Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (328)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o naivkovi, který veškerou svojí energii nasměroval k nápravě křivd na jiném konci světa. S filmem jsem měl dva problémy. Jednak ta naivita byla místy tak koncentrovaná, že byla až neuvěřitelná a pak jsem měl problém souznít s hrdinovým problémem. Osobně budu radši když pár nevinných skončí někde na Quantanámu v rámci boje s terorismem, než když pár vinných unikne a bude se potulovat Evropou případně řídit dopravní letadlo plné cestujících kdesi na New Yorkem. A opět o to více zde kontrastuje ta naivní nevinnost a víra v pravdu a právo Pavla skvěle zahraného Hádkem. Huhlající Mádl mně tak nebral. Některé scény byly úsměvné a nereálné. S dronem se díky rušení k některým objektům prostě nedostanete a to právě proto aby třeba velvyslanci na americké ambasádě někdo nesprejoval na břicho křížek nebo dokonce nepřinesl pod dronem výbušnou krabičku... I ten odjezd z místa činu byl srandovní. Film chtěl asi něco sdělit, pár myšlenek zaujalo, ale dává-li si člověk nějaký cíl, měl by si být vědom svých schopností a možností jej dosáhnout. V tomto ohledu byl záměr Pavla neskutečně naivní a říkám rovnou, mít na gauči nažhavenou všemu svolnou Verču Khek, tak se věnuji jí a ne imperialistickým vrahům z Wólstrýtu..... Jednoho až děsí, kolik reálných a podobných dobrotvořičů a napravovatelů světa mezi námi běhá. A taky to zcela jistě myslí upřímně. Podívejte na takovou Grétu nebo to co se teď děje v rámci BLM jen proto, že něčí pra pra děda měl na plantáži jako otroka nečího pra pra dědu. Na rozdíl od Pavla je ale jistě mnoho těch co v klíčový moment nevyměknou a pak to bude opravdu průser. Jinak kamera byla pěkná, moc se mi líbily vybrané lokace. Dávám tedy za 3 náhradní vrtulky. * * * ()

iHyik 

všechny recenze uživatele

Až do konce filmu jsem si nebyl jistej, jestli je postava Kryštofa Hádka karikaturou "bláznů", kteří snadno skáčou na špek komukoliv a čemukoliv, včetně různých konspirací, anebo jestli je projevem režisérova volajícího svědomí, které nesnese boj s větrnými mlýny (a bere si k tomu jako rukojmí české reálie, které spojuje s mnohem staršími americkými). No a po konci filmu si tím pořád nejsem jistej. Vím jenom to, že mě to i tak velice bavilo, dobrá podívaná. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

