gaga, Benicio Del Toro (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 88. výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Uvádí Ch. Rock, komentují T. Baldýnský a S. Michailidis. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 88. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Šílený Max režiséra George Millera, Marťan Ridleyho Scotta nebo Most Špiónů Stevena Spielberga. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Michael Fassbender, Leonardo DiCaprio či Matt Damon mezi muži a Jennifer Lawrence, Cate Blanchett nebo Brie Larson mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který bude již podruhé moderovat herec Chris Rock, nás z pražského studia provedou také filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poprvé v historii Oscarů mně záleželo na tom kdo vyhraje, alespoň v některých kategoriích, protože jsem si ve Fortuně vsadil a nutno říci, že to bylo příjemné zpestření, zejména když jsem neprodělal. Samotný vyhlášení bylo jedno z nejméně vydařených co jsem viděl. Chris Rock potvrdil, že je megadebil, od začátku se chopil tématu černošského útisku a vydržel s ním opruzovat až do konce. Díky tomu bylo jasné, že atmosféra bude rozpočitá a polehkosti, humoru a uvolněnosti z minulých let ani stopa. Sušenky byly zkopírovaný z dřívejška, kdy se vybíralo na pizzu. S předávajících radši nikdo nic neříkal, děkovný řeči až na tu Leovu taky o hovnu. Tradičně nepřipravené duo Baldýnský - Michaiilidis mě už ani nepřekvapilo, bylo by fajn místo subjektivních názorů se na ten přenos trošku připravit a ne v přímáči přepočítavat, kolik má Rocky vlastně dílů, ale beztak to budou komentovat i příští rok, prachy dostanou, smlouvu taky, tak proč něco dělat jako profík, že ? Pár náznaků profi práce tam bylo, třeba zmínka o Tatře v Mad Maxovi, jenže bohužel subjektivní plky převažovaly a panové Baldýnský a Michailidis tak nepovažovali za nutné říct - připomenout, třeba pro čechy dobře znějící info, že oceněný Ennio dělal svou oscarovou hudbu v Čechách. To příjemnější z večera byl pohled na herečky, zejména Rachel a Reese, vzpomínka na pana Ondříčka, Lady Gaga a Stars Wars. Tak zase za rok, pokud teda nebude vadit že Oscar je plešatej a diskriminuje vlasatý. p.s. jestli zmínili tu hudbu jak píše kolegyně ellysea tak se omlouvám, ale trvám na to, že takhle amaterský český doprod už by měl jednou pro vždy skončit a ne naopak, pánové už mají praxi z HBO kde taky sklízeli kritiku. Abych byl opět konkrétní když si vybavím, kolik se toho dovím za 90 minut při komentování Míry Bosáka či Roberta Záruby možná jiná oblast, ale příprava a profesionální přístup je evidentní, na rozdíl od zdejsích pánů a jejich blábolů ala 4.cenová skupina. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nezvyknul na to, že naškrobené Oscary musí za každou cenu uvádět nějáký nevkusný "komik" Chápu, že se Akademie snaží tu svou naškrobenost vyvážit, ale výsledek je téměř výhradně vždy trapný. Možná by si konečně mohli přestat hrát na pohodáře z lidu, příjmout svou akademickou prkennost a hodit tenhle post na hrb někomu kdo bude s to provést diváky večerem s důstojností a elegancí... Poslouchat několik hodin ukňouraný Rockův hlas a jeho "vtipné"džouky na "bílé" Oscary je vážně pruda. Neříkám, že každý vtip šel naprosto mimo, sem tam se nějaký ten humor i povedl, ale ta tématická monotónost je ubíjející až hloupá.... Samotné výsledky jsou relativně předvidatelné a až na "Nejlepší film" jsem se nedočkal žádného zásadnějšího překvápka. Snad jen ten Morricone, který tentokrát dostal sošku za práci která je o poznání slabší než jeho předchozí práce a ocenění mu v klíně přistálo spíše jen z povinnosti a špatného svědomí akademie... A Leův proslov byl zdaleka nejucelenější a nejsmysluplnější ...Jinak nuda jako vždycky. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Otřesný Chris Rock, otřesný překlad (ač chápu, že to není nic jednoduchého, pánové to občas bohužel hodně nedávali) a otřesné reklamy co 15 minut (Američani jsou v tomhle fakt magoři). Ale potlesk všem oceněným. Ač jsem některé filmy neviděla, což rozhodně v nejbližší době změním, tak si myslím, že bylo asi vše zasloužené. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Řešit to, kdo a proč měl plešouna dostat a komu se s ním měla maximálně provést kolonoskopie nechám na jiných, od toho je zde (a nejen tady) akademie, která je plná hlav pomazaných, fundovaných a s klasicky překrásnou lebkou. Stejně jako u nás, kde rozhodují například o populární hudbě takové kapacity, jakou je bezesporu například Leona Marešová. Ano, svět se v prdel obrací. A protože my vlastníme Leonu, Rakušáci Končitu Buřtovou, tak bratři zpoza velké louže nás znovu všechny trumfli a po nepovedeném mixu zmíněných monster vyrazili (po druhé) do světa s kreaturou Rockem. Takže protivný a buzerantsky afektovaný projev ovládl půlku přenosu, druhou zabraly tělnaté adolescentní skautky, ovšem správného původu. Pláč černých celebrit, které zase ojebal bílý muž, to už byla opravdu jen trapná švestka na tak již dosti přetrapném dortíku. Příště se bude losovat pořadí, ve kterém se budou vyhlašovat výsledky, feministky si už brousí piče. A děkuji Zářícímu, že před lety tvůrcům sochy rytíře vnuknul myšlenku a nechal je mečem zakrýt jeho vyleštěný peníz. To by byl poprask! Chtělo by to rovněž kvóty a připravit pár tisíc nových kategorií. Radit například cenu největší afro, nejblběji držený kvér,… to mi nepřísluší, byl bych nazván náckem a už jen proto, že se jednalo o 88!!! Oscara se multikulti kaji. Snad i okulti. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po dlhsej dobe Oscary s ktorymi som spokojny jak po stranke zabavy (Chris Rock a cela ta oscarssowhite kontroverzia bola plna vtipnych narazok), tak aj s ocenenymi. Hlavne som rad, ze to vyhral famozny Mark Rylance a nie Sly za zasluhy. Oscar za zasluhy pre Lea uplne stacil. Snad bude mat napriek tomu z neho radost a zacne tocit filmy, v ktorych nebude tak nechutne tlacit na pilu ako v Revenant. Dalej ma potesil Oscar u animakov. V hlave je roztomily film. Zenske kategorie mi boli celkom ukradnute, akurat som rad, ze to znova nedostala Jennifer Lawrence. Takisto potesila vyhra Spotlight nad precenenym Revenantom. Z Oscarov za zasluhy nemam problem s ocenenim Ennia Morriconeho. Konecne ma regulerneho Oscara. Dalej je vtipne, ze tupy akcniak Mad Max je 6 Oscarovy film. Najväcsim prekvapenim bola vyhra Ex Machina v kategorii trikov nad velkymi blockbusterami. A najviac ma nasrala vyhra gay songu zo Spectre za najlepsiu pesnicku. Horsi ustredny song snad bondovky nikdy inokedy nemali. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (2)

  • Leonardo DiCaprio při předávání Oscarů využil svůj čas na pódiu, aby hovořil o globálním oteplování: „Naše filmová produkce se musela přesunout na jih této planety, abychom našli sníh. Změna klimatu je skutečná a opravdu se právě teď děje. Je to naléhavá hrozba, které musíme společně čelit. Neberte tuto planetu za samozřejmost.“ (Delock)
  • Již od vyhlášení nominací doprovázel tento ročník Oscarů skandál ohledně údajně rasistického přístupu Hollywoodu. V žádné ze čtyř (hlavní/vedlejší-muž/žena) hereckých kategoriích totiž nebyl nominován žádný Afroameričan. Na tuto událost reagoval nejznatelněji afroamerický režisér Spike Lee, který se odmítl ceremoniálu účastnit. Akademie filmového umění a věd reagovala velmi záhy, a to sice prohlášením presidentky Cheryl Boone Isaacs, že dojde k reformě přijímání členů Akademie, aby bylo větší zastoupení menšin a žen. Celá tato aféra totiž zřejmě vychází z faktu, že člen Akademie medián je 63letý bílý muž. (Gypaetus)

Reklama

Reklama