Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Mrazivé politické drama podle skutečnosti? To můžu vždycky. Hlavně když je osázeno skvělými hereckými jmény, které mám ráda. A tady je teda pěkná úroda. Fiennes, Goode, Ifans a Knightley, která si začala vybírat výborné role. Vyprdla se na megalomanskou komerci a začala hrát v menších, ale o to kvalitnějších projektech. A myslím, že se rozhodla dobře, protože jí tato žánrová poloha fakt sedí. Atmosferická, konverzační ukázka špinavé politiky. A hlavně toho, že ve všem si smočí pracky nedotknutelná Amerika. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je docela zajímavý a dokonce má překvapivý konec. A napadlo vůbec někoho, kdo film viděl, to co mě pak hlodalo v hlavě? Paní Gunová podepíše při nástupu do práce ve smlouvě mlčenlivost do konce života. Vynese utajovanou skutečnost a předá ji tisku, protože nemá ráda války. Ohrozí tím nejen svůj život, ale i existenci svého manžela, kterému právě hrozí deportace. Není žádná špionka a nepracuje pro žádnou jinou zemi. Zde by byl ten úkon asi "v pořádku". Není ani žádná protiválečná aktivistka, kdy by ji omlouvala "její hlava". Prostě jen osobní pocit. V Rusku by ji zastřelili, v Evropě zavřeli, v Británii - no, nebudu prozrazovat konec ... ()

Reklama

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Toto dielo príde napínavé a super vzrušujúce len tým ľuďom, ktorí ani netušia ako fungujú spravodajské agentúry. Vojna v iraku mala typický dôvod v zisku. Nešlo o boj proti terorizmu a vôbec nie proti zbraniam hromadného ničenia. O to sa postarali STUXNET-om už predtým. Takže nič nové a nič vzrušujúce ..ale. Veľmi dobré herecké výkony z toho spravili pozerateľný snímok, ktorý zanechá v ľuďoch stopu, že aj na tých najhorších existuje remeň, a že aj medzi tími najhoršími sa nájdu ľudia so svedomím. Ak by som mal ale odporučiť niečo z tohoto sveta tak si pozrite dokument alebo film o Snowdenovy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o krystalicky čistou konverzačku, Official Secrest Vás i přesto dokáže velmi snadno strhnout. Lví podíl na tom má zejména dravá režie, jež společně s hereckými výkony a bryskním hudebním podkladem vytváří ze snímku režiséra Gavina Hooda instantní dramatickou záležitost s lehkými konturami thrilleru. Za zmínku samozřejmě stojí i příběhové podhoubí, které bez skrupulí ukazuje, jak daleko jsou vlády a zpravodajské služby schopny zajít za uchováním nepříjemných záležitostí ohledně invaze a následné války v Iráku. Tohle se tedy až na pár menších tvůrčích zaškobrtnutí velmi povedlo, pročež byste si tuto skvěle natočenou záležitost rozhodně neměli nechat ujít. Skvělá práce! „You don't know that. I mean, he just keeps repeating the lie. Just because you're the Prime Minister, it doesn't mean you get to make up your own facts.“ ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Takže, abych si to srovnal: Rusové jsou ti zlí a západní "demokracie" jsou ti dobří. A pak si někdo jen tak natočí tenhle zrádný film, který zákeřně bodne všechny proklamované neotřesitelné hodnoty do oblasti ledvin. Nejlepší bude, spoléhat se i nadále na vlastní rozum a nechat naše politické špičky, aby tlačily své hlavy do vybraných análních otvorů dle libosti (a politické příslušnosti). Britští hlavouni se alespoň stabilně tlačí do prdele, která zahřívá sesli v Oválné pracovně, u nás se vždycky počká na silnější vítr. Snímek sice nepřinesl žádné objevné odhalení, všechny války za svobodu uzurpovaného obyvatelstva řízené zpoza Atlantiku vypadají stejně, přinášejí i podobné důsledky, a pokud s nimi má někdo problém, je zašlapán pod černou zem. Tedy většinou. Jsem ale rád, že se tvůrci rozhodli na tuto problematiku upozornit zrovna tak kvalitně natočeným filmem, přičemž nešetřili ani na obsazení, a já jsem si to mohl hezky užít. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)
  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama