Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Shromažďuju informace, aby vláda mohla britský lid ochraňovat. A nikoli proto, aby mu mohla lhát, jak se teď děje." Když jsem poprvé uviděl animaci kamionů a vlaků, o nichž Džordž Dabljů Křoví zaníceně plácal, že si v nich Saddám po Iráku přesouvá zbraně hromadnýho ničení, tak jsem se smíchy neudržel. Tehdy jsem nevěřil tomu, že tenhle idiot dokáže rozpoutat nesmyslnou válku, zabije spousty lidí a americký ovce ho znovu poslušně zvolí do úřadu. Leč stalo se. Od tý doby už nepodceňuju míru manipulovatelnosti s veřejným míněním. Ovšem až z tohoto snímku jsem se dozvěděl, že jedna odhodlaná dáma se pokusila v Anglii zabránit vypuknutí války. Byl to sice boj s větrnými mlýny, ale moje uznání rozhodně má. Bylo to hodně zajímavý a ještě dlouho mi z toho bude na zvracení. Ať žije mír! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

David a Goliáš. Výborné! Keira sice čím je starší, tím mi připadá nevzhlednější, fakt by mě zajímalo, jak bude vypadat za deset let, když už nyní její look evokuje urousanou heroinovou trosku z Hlavního nádraží Ostrava, prostě na bábu Tutovku má solidně našlápnuto, ale tak zase už lépe hraje a naštěstí byl její nemodulovaný příšerný hlásek solidně předabován, dále svůj tradiční křivozubý paškleb vyčarovala asi jen jeden, čili tentokrát mě až tak neiritovala a napjatě jsem číhala, co se z celé svědomité lapálie vyprsí. Příběh jsem neznala ani okrajově, takže film mě trefil přesně. Navíc tyhlety politické já můžu. Skvělé! A před reálnou Gunovou smekám až k zemi. Knightley jsem tedy skousla, zbytek obsazených - velká paráda! Film odsýpal, zajímal, napínal, nutil maličko myslet, velmi dobré! A ani nepotřebuji řešit, že takovou věc, jakou je stažení přísně tajného souboru z pracovního počítače, vypálení na disk a následný tisk na místní tiskárně by asi firemní ajťáci na špionážním oddělení odkryli "rup-cuk". ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je docela zajímavý a dokonce má překvapivý konec. A napadlo vůbec někoho, kdo film viděl, to co mě pak hlodalo v hlavě? Paní Gunová podepíše při nástupu do práce ve smlouvě mlčenlivost do konce života. Vynese utajovanou skutečnost a předá ji tisku, protože nemá ráda války. Ohrozí tím nejen svůj život, ale i existenci svého manžela, kterému právě hrozí deportace. Není žádná špionka a nepracuje pro žádnou jinou zemi. Zde by byl ten úkon asi "v pořádku". Není ani žádná protiválečná aktivistka, kdy by ji omlouvala "její hlava". Prostě jen osobní pocit. V Rusku by ji zastřelili, v Evropě zavřeli, v Británii - no, nebudu prozrazovat konec ... ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

"Go and fish somewhere else...!". Perfektna whistleblower zalezitost. Knightley opat dokazuje svoje herecke kvality. Fiennes takisto. Uz som mal "suchoty" po kvalitnom filme bez bezduchych blockbusterovych blbosti a premrstenych efektov. Ten clanok 1 odsek 1 to bola ina absurdita. Z pohladu tajnej sluzby, naopak, genialita. Tento film dokazuje, co vsetko sa da dokazat s osobnou integritou, odvahou a cestnostou. Na tuto strunu brnkla i Katherinina azijska kolegyna pri rozlucke s nou..."I didn't do anything right...". Odporucam. Film s vybornou atmosferou. Pecka. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Takže, abych si to srovnal: Rusové jsou ti zlí a západní "demokracie" jsou ti dobří. A pak si někdo jen tak natočí tenhle zrádný film, který zákeřně bodne všechny proklamované neotřesitelné hodnoty do oblasti ledvin. Nejlepší bude, spoléhat se i nadále na vlastní rozum a nechat naše politické špičky, aby tlačily své hlavy do vybraných análních otvorů dle libosti (a politické příslušnosti). Britští hlavouni se alespoň stabilně tlačí do prdele, která zahřívá sesli v Oválné pracovně, u nás se vždycky počká na silnější vítr. Snímek sice nepřinesl žádné objevné odhalení, všechny války za svobodu uzurpovaného obyvatelstva řízené zpoza Atlantiku vypadají stejně, přinášejí i podobné důsledky, a pokud s nimi má někdo problém, je zašlapán pod černou zem. Tedy většinou. Jsem ale rád, že se tvůrci rozhodli na tuto problematiku upozornit zrovna tak kvalitně natočeným filmem, přičemž nešetřili ani na obsazení, a já jsem si to mohl hezky užít. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Film sa natáčal v Doncasteri, Leedse, Haworthe, Liverpoole, Bradforde a Manchestri (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)

Reklama

Reklama