Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se potkali v příšeří biografu a hned si omylem vyměnili tašky. Podruhé se „našli“ u okénka Ztrát a nálezů, kam slečna Petra (L. Šafránková) přišla Tomášovi Krchňákovi (J. Abrhám) připomenout, že podle jeho ztraceného diáře by právě v tomto okamžiku měl sedět v zubařském křesle. V témže duchu pokračovala známost stále ještě svobodného, pětatřicetiletého, značně roztržitého vědeckého aspiranta Krchňáka a romanticky založené slečny Petry až do dne, kdy se Tomáš odjel podívat za rodiči na venkov. Doma jej uvítala bábovka a dobře míněné rady, začínající u jeho kandidátské práce a končící u maminčina povzdechu, že vnoučků se už asi nikdy nedočká. O to větším překvapením byla pro rodiče Tomášova reakce: „Já se budu ženit“. Rodinný rozhovor mžikem nabral jiný směr. „Člověk by se měl ženit s rozmyslem“, varoval před zbrklostí otec. „Toho druhého nejlíp poznáš, když s ním cestuješ“. Oni dva s maminkou například jeli na svatební cestu do Jiljí. Když Tomáš půjde v jejich šlépějích, nemůže nic zkazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (336)

kajas 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že po přečtení několika zdejších komentářů jsem čekala více důvodů ke smíchu, ale možná mi jenom chybí nějaké ty životní zkušenosti. Asi nejvíc se mi líbilo zahánění zmije :). A Libušce se divím, že manžela nedonutila oholit si ten příšerný hrudník. "Vystupme." "Nemůžeme, najeli bychom na kmen." "Ale vždyť jsme teď zastavili a klidně stojíme." :) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Pěkná televizní komedie o předsvatební cestě mladých (no, mladých…) partnerů (Abrhám a Šafránková), nijak mě neurazila, ale že bych se výborně bavil, to taky zrovna ne. Mohou za to dvě věci: za prvé téměř všechny peripetie, které ústřední pár ve filmu potkají, jsou z kategorie lehce předvídatelných. To však zachraňuje sympatický ústřední herecká dvojice, a množství vedlejších postaviček, z nichž Svěrák hraje asi tu nejvtipnější (revizor ve vlaku, který dostane najíst). Druhá věc, které si asi většina televizních diváků nevšimne nebo si to vzhledem ke statutu televizní klasiky nepřipustí, ale mně maximálně vadila, je všudypřítomný postsynchron. Něco tak do uší bijícího, nepřirozeného se jen tak neslyší. Jinak je „Svatební cesta do Jiljí“ záruka příjemně strávené hodiny a půl u televize. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně veskrze nesnesitelný film, který mi coby komedie přijde až šokujícím způsobem nudný. Postava, kterou ztvárnil Abrhám, mě silně iritovala, a nechápal jsem, proč je slyšet pouze jeho vnitřní hlas a Šafránkové nikoli - postavit to na jejich konfrontaci by snad mohlo být zajímavější než toto. Širokou popularitu této televizní nekomedie si vysvětluji hlavně obsazením hlavních rolí (Šafránková je zde skutečně úchvatná), ale jinam mi to fakt přijde scenáristicky strašné (btw. irituje mě už samotný název s tím neexistujícím Jiljím), a dokonale mě to uspalo a současně připomnělo, jak hnusná doba ty osmdesátky byly. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem světová jednička ve čtení map, ale to není hlavní důvod, proč jsem neabsolvoval zkoušku pevnosti budoucího manželství. Pokud by totiž má nastávají tehdy viděla mou zoufalou snahu při rozdělávání ohně, mé krkolomné pády při zdolávání horských vrcholů, mou ekvilibristiku na divoké vodě či mou dezorientaci při luštění jízdních řádů, tak by patrně k obřadu nikdy nedošlo. Naštěstí jsem tento snímek viděl dlouho před svatbou, takže jsem věděl, do čeho se nemám pouštět. To Tomáš s Petrou se pro předmanželskou zkoušku rozhodli a já jako divák za jejich utrpení děkuji. Bylo to velmi zábavné, poučné a abych si zacitoval z rozhovoru s německým turistou - grossartig, wunderbar, ausgezeichnet, fenomenal a hlavně epochal. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, hlavně díky ústřední manželské dvojici Šafránková+Abrhám. Trochu mi to připomnělo norské Tatt av kvinnen (2007), ale v o hodně snesitelnější podobě. Jinak pro znalce natáčecích lokací to musí být asi trochu zběsilé, když dvojice od Labské boudy sejde k Mumlavskému vodopádu, pak se zase ocitne kdesi na vrchu, odtamtud přes Rýžoviště dojde na nádraží plné vodáků, aby odtamtud uskutečnili druhou část svatební cesty, tedy sjezd řeky na kanoi. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (17)

  • Film sa predal aj do Číny, čo sa jeho režisérovi Bočanovi nikdy predtým nepodarilo. (Raccoon.city)
  • Vodné časti príbehu filmári situovali do južných Čiech. Vlakovú stanicu natáčali v Suchdole nad Lužnicí. Ďalej zapínali kamery na riekach Lužnice na divokejšej Starej rieke, ktorá bolo v tom čase zatvorená, ale štáb dostal špeciálne povolenie, na Vltave okolo Buzkova a Purkarce na Vltavotýnsku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama