Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

Evander 

všechny recenze uživatele

Veřejné lži jsou filmem s až neskutečně silným příběhem, navíc podle skutečné události, takže za mě jednoznačně velké plus. Bohužel mi v hlavní roli vůbec nesedla Keira Knightley, kterou mám jinak velmi rád a moc se mi nelíbilo ani celkové zpracování příběhu a musím říct, že místy jsem se i nudil. Celkově film hodnotím vysoko zejména kvůli vážnosti zobrazovaných skutečností, výkonům herců ve vedlejších rolích, např. Ralpha Fiennese a zajímavému vykreslení investigativní práce zapojených novinářů. 75% ()

venison 

všechny recenze uživatele

Precizní thriller s politickým podtextem. Jak moc Keiru Knightley nemůžu, tak tady mi sedla. Skvěle obsazeno, skvěle napsáno, skvěle natočeno i skvěle zahráno. Rozhodně jeden z filmů, co vás donutí se zamyslet nad tím, co byste na místě hlavní hrdinky udělali vy. Akci nehledejte, jen poctivou novinařinu, zdatnou právničinu a zkaženou politikařinu. |kino doma - aerovod| ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Nie je nič lepšie, ako keď si človek po jednom z najstupídnejších filmov za celý rok pozrie jeden z najlepších filmov za celý rok. "Official Secrets" bol jeden z najočakávanejších filmov roku. V prvom rade sa tu režijne opäť ukazuje Gavin Hood, ktorý ma tri roky dozadu poriadne zasiahol filmom "Eye In The Sky". A tento rok sa prekonal podľa mňa ešte viac. Od začiatku som bol v tomto filme zaháknutý. Úvodom si ma získal a potom sa budoval ďalej a ďalej do skvelého finišu. Ani raz som nemal pocit, že by bol film nudný. Dokonca som mal pocit, že čím sme boli ďalej, tým bol film lepší a lepší. Keira Knightley podala absolútne obdivuhodný výkon a veľmi som jej postave fandil. A je to hrozné, keď vláda svojim ľuďom klame a dokáže im to prejsť. A ešte si to skvelým spôsobom poistia. Ohromné. Myslím si, že rovnako skvelý výkon podali aj všetci ostatní. Gavin Hood dokázal spraviť to, že som nevidel hercov. Videl som ľudí, ktorí sa v celej tejto situácii ocitli a snažia sa s tým bojovať a vyrovnať. A sú tu malé momentky, ktoré pre mňa robia veľa. Ako scénka, keď Katherine navštívi jej kolegyňa a príde jej povedať, že sú všetci na jej strane. Ako Kat valiaca sa čo najrýchlejšie na letisko. Ako moment priznania. Ako záverečný súdny proces. Premýšľam čo by som na filme skritizoval, no popravde mi nenapadá vôbec nič. Tento film bol skvele napísaný, vynikajúco zrežírovaný a maximálne uveriteľný. Zvládnuté na sto percent. A z mojej strany si zasluhuje obrovský potlesk. Moja úcta. Hodnotenie: A+ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Miluji fimy, který mě s naprostou lehkostí donutí přemýšlet a tenhle to zvládl na jedničku. Katherine Gun má můj obrovský obdiv za to, co udělala a jak se zachovala. Ten souboj stát verus člověk sdílející určité zásady byl pro mě vrcholově emotivní a i když dramatické dialogovky jsou těžká disciplína, tak tady jsem hltal každé slovo. Hlavně když byla Keira u výslechu, ta její obhajoba to by se dalo slovo od slova tesat. V dnešní době jsme se sice posunuli s válkama dál, ale lží, ehm přesněji státní lži jsou daleko propracovanější, takže tenhle film je nejvíc silný ve své aktuálnosti i když jeho zápletka je už dávno za námi. Keiru mám rád, režie hodně na kvalitu a hudba přímo mistrovská, hodně udělala pocity i atmu. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Slušne režírovaný true-based príbeh o tom, ako ďaleko je možné zájsť k tomu, aby vojna bola „oficiálna“. Film so silnou témou, ale až príliš pomalou dynamikou a menšou komplexnosťou ako napríklad The Post . Herecké obsadenie veľmi dobré – K. Knightley dobrá, ale trošku akoby umelo tlmená, dobrá vedľajšia rola pre R. Finnes, ktorý charakter svojej postavy si užíva, a žalostne malý priestor pre R. Ifans, ktorý by sa mohol predviesť v plnej sile. Vo svojom žánru solídne a dobre zvládnutá vec, ale na konci bez silnejšieho odkazu. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)
  • Film sa natáčal v Doncasteri, Leedse, Haworthe, Liverpoole, Bradforde a Manchestri (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)

Reklama

Reklama