Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (240)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

K vám ty auta vyvážet nebudeme, i když by to pro vás bylo dobré. Víte přece jaká je situace s pohonnými hmotami. A věřte že náš vůz má směšně malou spotřebu... Druhý ropný šok prodělávala světová ekonomika dva roky před uvedením filmu a následky dosud zcela neodezněly. Herz tak v adaptaci Nesvadbovy povídky, na kterou se upomíná i přímo ve filmu, chytře spojuje hrůzu démonického narušení tělesné integrity s vroucným přáním ušetřit za pohonné hmoty. I když se i sám autor zaklínal tím, že kritika motorismu byla hlavně vějičkou pro komunistickou cenzuru, Upír funguje nejlépe právě v této rovině. Motiv oteklé nohy přišpendlené k plynovému pedálu totiž neztratil nic z aktuálnosti., zatímco se posunula senzitivita vnímání nenarušitelnosti těla. V současnosti, době hledání cest ze závislosti na fosilních palivech a vzývání úsporných opatření se sání z chodidla jeví jako ničím nezkalený splněný sen. Na druhou stranu se nelze divit Herzově distancovanému postoji od filmu. Zejména v prostřední části je film zřetelně nespojitý a dá se odhadovat, že cenzorovy nůžky zasahovaly hlavně zde. Ve zmrzačené verzi (která nikdy nebude napravena - vystřižené švankmajerovské a erotické záběry byly zlikvidovány) navíc působí natahovaně závodní pasáž, která naprosto nesmyslně střídá v rámci jediného závodu denní a noční záběry. I v této podobě pozoruhodný film. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

A ono jde na tom filmu strašně vidět ty cenzorské zásahy, neboť náběhů na drsnější a tvrdší scény to má několik, ale nikdy se skoro ničeho nedočkáme. Myslím si, že ten film je zbytečně moc podceňován a částečně i díky době jeho vzniku. Vždyť i přes cenzorské zásahy obsahuje takřka všechno, co každý správný podprůměrný osmdesátkový horror - nahá prsa (a v kterém jiném filmu můžete obdivovat prsa první dámy?), krev, napínavé a krvavé scény (ta snová scéna je vynikající) a cosi znepokojujícího (neteční lidé u nehod, ta stará babka, jíž trefí šlak uprostřed přechodu), z čeho vás bude mrazit ještě dlouho po skončení filmu. A jako bonus dostanete samotného režiséra ve výborné roli filmového upíra. Angličani si holt v devadesátém roce kupovali upíří motocykl, v socialistickém Československu ale už o devět let dříve jezdili v upířím bouráku. 3,5* ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo extra velký zklamání. Na film jsem se těšil. A těšil jsem se že uvidím Český tak trochu upírský film, ale teda nesplnilo se ani polovina toho co jsem očekával. Menzel ještě ušel ale zbytek byla katastrofa, postelová scéna byla navíc naprosto debilní. A celý to chování postav byla jedna velká tragédie. Od herze nechci vidět už ani jeden film. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na české poměry rozhodně ojedinělý filmový počin. A to nejen proto, že Juraj Herz je naším jediným režisérem schopným natočit horor. Když jsem tento film viděl poprvé v dětství, hodně jsem se u něj bál, a kupříkladu scény s Menzelem celým od krve se mi do paměti zaryly natrvalo. Co má však na tomto filmu největší cenu, je unikátní Pištěkův návrh auta Ferat, které se mi nesmírně líbí, a to nejenom proto, že mám strašnou slabost pro auta z 80. let. Už jenom jeho název - FERAT - evokující sloučení značek "Ferrari" a "Fiat", a současně zkrácení "Nosferatu" o počáteční "Nos", považuji za geniální vtípek. A takových je tenhle film plný od začátku do konce. Nesmírně zajímavé je i jakési vizionářství, které jsem v tomto filmu objevil. Jednak se zde (na počátku 80. let!) předjímá současná kritika nadnárodních společností, vědomě produkujících výrobky, které zákazníkům škodí, ale kteří se přesto o tyto produkty doslova perou. (Přitom se dokonce zabrnká i na ekologickou strunu a zmíní se riziko omezených zdrojů fosilních paliv a hledání alternativních pohonných hmot pro automobily, což je opět téma navýsost aktuální). Za druhé je v tomto filmu přítomen prvek, který mi vyrazil dech, a který se o dlouhých 17 let později objevuje až ve filmu Truman Show - jde o jakýsi product placement v reálu, kdy jedna z postav netuší, že je součástí natáčení komerčního pořadu (mám na mysli postavu, kterou hraje Petr Čepek, a která do kamery odříkává naučené reklamní fráze o kvalitách vozu Ferat, v přítomnosti postavy hrané Menzelem, který o tomto natáčení nemá ponětí). Fascinující! Potěší rovněž výborná hudba Petra Hapky, přítomnost řady skvělých herců a vložený filmík se samotným režisérem v roli upíra. Naopak největší slabinou je zde poměrně slabý scénář s logickými dírami ve vývoji děje, částečně zmatený děj a několik vyloženě trapných momentů. Přesto soudím, že je to film stojící i po letech za vidění, byť jako horor bohužel nefunguje. A za úplně nejlepší část celého filmu považuji sekvenci z márnice v úvodu filmu, kde postava patologa pronáší odzbrojující repliky, které si sem dovolím přepsat: "Já jsem pitval mrtvolu inženýr (sic!) Tomášové před několika hodinami. Příčinou smrti bylo proražení prodloužené míchy zubem epistrofeu. Jó, ona totiž příroda nepočítala s motorismem, a tak vybavila naši hlavu mozkem, který je těžší než mícha a má větší setrvačnost, takže při nárazu jaksi mozek letí dopředu, zatímco se páteř brzdí, tím se vlastně dosáhne efektu, kterému ve středověku říkali lámání vazu. To se používalo na zvlášť odporných zločincích. Za minulý týden jsme tu pitvali sedm takových mrtvol, kterým hlava ještě cestovala, když se jejich vůz srazil. Překonáváme středověk v každém směru." To je přece skvostná ukázka černého humoru a kritika zbytečných úmrtí na silnicích současně. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Také nemastné-neslané, balancujúce na hrane hororu a hororovej komédie. Hororovú atmosféru vytvára iba jedna jediná scéna, ktorá ale zase je celkom dobre urobená (na rok a pôvod vzniku). Z postáv sa mi páčila iba tá herečka, ktorá účinkovala v tom krátkom čiernobielom upírskom snímku :) Hodnotenie: 45% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (57)

  • Vo filme môžeme vidieť zábery z animovaného filmu Jana Švankmajera Rakvičkárna (1966), režisér tohoto diela sa taktiež podieľal na výrobe a dizajne povestného upírieho auta Ferat. (Raccoon.city)
  • Jednu z povídek, podle které vznikl tento film, „Upír LTD“, v roce 1993 natočil Český rozhlas Ostrava a načetl ji Tomáš Jirman v režii Petra Lokaje. (sator)
  • Dagmar Havlová (Mima) vo Ferate strávila minimum času a jazda v ňom ju príliš neoslňovala, pretože po nakrúcaní scény s Feratom na boku bol v kabíne silne cítiť benzín, ktorý vytiekol odvzdušnením do priestoru za kabínou. Sedieť v takto zamorenej kabíne bolo za trest. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama