Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další malý velký film, který nedostal Oscary a mezinárodní fame jen proto, že se to před pár lety povedlo podobně koncipovanému Spotlightu, který přece jen pojednával o ještě pikantnějším tématu. Fakt, že většina politiků lže, manipuluje a krade je už tak neobjevné a generické téma, že za to může snadno dostávat mínusové filmové body i takto velmi zdatně zinscenovaná procedurálka s herci z GoT a suprovou Keirou. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Slušne režírovaný true-based príbeh o tom, ako ďaleko je možné zájsť k tomu, aby vojna bola „oficiálna“. Film so silnou témou, ale až príliš pomalou dynamikou a menšou komplexnosťou ako napríklad The Post . Herecké obsadenie veľmi dobré – K. Knightley dobrá, ale trošku akoby umelo tlmená, dobrá vedľajšia rola pre R. Finnes, ktorý charakter svojej postavy si užíva, a žalostne malý priestor pre R. Ifans, ktorý by sa mohol predviesť v plnej sile. Vo svojom žánru solídne a dobre zvládnutá vec, ale na konci bez silnejšieho odkazu. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V diktatuře by ji zabili, v zemích, jako je ta naše, by ji zavřeli, v Británii se však dočkala spravedlnosti. Právě postoj k whistleblowerce je ohromující a je vidět, že my máme do demokracie ještě daleko. Drama o prozrazení jedné lži, kvůli které zemřely statisíce lidí, je jednoduché, přesto zasahující. Minimálně vznáší otázku, jak bychom jednali my a jak je to uspořádán svět, když kvůli mocenským politickým hrám umírají davy nevinných. Svět je uspořádán jako vždy, řekla bych: bohužel. A jedna mladá žena se tomu vymkla v nenápadném dramatu, kdy šlo o vynesení jedné depeše. Snímek se rovněž soustředí na práci novinářů a činnost neziskovek. SHRNUTÍ: Ta holka měla kuráž! ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Takže, abych si to srovnal: Rusové jsou ti zlí a západní "demokracie" jsou ti dobří. A pak si někdo jen tak natočí tenhle zrádný film, který zákeřně bodne všechny proklamované neotřesitelné hodnoty do oblasti ledvin. Nejlepší bude, spoléhat se i nadále na vlastní rozum a nechat naše politické špičky, aby tlačily své hlavy do vybraných análních otvorů dle libosti (a politické příslušnosti). Britští hlavouni se alespoň stabilně tlačí do prdele, která zahřívá sesli v Oválné pracovně, u nás se vždycky počká na silnější vítr. Snímek sice nepřinesl žádné objevné odhalení, všechny války za svobodu uzurpovaného obyvatelstva řízené zpoza Atlantiku vypadají stejně, přinášejí i podobné důsledky, a pokud s nimi má někdo problém, je zašlapán pod černou zem. Tedy většinou. Jsem ale rád, že se tvůrci rozhodli na tuto problematiku upozornit zrovna tak kvalitně natočeným filmem, přičemž nešetřili ani na obsazení, a já jsem si to mohl hezky užít. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je docela zajímavý a dokonce má překvapivý konec. A napadlo vůbec někoho, kdo film viděl, to co mě pak hlodalo v hlavě? Paní Gunová podepíše při nástupu do práce ve smlouvě mlčenlivost do konce života. Vynese utajovanou skutečnost a předá ji tisku, protože nemá ráda války. Ohrozí tím nejen svůj život, ale i existenci svého manžela, kterému právě hrozí deportace. Není žádná špionka a nepracuje pro žádnou jinou zemi. Zde by byl ten úkon asi "v pořádku". Není ani žádná protiválečná aktivistka, kdy by ji omlouvala "její hlava". Prostě jen osobní pocit. V Rusku by ji zastřelili, v Evropě zavřeli, v Británii - no, nebudu prozrazovat konec ... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)
  • Pomenovanie „Janum“ používané Yasarom (Adam Bakri) voči manželke Katherine (Keira Knightley) znamená v turečtine „milovaná“ alebo „drahá“. (Arsenal83)
  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)

Reklama

Reklama