Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hrozné béčko, které sráží jednak pitomoučký scénář se zlořádným, krvesavným vozem a druhak neschopnost Juraje Herze vést herce a proto tu tak nějak průměrně hraje jen Petr Čepek a ostatní působí spíš jako banda ochotníků a nejvíc to do očí bije u Jiřího Menzela a u VeškrnoHavlice. Tak nějak jsem si jistý, že i kdyby tam byl původní záběr motoru Ferata, který vytvořil Švankmajer, tak to pořád bude béčko na hranici směšnosti. A kdyby měl Ferat alespoň pár chapadel a měl nahou scénu s VeškrnoHavlicí, ale to néé. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Tři s odřenýma ušima - nápad byl zajímavý, ale jeho potenciál byl využit jen zpola. Chyběla zde silnější atmosféra a některé scény byly jen na efekt. Přesto musím ocenit žánrovou jedinečnost, neboť shlédnout normalizační horor s erotickým nádechem (dosti zajímavě na tom je Madam Ferat) se v jiném případě již nepoštěstí. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film bol natočený za spolupráce oddelenia vývoja súťažných a pretekárských automobilov národného podniku Škoda Mladá Boleslav a poriadne ho oklieštila vtedajšia prísna cenzúra. No i tak patrí do mojej top3 v špecifickom horrorovom subžánry o autách, čo majú svoj vlastný život a vraždia ľudí. Doposiaľ na mňa najviac zapôsbil démonický kamión, s výraznou maskou Green Goblina na prednom chladiči, z filmu "Maximum Overdrive". Taktiež ma dostala aj Carpenterova "Christine". Oba tieto snímky boli natočené podľa literárnej predlohy Stephena Kinga. A v tesnom závese za nimi sa drží český "Upír z Feratu". Parádny, nadupaný, čierný šporťák, ktorý jazdí na ľudskú krv. Vysáva vodiča cez chodidlo pravej nohy pomocou plynového pedálu a jeho krv používa ako palivo. Dokonalý vampírsky biologický stroj. *** ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jsem ochotný uznat, že za plytký děj a propady v atmosféře můžou cenzorské zásahy. Ale nikdy Herzovi neodpustím, že prováhal jedinečnou možnost rozmlžit závěr do dvou možných vysvětlení. Příběh si o to přímo říkal, a nebylo by potřeba ani moc přepisovat. Když už mu na Barrandově nedovolili natočit syrový horor, ani plnohodnotné sci-fi, mohl zásahy obejít natočením mysteriózního psychodramatu. V něm by snad obstál i ten Menzel v hlavní roli. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nevšední film s hororovými prvky, dávkou napětí a lehkou nadsázkou. Lékař záchranné služby Marek (Jiří Menzel) je na stopě novodobého upíra, snaží se odhalit tajemné nebezpečí skrývané tajemnou agresivní kapitalistickou automobilkou Ferat, aby nakonec zjistil, že se stal obětí jejich rafinovaného reklamního tahu a zvýšení zájmu o jejich nejnovější model. V dalších rolích zaujmou řidička sanitky Mima (Dagmar Veškrnová-Havlová), s neukojitelnou touhou po závodním ježdění, závodní jezdkyně Luisa Tomášová (šarmantní Jana Břežková), záměrně motající Markovi hlavu, navigátor a závodní instruktor Kříž (dobrý Petr Čepek), spoluvytvářející tajemno kolem auta, záhadný dr. Kaplan (dobrý Jan Schmid), rafinovaně donucujíc Marka jít po stopě, neúprosná madame Ferat (Zdenka Procházková), majitelka automobilky, a její prohnaný tajemník (Zdeněk Ornest), stará Luisina babička (Blanka Waleská), falešný lékař z pitevny (Ilja Racek), a Drákula v němém filmu (sám režisér Juraj Herz). Zajímavé, zábavné, plno napětí, hrůzné snové scény, tajemství a žádostivost. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Dagmar Havlová bola taká zdatná šoférka, že režisér od nej vyžadoval náročné kúsky. V jednej scéne musela viesť auto len po dvoch kolesách a pri opakovanom skúšaní jej do cesty vošiel kamión. Vďaka svojej obratnosti sa vyhla zrážke a dôkazom, že išlo o život, bola aj reakcia jej spolujazdca Jiřího Menzela. Keď auto zastalo, ukázalo sa, že omdlel. (krasomama)
  • Vůz byl skutečně ojedinělým unikátem, Pištěk navrhl tři různé karosérie, které se během natáčení prohazovaly (lze to poznat například podle různého uchycení zadního spoileru). To vše bylo naroubováno na podvozek soutěžní Škody 130. (Robbi)
  • Režisér namiesto veľa zaujímavých záberov z pretekania natáčal skôr chúlostivé scény, do ktorých vtedajší cenzori radi zasahovali, a museli sa zredukovať. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama