Reklama

Reklama

Italština pro začátečníky

  • Dánsko Italiensk for begyndere (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou obětí série nečekaných náhod.Stále sklíčený Andreas se nepříliš úspěšně snaží nahradit místního faráře. V té samé době se prodavačka Olympia rozhodne vzepřít dominantnímu otci a učinit krok, ke kterému se dosud nikdy neodhodlala. Zvláště introvertní kadeřnice Karen odhaluje matčino poněkud temné tajemství. Zlostný a agresivní Halvfinn se snaží vyrovnat s náhlým setkáním s láskou a jeho nejlepší přítel Jørgen Mortensen se pokouší kde komu pomoci, bez ohledu na své vlastní problémy. Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů

Lone Scherfigová získala na Berlínském festivalu cenu FIPRESCI za řežijní přínos v hnutí Dogma za to, že dovolila hercům vnést do filmu humor a lidskost, a Stříbrného medvěda za režii, v Praze byl film úspěšně uveden na Dnech evropského filmu 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Já chápu, co tím režisérka chtěla říct a upřímně řečeno, nepochopit to by mohlo snad jenom hodně malé dítě. A vcelku se mi to i líbilo, některé scény jsou vyloženě povedené (např. navštívení špatného pohřbu a následné zvednutí se se slovy: ,,Aha, tak to mi teda pudem."). Ale celkově... Takové nemastné neslané, stokrát ohrané, moc předvídatelné, některé postavy až moc nesmělé a neuvěřitelné. Ale možná za mé průměrné hodnocení může jenom to protivné sluníčko a nesnesitelné ,,italské" vedro venku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Docela hodně se mi to líbilo, ale mám pocit, že kdyby to natočili úplně stejně v Hollywoodu (se statickou kamerou a anglicky, samozřejmě), všichni by tomu ostošest vyčítali citové vydírání diváka (naturalistický a depresivní úvod) a pohádkový závěr. Jinak však není co vyčítat, protože divák si jednotlivé hrdiny skutečně zamiluje a fandí jim až k zaslouženému (byť v životě dost nepravděpodobnému) happy endu. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Film nakrútený štandartne podľa neštandartných noriem Dogmy 95...:) Mám rád "ľudské filmy o ľuďoch" a Taliančina sa mi páčila, no nezasiahla ma takou silou ako tu pritomných:) Áno, sú tam v podstate všetko sympatické postavy s ktorými "cítite", je tam aj príjemný humor, hoci celkovo sa jedná skôr o drámu. Celkovo mi to však prišlo ako pilotná časť "vzťahového" TV seriálu, ktorého jednotlivé časti a pokračovania už vidieť nemusím... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Krásný a milý romantický film, kde jsou osudy všech nenásilně pospojovány a všechno to, co se mi na začátku nelíbilo dostane najednou hluboký smysl a všechny ty lidi si postupně zamilujete i s jejich zvláštostmi. Lehký nádech humoru a dramatu dodává filmu na zajímavosti a ačkoliv ten konec přesně takový očekáváte, nemůžete říct, že je to kýč. Navíc jsou v hlavních rolích velmi zajímavé typy herců a velice dobře své postavy vystihli. Film, který mě opravdu potěšil a pohladil po duši. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jak píše distributor, jde o milý film s pěticí lidí, kteří jsou stále svobodní a mají nějaký problém, ať už s rodiči nebo prací. Postupné sbližování probíhá vcelku nenásilnou formou, příběh příjemně ubíhá a postupně spěje k (očekávanému) happyendu. Přesto nejde o nijak zvlášť originální snímek a humoru tam bylo naprosté minimum, což mě trošku zklamalo, takže bych to viděl na slabší 4*. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Filmová společnost Zentropa v roce 2010 uznala, že film obsahuje "tematické podobnosti" s knihou „Evening Class“ irského spisovatele Maeve Binchy. Přestože nedošlo přímo k porušení autorských práv, společnost mu vyplatila odškodnění (přesnou výši neuvedla). Režisérka Lone Scherfig trvá na tom, že se jedná o její originální nápad, a nařčení dánskými médii z krádeže striktně odmítla. (bonolennes)

Reklama

Reklama