RECENZE: Drony a politika. Modeláře táhne poslání. Petr Zelenka patří již řadu let k nejnápaditějším českým filmařům a každý jeho film znamená událost. Pozornost si zaslouží i Modelář, dílo originální, silně „zelenkovské" a přitom v kontextu jeho tvorby velmi atypické. Hlavní hrdina Pavel se právě vrací z Izraele, kde zažil teroristický útok. Začíná pracovat s kamarádem Plechem v prodejně dronů, což je sice až druhá linie a jakási kulisa příběhu, ale oproti té ryze politické je neskutečně zábavná, přičemž samotná magie dronů skýtá přirozený půvab. Rafinovaností vyzařuje celá dramatická skladba. Téma touhy po nápravě světa režisér naštěstí mísí se svým osobitým humorem, přesto Modelář hrozí moralitou. Zrada tkví v prostředí politiky. Jakmile hrdinové vzlétnou s dronem, je film skvělý, ne-li stěžejní. Ovšem náhle následuje prostřih na domácí politickou scénu, a bohužel i na reálné kauzy. Citování ministrů Babišovy vlády či příprava „atentátu“ na Zemana jsou v tak chytrém díle skutečně jen nanicovatou zástěrkou vloženou čistě na efekt, z přesvědčení. Koho? Toť otázka. Ústřední dvojici chemika Pavla a obchodníka s drony Plecha ztvárnili Kryštof Hádek a Jiří Mádl. Je na místě podotknout, že sehranější dvojku bychom na půdě českého filmu sotva hledali. Hádek je tradičně perfektní, herecky se však o něco více zavděčí Mádl. Na jednu stranu je to zásluhou scénáře, jenž mu předepsal postavu divácky vděčnou. Jeho hrdina je pohodář, přitom vždy profesionální, miluje drony a létání, a na rozdíl od všech ostatních postav Modeláře je vůči politice zcela imunní. Mádlovo osvojení těla a hlasu nebudí výsměch, ale poklonu. Zelenkův film poctivě naplňuje řemeslo. Od kamery, střihu, po vynikající hudbu. Oproti jeho režii to trochu vrže ve scénáři. Politická šablona, od zmíněné citace současné domácí scény, po fiktivní kandidáty na prezidenta je dosti rušivá a působí uměle. Bohužel to skřípe i v některých dialozích a v rozložení postav. Veronika Khek Kubařová podává solidně úsměvný výkon, ujde i Kristýna Frejová coby státní zástupkyně, ale z ženského zastoupení vyhrává postava tlumočnice Zuzany Fialové, jež jediná zaujme jiskřivostí. Děj režisér pozoruhodně graduje, poslání hlavního hrdiny příběh táhne kupředu až do strhujícího finále, o němž nechcete vědět nic předem. Zelenka si vždy vybírá témata, která přesahují hranice domácí tvorby a Modelář není výjimkou. Chyby další ze snímků značky „Petra Zelenky a jeho přátel" zajisté má, nicméně ve srovnání s běžnou českou tvorbou představuje dílo zcela jedinečné, nadčasové a jdoucí za posláním! 75% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní český film, který se snaží vystoupit ze stínu a přijít s něčím, co pro naše končiny není za žádných okolností zvykem. Já takový odvážný krok naplno kvituji, na druhou stranu, výsledek je za mě i tak dost rozporuplný. Ten nápad, kdy se do tuzemského filmu tahá politika USA z dob vlády Bushe, mě potěšil, ale po stránce zpracování bych si dokázal představit více. Hádek s Mádlem excelují, tam není o čem, zejména díky nim Modelář nespadl do pofidérních vod podprůměru. Dále se mi líbilo, že člověk nedokázal odhadnout, jakým směrem se režisér/scénárista Zelenka vydá, ve vzduchu viselo nepřeberné množství možných cest, za to palec nahoru. Gradující závěr, kdy do Prahy přijel Dick Cheney, měl něco do sebe, nebudu lhát. V konečném součtu...Zajímavý smíšenec různých žánrů, ale jedno zhlédnutí stačilo. Za mě 6/10 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politický komediální thriller pro fandy dronů. 1)  Všechny zmíněné (tři) složky jsou tu zastoupeny podobně jako etický intelektualismus ve filmech pana Trošky. Ale milovníci dronů si na své přijdou._____ 2)  Dlouho je nejasné, o co vlastně jde. I dějové kontury jsou místy nepříliš zřetelné._____ 3)  Film vrcholí očekávaným tradičně česky tragikomickým koncem._____ 4)  Nejlepší jsou herci. 34letý výborný Jiří Mádl (provozovatel dronu Plech, který si šlape na jazyk) a 38letý přitažlivý Kryštof Hádek (modelář), který šel očividně do sebe a začal sportovat. Na jeho těle je to už vidět. Že by vábil Hollywood?_____ 5)  Komenty k zamyšlení: Peabody (nehodnotil), Matty****, husokachna**. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu jsou použity obrazy Michala Škapy (*1978). (sator)
  • Jak Jiří Mádl, tak i Kryštof Hádek vzali roli hlavně kvůli osobnosti režiséra a scenáristy Petra Zelenky, který podle nich točí vždy zajímávé a originální filmy. Scénář, i když se jim zde taky líbil, tu pro ně nehrál tak důležitou roli jako normálně. (montongery)
  • Filmaři natočili největší část filmu v Praze, poté natáčeli několik dní v Brně, českoněmeckém pohraničí a na závěr se rozjeli do Tel Avivu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama